Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2013

Η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να συνδέσει τις συντάξεις με το προσδόκιμο ζωής και τις οικονομικές δυνατότητες των ταμείων

Η Ισπανία σπεύδει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις του δημοσίου τομέα, συνδέοντας το ύψος τους με το προσδόκιμο ζωής και με τον οικονομικό κύκλο, χωρίς όμως να σχεδιάζει να αυξήσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Εργασίας Φάτιμα Μπάνιεθ.

Οι προτάσεις τις οποίες παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση στα εργατικά συνδικάτα περιλαμβάνουν την αποσύνδεση των συντάξεων από τον πληθωρισμό ήδη από του χρόνου και τη σύνδεσή τους με μία πιο περίπλοκη συνάρτηση, η οποία εκτός των άλλων θα λαμβάνει υπ’ όψη τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.Η Ισπανία δέχεται πιέσεις από τις Βρυξέλλες να αναμορφώσει το συνταξιοδοτικό της σύστημα πριν από τα τέλη του έτους, προκειμένου να ισοσκελίσει τις ανισομέρειες στην οικονομία της, καθώς η ανεργία, που συνεχίζει να βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ, σφίγγει τη μέγγενη στα ασφαλιστικά ταμεία.


Παρά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιορίζουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, η γήρανση του πληθυσμού και το μικρό ποσοστό γεννήσεων έχουν προστεθεί στους πονοκεφάλους της κυβέρνησης. Το δεξιό κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) καλείται τώρα να προωθήσει ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, που θα καταστήσουν πιο βιώσιμο το σύστημα.


Στη συνέντευξη Τύπου, η Μπάνιεθ τόνισε πως η κυβέρνηση προτείνει να θεσπιστεί ένα όριο στις περικοπές συντάξεων, ώστε αυτές να μην μειώνονται κατ' ονομαστική αξία, και επίσης μια οροφή, που δεν θα επιτρέπει αύξηση των συντάξεων πέραν του πληθωρισμού συν 0,25%.


Οι προτάσεις αυτές «εγγυώνται αξιοπρεπείς συντάξεις για τους σημερινούς αλλά επίσης και για τους αυριανούς συνταξιούχους», υποστήριξε η Μπάνιεθ. Πρόσθεσε πως οι συντάξεις θα συνδεθούν με το προσδόκιμο ζωής μέχρι το 2019.


Ο αριθμός των εργαζομένων που συνεισφέρουν με κρατήσεις τους στο ασφαλιστικό σύστημα έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν της δεκαετίας, καθώς 6 εκατ. Ισπανοί έχουν χάσει την δουλειά τους κι έχουν φυσικά πάψει να καταβάλλουν εισφορές στα ταμεία, που συντηρούν 9 εκατ. συνταξιούχους.


Αυτό το γεγονός έχει αναγκάσει την κυβέρνηση, που ακόμη έχει να αντιπαλέψει την ύφεση και εφαρμόζει περικοπές δαπανών για να ανταπεξέλθει στην απαιτούμενη μείωση του ελλείμματος, να καταφύγει δύο φορές τον Ιούλιο στα αποθεματικά της των ασφαλιστικών ταμείων για να μπορέσει να πληρώσει τις συντάξεις.Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...