Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Mail: «Η Βρετανία πούλησε χημικά στη Συρία»

Χημικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν φέρεται να πούλησε η Βρετανία στη Συρία, μόλις 10 μήνες μετά την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Άσαντ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Sunday Mail.
Στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, αναφέρεται ότι η Βρετανία έδωσε άδειες σε εταιρείες να πουλήσουν στην Συρία, χημικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή αερίου σαρίν με το οποίο πιστεύεται ότι έγινε η επίθεση σε προάστιο της Δαμασκού κατά την οποία-σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών- σκοτώθηκαν 1429 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 426 παιδιά.


Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κλήθηκε να εξηγήσει για ποιό λόγο δόθηκαν οι εν λόγω άδειες.

Πάντως, όπως αναφέρει το BBC, η βρετανική κυβέρνηση απορρίπτει τους ισχυρισμούς της εφημερίδας, ότι τα χημικά που εξήχθησαν από την Βρετανία θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή σαρίν.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα υποστήριξε ότι η Βρετανία διαθέτει ένα από τα πιο αυστηρά καθεστώτα ελέγχου των εξαγωγών όπλων και είναι από τις χώρες που υποστήριξαν θερμά την επιβολή κυρώσεων στο συριακό καθεστώς.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος: «Τον Ιανουάριο του 2012, δώσαμε άδειες για φθοριούχο νάτριο και φθοριούχο κάλιο. Τόσο ο εξαγωγέας, όσο και ο εισαγωγέας επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν τα χημικά με νόμιμο τρόπο (για προϊόντα αλουμινίου και οδοντόκρεμες). Προτού εξαχθούν οποιαδήποτε από αυτά τα χημικά, οι άδειες ανακλήθηκαν μετά από αναθεώρηση του καθεστώτος των κυρώσεων που τέθηκε σε ισχύ στις 17 Ιουνίου του 2012».

Πηγή: Έθνος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου