Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Αποτρόπαιες όψεις του ρατσισμού


Το φαινομενο του ρατσισμου – MillennialsΑφρικανός περπατά αμέριμνος στη Δάφνη παρέα με Ελληνίδα φίλη του και δέχονται ξαφνικά επίθεση από ποδηλάτη. Καταγγέλλουν σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ το περιστατικό, αλλά συλλαμβάνονται επειδή το σύστημά τους δεν αναγνωρίζει τη ροζ κάρτα του.




Του Δημήτρη Αγγελίδη



Περπατούσαν το βράδυ της Παρασκευής στη Δάφνη, απέναντι από το μετρό. Ο Μαμαντού, με καταγωγή από τη Μαυριτανία και τη Σενεγάλη, και μια φίλη του Eλληνίδα. Εννιά χρόνια στην Ελλάδα ο Μαμαντού, με τη ροζ κάρτα του πρόσφυγα, βιοτέχνης στον χώρο του ενδύματος. Προϊσταμένη σε δημόσιο ψυχιατρικό νοσοκομείο της Αττικής η φίλη του.


Αυτό που άλλαξε τη ροή της μέρας τους εκείνο το βράδυ, και ακόμη δεν λέει να βγει από το μυαλό τους, είναι ένας ποδηλάτης. Ο ποδηλάτης με τα μαύρα. Μαύρο ποδήλατο, μαύρο τι-σερτ, μαύρη βερμούδα. Οπως περνούσε μπροστά τους, έστριψε το πρόσωπο και έφτυσε τη γυναίκα. «Ε, τι κάνεις;» του φώναξε ο Μαμαντού. Ο ποδηλάτης -25 με 30 χρόνων, γύρω στο 1,80, εύσωμος με μουσάκι- κατέβηκε από το ποδήλατο, τον έφτυσε και τον έπιασε από τα μαλλιά, ξεριζώνοντάς τα.

Δεν του βγήκε σε καλό. Ο κόσμος, που παρακολουθούσε στην αρχή απαθής, μπήκε στη μέση να τους χωρίσει. Αλλοι για να δώσουν ένα μάθημα στον ρατσιστή, άλλοι για να τον γλιτώσουν από την οργή του Μαμαντού. Μέσα στη συμπλοκή, κατάφερε να ξεφύγει και χάθηκε με το ποδήλατο στους δρόμους της Δάφνης.

Στο Τμήμα για δύο ώρες

Μερικά τετράγωνα πιο κάτω, βρισκόταν μία ομάδα ΔΙΑΣ και ο Μαμαντού με τη φίλη του τούς κατήγγειλαν το περιστατικό. Οι αστυνομικοί τούς ρώτησαν αν χρειάζονται ΕΚΑΒ -δεν χρειάζονταν- και τους ζήτησαν χαρτιά. Τι ατυχία! Το σύστημα που χρησιμοποιούσαν δεν είχε περασμένη τη ροζ κάρτα του Μαμαντού κι έτσι, αντί να ασχοληθούν με την επίθεση, τον κράτησαν μέχρι να έρθει περιπολικό και τον πήγαν στο Τμήμα για εξακρίβωση. Δυο ώρες μετά, αφού εξακριβώθηκαν τα στοιχεία και τελείωσε αυτό που η οργάνωση Human Ritghts Watch καταγγέλλει ως «αυθαίρετη στέρηση ελευθερίας», επέτρεψαν στα δύο θύματα να υποβάλουν καταγγελία.

Το στοίχημα τώρα για τον Μαμαντού και τη φίλη του είναι να αντιδράσουν, να μη συμβάλουν στην ύπουλη εξοικείωση με τη ρατσιστική βία και τις αστυνομικές διακρίσεις. Τελευταία, ο Μαμαντού συναντά συχνά τον ρατσισμό. Ενας επιβάτης του μετρό τού έβαλε τρικλοποδιά καθώς έβγαινε στον σταθμό του Μεγάρου Μουσικής. Εναν φίλο του τον μαχαίρωσαν στην πλατεία Αττικής, έναν άλλο τον χτύπησαν με σίδερο στο κεφάλι. Η αστυνομία τον Μαμαντού τον έχει ψάξει πολλές φορές, καθυστερώντας τον από σημαντικά ραντεβού, όπως με κάποιο γιατρό, και με μόνη αφορμή το χρώμα του δέρματός του.

«Είναι πολλά τα περιστατικά, δεν μπορείς να φανταστείς» μας έλεγε χθες στα γραφεία της «Εφ.Συν.». «Κινδυνεύεις να πας στην πλατεία, να δεις τους φίλους σου. Και δεν μπορώ να πω ότι αισθάνομαι ασφάλεια με την αστυνομία. Δεν τους έχω ακούσει να ρωτάνε πρώτα κάποιον αν είναι τραυματισμένος ή να διερευνούν μια καταγγελία για ρατσισμό. Πρώτα τα χαρτιά».

Μεγαλώνει ο κύκλος

Η φίλη του προσθέτει και μία άλλη διάσταση: «Μεγαλώνει πια ο κύκλος των θυμάτων. Δεν είναι μόνον οι μετανάστες. Κάθε Ελληνας ή Ελληνίδα που κυκλοφορεί μ’ έναν μαύρο κινδυνεύει. Οπως κινδυνεύουν πια ομοφυλόφιλοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, τοξικοεξαρτημένοι, άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα».

Η ρατσιστική επίθεση αναμένεται να συζητηθεί στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο της Δάφνης, ώστε να διασφαλίσει ο δήμος, στον βαθμό που του αναλογεί, την ασφάλεια όσων κινούνται στους δρόμους του από ρατσιστικές επιθέσεις. Και σε συνεννόηση με τους συναδέλφους της στο νοσοκομείο, με αντιρατσιστικές οργανώσεις, με οργανώσεις ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφί, Τρανς), με σωματεία ΑμεΑ και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, οργανώνεται για τις επόμενες μέρες μεγάλη αντιρατσιστική εκδήλωση στο σημείο της επίθεσης.

«Τον άνθρωπο αυτόν, τον ποδηλάτη με τα μαύρα, τον ψάχνουμε και θα τον βρούμε. Ηδη κάποιοι από την περιοχή φαίνεται να τον ξέρουν. Υπάρχουν μάρτυρες, θα υποβάλουμε μήνυση. Ο ρατσισμός δεν θα μείνει ατιμώρητος» λέει η φίλη τού Μαμαντού.


Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου