Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Βραζιλία: Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στο Σάο Πάολο

Οι διαδηλωτές αξίωσαν να διαλυθεί ο παραστρατιωτικός φορέας της βραζιλιάνικης αστυνομίας, ο οποίος σύμφωνα με τους διαδηλωτές πρόσφατα χρησιμοποίησε δυσανάλογη βία.
Σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού προέβη το βράδυ της Τρίτης η αστυνομία στο Σάο Πάολο στην προσπάθειά της να διαλύσει πλήθος διαδηλωτών, εκ των οποίων μερικοί επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο, προκαλώντας υλικές ζημιές σε υαλοπίνακες καταστημάτων και σε επιχειρηματικά γραφεία, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δύο διαδηλωτές, μεταδίδουν σήμερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.


Η αστυνομία πραγματοποίησε συνολικά 20 προσαγωγές στο τέλος των διαδηλώσεων, κεντρικό σύνθημα των οποίων ήταν να εγκαταλείψει το αξίωμα ο κυβερνήτης της ομώνυμης πολιτείας, Ζεράρντο Αλκμίν, εν μέσω των κατηγοριών που εκτοξεύονται σε βάρος του για κατάχρηση δημοσίου χρήματος.


Οι διαδηλωτές αξίωσαν επίσης να διαλυθεί ο παραστρατιωτικός φορέας της βραζιλιάνικης αστυνομίας, ο οποίος σύμφωνα με τους διαδηλωτές έχει εσχάτως προβεί σε δυσανάλογη χρήση βίας, μετέδωσε στα ρεπορτάζ του το τηλεοπτικό δίκτυο «Ο Globo».


Ο συνολικός πληθυσμός της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης αγγίζει πλέον τα είκοσι εκατομμύρια.


Η τοπική κυβέρνηση υποστήριξε ότι στις κινητοποιήσεις «πρωτοστάτησαν αναρχικοί που έχουν διασυνδέσεις στα ΜΜΕ».


Συγκεκριμένα, προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και σε τουλάχιστον ένα τραπεζικό υποκατάστημα.


Επιπλέον, πυρπολήθηκαν πολλοί κάδοι απορριμμάτων, ενώ ο κύριος κορμός των διαδηλωτών επεχείρησε να κάνει καθιστική διαμαρτυρία στην κεντρική οδική αρτηρία «Αβενίντα Παουλίστα».


Αστυνομικές πηγές δήλωσαν στην τοπική εφημερίδα Jornal da Milda ότι περίπου 300 διαδηλωτές συμμετείχαν στις βιαιοπραγίες, που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Επίσης ανακοίνωσαν ότι περίπου 12 τραπεζικά υποκαταστήματα έχουν υποστεί υλικές ζημιές.


Πολλές λαϊκές διαμαρτυρίες, με τα ίδια ακριβώς αιτήματα, έχουν καταγραφεί σε όλη τη Βραζιλία κατά τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο.


Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου