Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Πλατεία Συντάγματος : Δυο χρόνια μετά


του Σταμάτη Στεφανάκου

Έχουν περάσει δυο χρόνια από το ιστορικό διήμερο της 28ης και 29ης Ιουνίου του 2011, αλλά οι μνήμες μένουν δυνατές σε όσους βρισκόμασταν στις κινητοποιήσεις και είχαμε δώσει το παρόν εκείνες τις μέρες.
Πολλές φορές μέσα σε αυτά τα δυο χρόνια αναρωτήθηκα τι είχαμε ζήσει και κατά πόσο επηρεαστήκαμε ως προσωπικότητες και ως κοινωνία από τα γεγονότα που συνέβησαν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού του 2011. 


Δεν θα μείνω μόνο στα φαινόμενα της ακραίας κρατικής καταστολής που διαδραματίστηκαν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και ειδικότερα στις 15,28 και 29 Ιούνη. Άλλωστε αποτέλεσαν πρελούδιο της συνεχόμενης εφαρμογής  ενός σχεδίου που βιώσαμε  και σε πολλές άλλες περιπτώσεις όπως πχ 
στις 12 Φλεβάρη 2012. 

Πιστεύω ότι το καλοκαίρι του 2011, με το κίνημα των «Αγανακτισμένων» έγινε η βάση για μια καινούργια πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Παρόλο που το κίνημα των πλατειών έχει κλείσει τον κύκλο του από τον Αύγουστο του 2011, άφησε μια παρακαταθήκη σε όσους συμμετείχαμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, που εκφράστηκε μέσω των Λαϊκών Συνελεύσεων στις γειτονίες και τις διάφορες πρωτοβουλίες που δημιουργήθηκαν για να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα τοπικά ή υπερτοπικά θέματα .  

Στα θετικά που αποκόμισαν άνθρωποι και κοινωνία ήταν:

• Την ενεργοποίηση  ανθρώπων που ήταν  πολιτικά αδρανείς. 
• Την γνωριμία μεταξύ ανθρώπων που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα ήταν δυνατόν να βρεθούν σε ένα χώρο και να συζητήσουν.
• Την γέννηση ιδεών, κινημάτων και πρακτικών κοινωνικής και συλλογικής οργάνωσης που αλλιώς θα ήταν αδύνατο να είχαν υπάρξει.

Φυσικά υπήρξαν και αδυναμίες που οι κύριες ήταν: 

• Η αδυναμία σχηματισμού ενός ενιαίου πολιτικού λόγου, που να αποτελέσει κυρίαρχο κοινωνικό αίτημα. 
• Η αδυναμία μετατροπής της συνέλευσης σε σώμα που να έχει  ικανή νομιμοποίηση, ώστε να αποκτήσει πραγματικά κυρίαρχο ρόλο στην διαμόρφωση πολιτικής.
• Η αδυναμία  συγκρότησης ενιαίου πολιτικού  μετώπου που να αγκαλιάζει ένα ευρύ τμήμα της κοινωνίας, πέρα από κόμματα, ιδεολογίες και ιδεοληψίες. 

Για το κίνημα των «Αγανακτισμένων» έχουν γραφτεί πολλά θετικά και αρνητικά, αλλά  ήταν ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα της μεταπολίτευσης , ένα ιστορικό ορόσημο που γεννήθηκε από την ανάγκη του κόσμου να βρει διέξοδο και να  δράσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου