Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Πώς η NSA παρακολουθεί «ό,τι κάνει ένας χρήστης στο διαδίκτυο»

Νέα αποκάλυψη της εφημερίδας Guardian
Ένα άκρως απόρρητο πρόγραμμα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ επιτρέπει σε αναλυτές να κάνουν αναζητήσεις - χωρίς να απαιτείται πρώτα κάποιου είδους ειδική εξουσιοδότηση - σε τεράστιες βάσεις δεδομένων, οι οποίες περιέχουν emails, online συνομιλίες και τα ιστορικά περιήγησης εκατομμυρίων χρηστών, αποκαλύπτει δημοσίευμα της βρετανικής Guardian.


Σημειώνεται πως ήταν η ίδια εφημερίδα που είχε πρώτη αποκαλύψει υπόθεση του προγράμματος Prism και των παρακολουθήσεων στο διαδίκτυο από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Το πρόγραμμα XKeyscore είναι το ευρύτερης κλίμακας πρόγραμμα για την επεξεργασία πληροφοριών από το Ίντερνετ αναφέρει η NSA στην παρουσίαση που χρονολογείται πριν από κάποια χρόνια και ίσως είναι πλέον παρωχημένη, με την έννοια ότι το πρόγραμμα είναι πιθανό να έχει διευρυνθεί κατά πολύ.

Αξίζει να σημειωθεί πως, στο πρώτο βίντεο συνέντευξής του, στον δημοσιογράφο του Guardian Γκλεν Γκρίβαλντ, ο Έντουαρντ Σνόουντεν είχε αναφέρει πως «καθισμένος στο γραφείο μου μπορώ να ‘παγιδεύσω’ τον οποιονδήποτε, εσένα ή τον λογιστή σου, μέχρι έναν ομοσπονδιακό δικαστή ή ακόμη και τον πρόεδρο, εάν έχω ένα προσωπικό email».

Ο ισχυρισμός αυτός είχε διαψευσθεί κατηγορηματικά από την αμερικανική κυβέρνηση, ωστόσο το υλικό γύρω από το XKeyscore αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς το εν λόγω πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους αναλυτές της NSA για τη συλλογή πληροφοριών από τεράστιες βάσεις δεδομένων, μέσω απλά και μόνο της συμπλήρωσης μίας φόρμας, που ζητά μία στοιχειώδη αιτιολόγηση της αναζήτησης. Η αίτηση αυτή δεν «περνά» από δικαστήριο ή στελέχη της υπηρεσίας πριν να φτάσει στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας της.

Το XKeyscore είναι το σύστημα της NSA με τις μεγαλύτερες δυνατότητες συγκέντρωσης πληροφοριών από δίκτυα υπολογιστών (DNI- Digital Network Intelligence).

Σε μία παρουσίαση αναφέρεται πως το πρόγραμμα καλύπτει σχεδόν όλα όσα κάνει ένας τυπικός χρήστης στο Ίντερνετ, περιλαμβάνοντας το περιεχόμενο των emails, τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται, τις αναζητήσεις και τα metadata του.

Επίσης, το XKeyscore φέρεται να επιτρέπει την παρακολούθηση της online δραστηριότητας ενός χρήστη σε πραγματικό χρόνο. Ο όγκος είναι τόσο μεγάλος που δεν μπορούν να διατηρηθούν παρά για λίγες ημέρες ή 24 ώρες. Τα πιο ενδιαφέροντα μεταφέρονται σε άλλες βάσεις όπου διατηρούνται μέχρι και πέντε χρόνια.

Σε δήλωσή της προς τη Guardian, η NSA υποστηρίζει πως οι δραστηριότητές της «είναι επικεντρωμένες και ειδικά στοχευμένες εναντίον – και μόνο εναντίον- νόμιμων ξένων στόχων, ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις που έχουν οι ηγέτες μας για πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την προστασία του έθνους μας και των συμφερόντων του.  Το XKeyscore χρησιμοποιείται ως τμήμα του νόμιμου συστήματος συλλογής εξωτερικών/ξένων πληροφοριών. Οι ισχυρισμοί περί ευρείας, ανεξέλεγκτης πρόσβασης αναλυτών στα δεδομένα που συλλέγονται από την NSA είναι απλά αναληθείς.

Η πρόσβαση στο XKeyscore, όπως και σε όλα τα εργαλεία ανάλυσης της NSA, είναι περιορισμένη σε αυτά τα άτομα του προσωπικού που χρειάζονται πρόσβαση για τις εργασίες που τους ανατίθενται. Επιπροσθέτως, υπάρχουν πολλαπλοί τεχνικοί και πάσης φύσεως έλεγχοι μέσα στο σύστημα για την αποφυγή περιστατικών κατάχρησης. Κάθε αναζήτηση από αναλυτή της NSA είναι πλήρως ελέγξιμη, για εξασφαλίζεται ότι είναι κατάλληλη και νόμιμη. Αυτού του είδους τα προγράμματα μας επιτρέπουν να συλλέγουμε τις πληροφορίες που μας επιτρέπουν να ολοκληρώνουμε τις αποστολές μας με επιτυχία- προστατεύοντας το έθνος, και τα αμερικανικά και συμμαχικά στρατεύματα στο εξωτερικό».

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου