Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Π. Σκουρλέτης: Δεν μπορεί η ενημέρωση να αντιμετωπίζεται σαν μια οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική δράση

Συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη στο ρααδιόφωνο της ΝΕΤ
(Συνέντευξη στον Γ. Παντελάκη)
 Είναι θετικό να υπάρξει μια επικαιροποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι ποτέ δεν εφαρμόστηκε.
 Η Ν.Δ. από τη λογική του παγώματος κατ΄ αρχήν αυτού του νομοσχεδίου, τώρα νομίζω ότι έχει υιοθετήσει στην πράξη την πρακτική του ενταφιασμού του.


Να καταγγείλουμε την προπαγάνδιση του ρατσιστικού εγκλήματος και τα εγκλήματα αυτά καθεαυτά και να μην ενοχοποιήσουμε την άποψη, τη γνώμη, όσο αποκρουστική κι αν είναι αυτή.

Έχουν πυκνώσει και τα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων και υπάρχει δυστυχώς και η παρουσία της Χρυσής Αυγής εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου που νομίζω ότι θέτει σε όλους το καθήκον να είμαστε πιο αυστηροί και σαφείς απέναντι σ΄αυτό το νεοναζιστικό μόρφωμα.

Η εικόνα λοιπόν σήμερα που παρουσιάζεται είναι ότι για λόγους ιδεολογικούς και πολιτικούς η Ν.Δ. δεν θέλει να οριοθετηθεί απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές, ενδεχομένως διότι ερίζει για τη διεκδίκηση ενός μέρους του  εκλογικού σώματος με τη Χρυσή Αυγή. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι φανερό και νομίζω ότι θέτει το πολιτικό καθήκον στους άλλους δύο εταίρους να τοποθετηθούν πάρα πολύ σοβαρά και να δείξουν τελικά αν εννοούν τα όσα λένε γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.


Υπάρχει το ΕΣΡ, το οποίο, κατά παράβαση οποιασδήποτε νομοθεσίας, μέσα από τις συνεχείς παρατάσεις της θητείας του ουσιαστικά έχει αυτοακυρωθεί. Όλες οι αποφάσεις του αυτή τη στιγμή μπορούν να καταπέσουν μέσα από προσφυγές. Άρα η υπερκείμενη ρυθμιστική αρχή ουσιαστικά δεν υπάρχει. Και βέβαια υπάρχει η εμπειρία της διαπλοκής που έχει ανθίσει στην Ελλάδα.

Δεν μπορεί η ενημέρωση να αντιμετωπίζεται σαν μια οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική δράση. Μιλάμε για το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης, πρέπει να έχει τους δικούς του κανόνες, τις δικές του αν θέλετε μεροληπτικές προσεγγίσεις εκ μέρους της πολιτείας. Αυτό που υπάρχει σήμερα σε κάθε περίπτωση δεν μας κάνει.



**********



ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ
Έλεγα για το αντιρατσιστικό το οποίο, ως φαίνεται, ταλανίζει τους κυβερνητικούς εταίρους, με την έννοια ότι δεν υπάρχει μια συμφωνία. Λένε όλες οι πληροφορίες ότι θα δοθεί ενδεχομένως μια λύση τη Δευτέρα προς τη μία ή άλλη κατεύθυνση, Εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ εννοώ, έχετε ταχθεί υπέρ αυτού του νομοσχεδίου. Δεν είναι έτσι;…

Εμείς έχουμε κρίνει ως θετική την πρόθεση να έρθει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο το οποίο θα επικαιροποιεί το νομοθετικό πλαίσιο  που αντιμετωπίζει το ρατσιστικό έγκλημα και τη ρατσιστική βία. Βεβαίως, στην τελική του μορφή δεν το έχουμε δει ….Άρα προφανώς ο καθένας κρατάει μια επιφύλαξη μέχρι να δει την τελική μορφή.

Αν δεν δείτε το περιεχόμενο… Ωστόσο σαν λογική σας βρίσκει σύμφωνους..

Ακριβώς. Μας βρίσκει σύμφωνους. Θεωρούμε ότι η πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει χειροτερέψει σε σχέση με τις ρατσιστικές επιθέσεις και με τα μισαλλόδοξα ρατσιστικά κηρύγματα εκ μέρους και της Χρυσής Αυγής,  ως ο πολιτικός φορέας ο οποίος ουσιαστικά προπαγανδίζει τέτοιου είδους πρακτικές. Άρα, είναι θετικό να υπάρξει μια επικαιροποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Κι αυτό νομίζω είναι μια πολύ μεγάλη ευθύνη της ελληνικής πολιτείας αλλά και των τελευταίων κυβερνήσεων που ακριβώς δεν παρενέβησαν, γιατί υπάρχει δυνατότητα για παράδειγμα σε κάποιες υποθέσεις που σχετίζονται με τέτοιου είδους εγκλήματα να επισπευσθούν -ποτέ η ελληνική πολιτεία δεν πήρε μια τέτοια πρωτοβουλία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί κι ένα αντίστοιχο κλίμα στην κοινωνία.

Από εκεί και πέρα βρισκόμαστε σ΄ αυτό που ξέρετε κι εσείς Η Ν.Δ. από τη λογική του παγώματος κατ΄ αρχήν αυτού του νομοσχεδίου, τώρανομίζω ότι έχει υιοθετήσει στην πράξη την πρακτική του ενταφιασμού του.

Επειδή επικρίνετε τη Ν.Δ. σας απαντούν ότι το νομοσχέδιο αυτό –βέβαια δεν το γνωρίζει ακόμη κανείς ως προς τις λεπτομέρειες- αλλά σαν λογική, επειδή ουσιαστικά υιοθετεί μια απόφαση της Ε.Ε.  την οποία στο μεγαλύτερο μέρες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν ενσωματώσει στη νομοθεσία τους  αυτό είναι μια συνέχεια ουσιαστικά, ένα παραπλήσιο νομοσχέδιο με αυτό που είχε φέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υπουργό τον κ. Παπαϊωάννου. Τότε ως ΣΥΡΙΖΑ είχατε αντιταχθεί σ΄ εκείνο το νομοσχέδιο..

Είχαμε υποστηρίξει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο τα ίδια πράγματα που λέμε και τώρα και τότε. Δηλαδή είχαμε πει ότι αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να καταγγείλουμε την προπαγάνδιση του ρατσιστικού εγκλήματος και τα εγκλήματα αυτά καθεαυτά και να μην ενοχοποιήσουμε την άποψη, τη γνώμη, όσο αποκρουστική κι αν είναι αυτή.  Με βάση τις ίδιες πολιτικές τοποθετήσεις, με βάση τις ίδιες θέσεις προσεγγίζουμε και το νέο  νομοσχέδιο. Επαναλαμβάνω όμως ότι πριν από δύο χρόνια υπήρχε και μια άλλη πραγματικότητα. Έχουν πυκνώσει και τα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων και υπάρχει δυστυχώς και η παρουσία της Χρυσής Αυγής εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου που νομίζω ότι θέτει σε όλους το καθήκον να είμαστε πιο αυστηροί και σαφείς απέναντι σ΄αυτό το νεοναζιστικό μόρφωμα.

Ας υποθέσουμε ότι η χώρα μας υιοθετούσε αυτό το νομοσχέδιο και προχωρούσε και είχε και τη σύμφωνη γνώμη, κατά πως φαίνεται, της πλειονότητας τουλάχιστον του πολιτικού κόσμου. Είναι αυτό ικανό για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ζήτημα όπως αυτό που αναφέρατε λίγο πιο πριν. Δηλαδή είναι θέμα νόμου;..

Όχι βέβαια, αλίμονο. Νομίζω ότι κανένας νόμος όσο αυστηρός και τέλειος να είναι –άλλωστε σας λέω και πάλι ότι ο νόμος αυτός πρέπει να κινείται σε μια λογική ώστε να μην περιορίζει τη δημοκρατία, γιατί πάντοτε υπάρχουν τέτοιου είδους κίνδυνοι όταν πας να αντιμετωπίσεις τέτοια πράγματα. Η αντιμετώπιση αυτών των απόψεων θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι μια προσπάθεια συνολικά της κοινωνίας και των πολιτικών κομμάτων έτσι ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά αναχώματα σε τέτοιου είδους αντιλήψεις και πρακτικές. Και θα έλεγα ότι ξεφεύγει η υπόθεση στενά των πολιτικών κομμάτων. Είναι ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση, τα ελληνικά σχολεία, είναι ένας διάλογος δημόσιος…

Είναι ζητήματα τα οποία αφορούν σε χρόνια που έχουν περάσει.. Αυτό της εκπαίδευσης δεν μπορεί ξαφνικά να φέρεις ένα νόμο και να πεις, να η εκπαίδευση θα αλλάξει έτσι και αμέσως θα έχεις αποτελέσματα. Είναι πολιτικές που θέλουν χρόνο…

Προφανώς, αλλά επειδή μιλάμε για τη σφαίρα της πολιτικής τώρα, πρέπει να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις. Δηλαδή, η ρητορική, η ατζέντα εκ μέρους της Ν.Δ. όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν τέτοια ώστε κατ΄ ουσίαν ενίσχυσε αν θέλετε ή εν πάση περιπτώσει προσπάθησε να αξιοποιήσει και την παρουσία της Χρυσής Αυγής ή δεν έδειξε ότι έχει κάποια αντανακλαστικά σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Νομίζω ότι αυτό είναι φανερό. Θα σας θυμίσω κάποιες πολιτικές τοποθετήσεις κάποιων κεντρικών στελεχών της Ν.Δ. που μιλάγανε, αναφερόμενοι στη Χρυσή Αυγή, ως συγγενική δύναμη. Η εικόνα λοιπόν σήμερα που παρουσιάζεται είναι ότι για λόγους ιδεολογικούς και πολιτικούς η Ν.Δ. δεν θέλει να οριοθετηθεί απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές, ενδεχομένως διότι ερίζει για τη διεκδίκηση ενός μέρους του  εκλογικού σώματος με τη Χρυσή Αυγή. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι φανερό και νομίζω ότι θέτει το πολιτικό καθήκον στους άλλους δύο εταίρους να τοποθετηθούν πάρα πολύ σοβαρά και να δείξουν τελικά αν εννοούν τα όσα λένε γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Αλλιώς είναι…

Αυτό που λέτε ουσιαστικά είναι ότι η Ν.Δ. υιοθετεί μερικές φορές κάποιες θέσεις…

Ναι, μιλάμε για ένα φλερτ με την ακροδεξιά και  την πολιτική της Χρυσής Αυγής…

Ακόμα κι αν είναι έτσι, αυτό πώς λειτουργεί θετικά για τη Χρυσή Αυγή; Θέλω να πω ότι αν ένα κομμάτι της Ν.Δ. υιοθετεί τέτοιες θέσεις, ουσιαστικά το ακροατήριο αυτό θα το κερδίσει η Ν.Δ. Γιατί θα μετατοπιστεί δεξιά; Δηλαδή πρακτικά…

Ακριβώς αυτό λέω. Ότι αυτή τη στιγμή η υιοθέτηση μιας τέτοιας ρητορικής ουσιαστικά σχετίζεται με έναν ανταγωνισμό ανάμεσα στους δύο πολιτικούς χώρους για το ποιος θα κερδίσει αυτό το ακροατήριο. Εκείνος όμως που είναι χαμένος είναι η ελληνική κοινωνία αφού δια μέσου τέτοιων πολιτικών τοποθετήσεων ουσιαστικά νομιμοποιείται ένα τέτοιου είδους ρατσιστικό κήρυγμα, μισαλλόδοξο και ενδεχομένως πια και τα συγκεκριμένα εγκλήματα. Αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό ζήτημα.

Φαντάζομαι  θα συμφωνείτε, αν υπάρχει αυτό που λέτε, δεν είναι αυτό το βασικό ζήτημα που έχει γιγαντωθεί σε σχέση με τα ποσοστά του παρελθόντος, που αυτό το κόμμα δεν κατάφερνε ούτε το 0,5% να πάρει και τώρα το βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις τρίτο κόμμα με διψήφια ποσοστά, δεν είναι αυτός ο κύριος λόγος τον οποίον επικαλείστε. Δεν είναι έτσι;…

Προφανώς δεν είναι ο μόνος λόγος, αλλά είναι η συνάντηση αυτών των ακροδεξιών και νεοναζιστικών απόψεων με καταστάσεις οι οποίες προκύπτουν μέσα από την ακραία αντικοινωνική εφαρμοζόμενη πολιτική, η οποία δημιουργεί πια το κατάλληλο έδαφος ώστε να ενθαρρύνονται και να αναφύονται τέτοιου είδους απόψεις σε συγκεκριμένα βέβαια στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Εγώ θα έλεγα ότι είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο ..

Συμφωνώ μαζί σας…


ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Να σας ρωτήσω και κάτι άλλο που επίσης έχει ενδιαφέρον. Αναφέρομαι στη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης. Χθες ο κ. Μουλόπουλος, ο υπεύθυνος γι αυτά τα ζητήματα, επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ουσιαστικά ένα περίγραμμα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τη λειτουργία των ΜΜΕ.  Πιστεύετε ότι χρειάζεται ένας νόμος για τη λειτουργία των ΜΜΕ, χρειάζεται ένας καινούργιος νόμος; Πώς σκέφτεστε να το διαχειριστείτε…;

Απολύτως χρειάζεται να μπει μια τάξη. Σήμερα δεν υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο. Υπάρχουν μεταβατικές καταστάσεις, κανείς δεν ξέρει μέσα από ποια διαδικασία δόθηκαν, για παράδειγμα, οι δημόσιες τηλεοπτικές συχνότητες. Έχουμε μπει στη νέα εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης. Γιατί αυτονόητο υπήρξε αυτή η μετάβαση από την παλιά τεχνολογία στη νέα και υπάρχει για παράδειγμα η δημιουργία της Digea, φτιάχνοντας ένα κλειστό κλαμπ, κατ΄ ουσίαν των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών; Το πιο κλειστό επάγγελμα σήμερα είναι το να είσαι καναλάρχης στην Ελλάδα. Υπάρχει το ΕΣΡ, το οποίο, κατά παράβαση οποιασδήποτε νομοθεσίας, μέσα από τις συνεχείς παρατάσεις της θητείας του ουσιαστικά έχει αυτοακυρωθεί. Όλες οι αποφάσεις του αυτή τη στιγμή μπορούν να καταπέσουν μέσα από προσφυγές. Άρα η υπερκείμενη ρυθμιστική αρχή ουσιαστικά δεν υπάρχει. Και βέβαια υπάρχει η εμπειρία της διαπλοκής που έχει ανθίσει στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς ώστε να υπάρξει πολιτική είδηση και μέσα από την πολιτική είδηση να υπάρξουν κέρδη. Δεν εννοώ πολιτικά κέρδη…

Πάντως η ιστορία της διαπλοκής μέσων ενημέρωσης με πολιτική ή οικονομική εξουσία έχει μια ιστορία στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι με τη σημερινή του μορφή, αλλά τότε που υπήρχε, δεν είναι αμέτοχος. Θέλω να πω ότι το 1989 που δόθηκαν –δεν δόθηκαν οι άδειες όπως σωστά είπατε, όλα τα κανάλια τα ιδιωτικά λειτουργούν χωρίς άδεια, αλλά όταν ξεκίνησε η πολιτική απόφαση, είχε τη συναίνεση αυτή η απόφαση όλων των κομμάτων της τότε Βουλής με εξαίρεση αν θυμάστε τον κ. Στεφανόπουλο, τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

Θα σας θυμίσω –για να θυμόμαστε όλες τις φάσεις αυτής της διαδρομής- ότι δεν είναι πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται τώρα απέναντι στα θέματα της διαπλοκής και θυμόσαστε ότι και επί προεδρίας για παράδειγμα του Ν. Κωνσταντόπουλου πάλι υπήρχαν προσπάθειες για συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο.

Τώρα αυτό που αναφέρατε σε σχέση με το ξεκίνημα, αυτό που είχε ονομαστεί..

Έχει ιστορική σημασία περισσότερο γιατί έχουν περάσει πολλά χρόνια…

.. Τότε θέλαμε να σπάσουμε  το μονοπώλιο της κρατικής τηλεόρασης στην ενημέρωση. Αυτό κανείς ήθελε να σηματοδοτήσει τότε. Αντιλαμβάνεστε ότι από τότε μέχρι τώρα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, έχουμε πια εμπειρία, ξέρουμε τι πρέπει να αλλάξει, ξέρουμε τις παθογένειες, σήμερα λοιπόν πρέπει να μπουν κανόνες. Κανόνες οι οποίοι να κατοχυρώνουν, για παράδειγμα και μια και μιλάμε στο δημόσιο ραδιόφωνο, και την ανεξαρτησία του δημόσιου ραδιοφώνου σε σχέση με την εκάστοτε κυβέρνηση και ταυτόχρονα να βάζουν και κανόνες στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Δεν μπορεί η ενημέρωση να αντιμετωπίζεται σαν μια οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική δράση. Μιλάμε για το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης, πρέπει να έχει τους δικούς του κανόνες, τις δικές του αν θέλετε μεροληπτικές προσεγγίσεις εκ μέρους της πολιτείας. Αυτό που υπάρχει σήμερα σε κάθε περίπτωση δεν μας κάνει.

Η αλήθεια είναι ότι όντως η ενημέρωση δεν είναι προϊόν για να πουλιέται, ωστόσο έχει και τέτοια δυστυχώς χαρακτηριστικά. Πάντως είναι μια μεγάλη ιστορία κι ένας μεγάλος διάλογος που πρέπει να γίνει. Φαντάζομαι ότι σ΄ αυτό το διάλογο θα δεχτείτε και τη συμμετοχή και όλων των φορέων ενημέρωσης ώστε να…

Βεβαίως. Τη Δευτέρα γνωρίζετε ότι κάνουμε μια εκδήλωση στις 7 το απόγευμα στον Κεραμεικό.. Με χαρά να σας δούμε κι εσάς…

Εκεί θα παρουσιάσετε τις προτάσεις..  έτσι δεν είναι; 

Ακριβώς και θα υπάρξει και η δυνατότητα να ανταλλαχθούν απόψεις.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου