Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση υποδέχεται την τρόικα με κατεβασμένα τα χέρια


Με ατζέντα επέκτασης των απολύσεων στο δημόσιο και διατήρησης του «χαρατσιού», χωρίς «εκπτώσεις», στους λογαριασμούς της ΔΕΗ έρχεται η Τρόικα στην Αθήνα, με το πρώτο «ραντεβού» με τον υπ. Οικονομικών να φαίνεται πως θα οριστεί για την Πέμπτη.


Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις πολιτικές εξελίξεις και την άφιξη της τρόικας

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση υποδέχεται την τρόικα με κατεβασμένα τα χέρια, ανήμπορη να διεκδικήσει την οποιαδήποτε διαφοροποίηση από το μνημονιακό σχέδιο της περικοπής μισθών και συντάξεων, των απολύσεων, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους και των ιδιωτικοποιήσεων.

Παρά το βάρος της σαφούς αποτυχίας του μνημονιακού προγράμματος, η αναζήτηση νέων, ακόμα πιο εξοντωτικών μέτρων καταδεικνύει την αποφασιστικότητα τρόικας-κυβέρνησης να συνεχίσουν στον ίδιο καταστροφικό δρόμο, ανεξαρτήτως των επιπτώσεων που έχει αυτό στην οικονομία και την κοινωνία. Κλείνουν τα μάτια μπροστά στην κατάρρευση της οικονομίας, την πρωτοφανή ανεργία, τα χιλιάδες λουκέτα, τους συμπολίτες μας που ασφυκτιούν από τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής.

Μοναδική πυξίδα της κυβέρνησης είναι τα συμφέροντα των δανειστών και δεν πρόκειται να σταματήσει πουθενά για να τα ικανοποιήσει. Τόσο τα δημοσιεύματα σχετικά με τις παλαιότερες συζητήσεις για κούρεμα στις καταθέσεις και στην Ελλάδα, όσο και η ίδια η απόφαση για το κυπριακό κούρεμα με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, καθιστά σαφές ότι τα χειρότερα έρχονται και δεν υπάρχει καμία προοπτική εξόδου από την κρίση με τα μνημόνια της λιτότητας ως οδηγούς.

Αντί το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα διαφοροποιηθεί επικοινωνιακά περισσότερο από την κυβερνητική γραμμή, θα πρέπει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό γιατί συνεχίζουν να στηρίζουν το μνημόνιο της καταστροφής.

*****


"Κόκκινο χαλί" της κυβέρνησης σε τρόικα και μέτρα


Πριν παρέλθουν καν 5 μήνες από την ψήφιση του Μεσοπροθέσμου, στις 7 Νοεμβρίου 2012 (και χωρίς να υπολογισθούν στο μεταξύ επιβαρύνσεις που θεσπίστηκαν λόγω επικαιροποίησής του τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως λ.χ. η συνεισφορά του ασφαλισμένου στο νοσοκομείο, που αφορούσε πάνω από τους μισούς στον ΟΑΕΕ και πάνω από το ένα τρίτο στο ΙΚΑ μακροχρόνια ανέργους), οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται για ακόμη μία φορά προ του φάσματος της επιβολής νέων μέτρων. Αυτά θεωρούνται αναπόφευκτα και μένει μόνο να αποδειχθεί αν θα ληφθούν άμεσα ή σε κατοπινό -αλλά πάντως μέσα στο 2013- χρόνο. Λόγος λήψης τους είναι η διαμόρφωση ενός δημοσιονομικού -άρα και χρηματοδοτικού- κενού το οποίο επί του παρόντος υπολογίζεται περί τα 2,4 δισ. ευρώ εφέτος. Στο μεταξύ, η προχθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ότι δεν τίθεται θέμα δημοσιονομικού κενού ούτε νέων μέτρων, περισσότερο φαινόταν να “ξορκίζει” τη ζοφερή πραγματικότητα, ανέφεραν οικονομικοί παρατηρητές.


Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι φέρονται να ευελπιστούν πως οι τροϊκανοί δεν θα επιβάλουν άμεσα τα μέτρα, κάτι που θα απέβαινε σε βάρος της όποιας κυβερνητικής αξιοπιστίας, αφού δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τις διαβεβαιώσεις για... “τελευταία μέτρα”.

Επίμαχα σημεία των συζητήσεων με την τρόικα, που θα αρχίσουν τις επόμενες ημέρες, θεωρούνται τα δημόσια οικονομικά και ειδικά:

1. Η είσπραξη των δημοσίων εσόδων (η υστέρησή τους υπολογίζεται στο α' δίμηνο του έτους στα 278 εκατ. ευρώ) και περισσότερο του ΦΠΑ. Η συρρίκνωση των ποσών που εισπράττει από ΦΠΑ η εφορία συνεπεία της ύφεσης είναι αισθητή, καθώς και διαχέεται στις εφορίες (140 στις 152 ΔΟΥ είχαν υστέρηση έναντι των στόχων) αλλά και πλησιάζει το 5%. Συγκεκριμένα, υστέρηση κατά 4,8% κατέγραψαν τα έσοδα των ΔΟΥ από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στο α' δίμηνο του έτους, καθώς περιορίστηκαν στα 550,26 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 577,80 εκατ. ευρώ, δηλαδή 27,54 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο για το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου.

Όπως δείχνουν οι σχετικοί πίνακες που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, επί 152 ΔΟΥ που αναφέρονται σε αυτούς, μόλις οι 10 είχαν επιτύχει ρυθμό είσπραξης ΦΠΑ πάνω από τον στόχο ενώ οι υπόλοιπες 140 εμφάνισαν υστέρηση (σε 10 συγκεκριμένες νησιωτικές ΔΟΥ μάλιστα, τα ποσοστά της υστέρησης ήταν 57,3%, 60,0%, 61,0%, 61,5%, 62,4% 64,6%, 71,1% 72,1%, 74,0% και 76,2%!). Μάλιστα, σχεδόν οι μισές (οι 70 ΔΟΥ) είχαν υστέρηση όχι μόνο στις εισπράξεις από τον ΦΠΑ, αλλά και γενικότερα εσόδων (παρά τα απανωτά χαράτσια).

2. Η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων του Δημοσίου από τους ιδιώτες. Τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη κατηγορία σχετίζεται με την αντικειμενική φοροδοτική αδυναμία μεγάλου αριθμού νοικοκυριών, αλλά και στην αναποτελεσματικότητα του εισπρακτικού μηχανισμού.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ το α' δίμηνο και έχουν ξεπεράσει πλέον τα 56 δισ. ευρώ! Η δε πορεία είσπραξής τους είναι, όπως παραδέχεται το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, εξαιρετικά αργή (4% αντί 14% στα νέα -όσα σχηματίσθηκαν εντός του 2013- ληξιπρόθεσμα).


3. Η συστηματική κωλυσιεργία εκ μέρους του κράτους αναφορικά με την καταβολή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Πέραν όμως των δημόσιων οικονομικών, μείζον θέμα στα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αποτελεί η πορεία των απολύσεων του Δημοσίου, με αρμόδιους κυβερνητικούς να αφήνουν να εννοηθεί ότι αναμένουν βάσιμα να γίνει αποδεκτό από τους εκπροσώπους των δανειστών το νέο σχέδιο Μανιτάκη (πολιτικοί παρατηρητές αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στην απουσία του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης και από τις 3 συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου που διενεργήθηκαν από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης υπό τον πρωθυπουργό) ως προς τη διαθεσιμότητα και κινητικότητα (περιπτώσεις προς απόλυση επίορκων των οποίων οι υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει, πόντων, διαφόρων περιπτώσεων παρανομιών, πλαστών δικαιολογητικών κ.λπ.).

Για το επίμαχο ζήτημα του χαρατσιού, η τρόικα επιθυμεί τη διατήρησή του, ενώ θετικά έχει εισηγηθεί και ο υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, μένει μετέωρη η κυβερνητική πρόθεση για μείωση της επιβάρυνσης κατά 20%, καθώς η τρόικα αναμένεται να ζητήσει ισοδύναμη αναπλήρωση της δημοσιονομικής απώλειας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν πηγές για την ανεύρεση του ποσού των διαφυγόντων δημοσίων εσόδων που υπολογίζονται μεταξύ 300 εκατ. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα πάντως, οι δύο εκ των τριών κυβερνητικών εταίρων (Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης) δεν δείχνουν ιδιαίτερα πρόθυμοι να αποδεχθούν την πρόταση του Γ. Στουρνάρα για διατήρηση του χαρατσιού.

Ένα ακόμη επίμαχο θέμα είναι η ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δέχεται τη θέσπιση κοινής ρύθμισης και για τα δυο είδη οφειλών με όχι περισσότερες από 36 δόσεις. Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει μια ρύθμιση 48 δόσεων.


Αναδημοσίευση από την Αυγή - Ρεπορτάζ: Παναγόπουλος Θάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου