Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Ισπανία: Η Ενωμένη Αριστερά αντιμνημονιακή μαγιά συγκλίσεων για Ευρωεκλογές

Του Αργύρη Παναγόπουλου
Η Ενωμένη Αριστερά συνεχίζει να δίνει αυτές τις ημέρες μαθήματα πολιτικής ωριμότητας και αντιμνημονιακής συνέπειας καλώντας σε διάλογο στη Μαδρίτη όλες τις ψυχές της αριστερής και προοδευτικής Ισπανίας με στόχο τη διαμόρφωση μιας πλατιάς πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας ενόψει την Ευρωπαϊκών Εκλογών και όχι μόνο.




Η ΕΑ κάλεσε μεταξύ άλλων το Πολιτικό Μέτωπο του Χούλιο Ανγκίτα, την Αντικαπιταλιστική Αριστερά, την Πολιτική Σύγκλιση, στην οποία συμμετέχουν προσωπικότητες όπως ο Λουίς Γκαρθία Μοντέρο και ο Μπαλτασάρ Γκαρθόν,  τη Δημοκρατική – Ρεπουμπλικανική Αριστερά, την Ομοσπονδία Πράσινων, τις Αλλαγές από Κάτω και τις μεγάλες "Παλίρροιες" για να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση, μετά τις διμερείς επαφές, παρόλο που προς το παρόν δεν ελπίζει κανείς σε άμεσες συμφωνίες και συγκλίσεις.
"Πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε όλους τους πρωταγωνιστές της πολιτικής και κοινωνικής αριστεράς στην Ισπανία, όλες τις προοδευτικές δυνάμεις αναζητώντας να αγωνιστούμε μαζί στους δρόμους και στις κάλπες. Δεν θελήσαμε να αφήσουμε κανένα απέξω. Καλέσαμε άτομα, οργανωμένες συλλογικότητες, κοινωνικά κινήματα, δίκτυα, πολιτικές δυνάμεις σε εθνικό, εθνικιστικό, τοπικό ή ομοσπονδιακό επίπεδο, ανθρώπους και συλλογικότητες της πολιτιστικής μας ζωής, ακαδημαϊκούς, συνδικάτα και ότι κινείται σε ολόκληρη την Ισπανία", τόνισε στην "Αυγή" ο Ενρίκε Σαντιάγκο, ο γραμματέας Πολιτικής και Κοινωνικής Σύγκλισης της ΕΑ και ηγετικό στέλεχος του ΚΚ της Ισπανίας, υπογραμμίζοντας ότι "η Ενωμένη Αριστερά και η ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν απτά παραδείγματα για την ικανότητα της ριζοσπαστικής αριστεράς να αποτελέσουν πόλο ενώτητας και αγώνα των αριστερών δυνάμεων και των πολιτών".
Φωτεινή εξαίρεση από τη συνάντηση της Μαδρίτης αποτέλεσε το οικολογικό κόμμα Ίσο (Equo), που αποφάσισε να μην συμμετέχει, προτιμώντας τη στήριξη από τους Ευρωπαίους Πράσινους. Ακόμη και η Πρωτοβουλία για την Καταλονία – Πράσινοι (ICV), που συμμετέχουν στην ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με την Ενωμένη Αριστερά στο ισπανικό κοινοβούλιο, φαίνεται ότι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν Equo και να μην διασπάσουν συνολικά τις δυνάμεις της αντιμνημονιακές Ισπανίας με δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια.

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου