Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ύφεση, τράπεζες και συντάξεις


Το κύριο άρθρο της Αυγής
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που μόλις τώρα αρχίζει, δεν θα τελειώσει συντόμως. Η ύφεση εκτραχύνεται και επιφυλάσσει οδυνηρές εκπλήξεις για το τραπεζικό σύστημα. Ακόμη και οι ιδιωτικές τράπεζες που θα κατορθώσουν να βρουν τα "ίδια κεφάλαια" και θα διατηρήσουν τις διοικήσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωπες με την αύξηση των επισφαλών δανείων.



 Η παρηγοριά ότι θα ανακοπεί ο ρυθμός ανόδου των "κόκκινων" δανείων δεν αναιρεί την πιθανότητα να χρειαστεί και δεύτερη φάση ανακεφαλαιοποίησης, που ενεργοποιεί φόβους για κούρεμα των καταθέσεων.

Καμία λύση δεν μπορεί να βρεθεί ενόσω η λιτότητα και η ύφεση βαραίνουν καταθλιπτικά πάνω από την κοινωνία και την οικονομία. Ενόσω δηλαδή υλοποιείται η αδιέξοδη πολιτική του Μνημονίου. Όταν μάλιστα η γερμανική πολιτική αποστραγγίζει τις τράπεζες του Νότου από καταθέσεις, τότε η ύφεση θα αποδειχθεί παρατεταμένη και επικίνδυνη για την κοινωνική συνοχή.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οδηγεί σε ουσιαστικό μηδενισμό όλων των παλαιών μετοχών, ανάμεσά τους και των μετοχών των ασφαλιστικών ταμείων. Τα ταμεία με το PSI έχασαν τα αποθεματικά τους σε τίτλους του Δημοσίου και τη δυνατότητά τους να συμμετάσχουν σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών. Πάντοτε καραδοκεί η ύφεση, που λειτουργεί ως σταθερός μηχανισμός μείωσης των ασφαλιστικών πόρων.

Όλα αυτά τα θέματα έχουν επιμελώς αποσιωπηθεί από τον δημόσιο διάλογο, με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης. Με κατ' ουσίαν πτωχευμένα ταμεία γίνεται αντιληπτό γιατί η εγγύηση των συντάξεων περιορίζεται μέχρι του ορίου των 360 ευρώ, όπως προβλέπει ο μνημονιακός νόμος Λοβέρδου.

Είναι ώρα για συζήτηση και διεκδικήσεις σχετικά με την ανόρθωση της κοινωνικής ασφάλισης. Δεν ακούμε τίποτε από τα συνδικάτα, δεν είναι στις τρέχουσες προτεραιότητες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κι όμως, πρέπει να συζητηθούν προτάσεις όπως αυτές που έχει διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να ιδιωτικοποιηθούν κερδοφόροι τομείς του δημόσιου τομέα, να δοθούν ως αποζημίωση στα ασφαλιστικά ταμεία.

Πηγή: Αυγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου