Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013

Αλ. Τσίπρας: Ιστορικό χρέος η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Με αφορμή την επίσκεψη Σόιμπλε, στον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει το ζήτημα του κατοχικού δανείου το περασμένο Ιανουάριο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Μανώλης Γλέζος επανέλαβαν την ανάγκη διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων στον Πρόεδρο της ΔημοκρατίαςΤο θέμα των γερμανικών οφειλών και του κατοχικού δανείου έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο. «Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν θέσει το θέμα, θα το θέσει ο ελληνικός λαός δίνοντας εντολή σε μια άλλη κυβέρνηση» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επίσκεψη του Β. Σόιμπλε στην Αθήνα.
Μετά το τέλος της συνάντησης με τον Κ. Παπούλια έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:


Αλέξης Τσίπρας: Ιστορικό χρέος ανεκπλήρωτο απέναντι στους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης

Όπως δήλωσε ο πρόεδος του ΣΥΡΙΖΑ, «σήμερα επισκεφθήκαμε με τον Μανώλη Γλέζο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού. Διότι την ίδια ώρα βρίσκεται στην Αθήνα σε επίσημε επίσκεψη ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών. Και θέσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αίτημά μας η χώρα μέσω της κυβέρνησής της φυσικά να επαναφέρει ένα ιστορικά αδικαίωτο αίτημα. Το θέμα της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου. Ένα ιστορικό χρέος που έχουμε ανεκπλήρωτο απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες ήρωες της Εθνικής Αντίστασης που έδωσαν τη ζωής τους για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι, έδωσαν τη ζωή τους για να είναι ελεύθεροι οι ευρωπαϊκοί λαοί, έδωσαν τη ζωή τους απέναντι στη ναζιστική θηριωδία και αυτό έχει μια πολύ μεγάλη αξία.

Δεν μπορεί αυτοί που κυβερνούν την Ελλάδα να αναγνωρίζουν δημόσια το δημόσιο χρέος της χώρας απέναντι στα μεγάλα funds και στις τράπεζες και να μην αναγνωρίζουν το χρέος της Γερμανίας απέναντι στον ελληνικό λαό. Να μην το αναγνωρίζουν και να μην το διεκδικούν.

Ως εκ τούτου, εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το πάνδημο αίτημα του ελληνικού λαού η κυβέρνηση οφείλει να το θέσει στο τραπέζι. Κι αν δεν το θέσει η κυβέρνηση, υποσχόμαστε ότι πολύ σύντομα ο ελληνικός λαός θα το θέσει δίνοντας εντολή σε μια άλλη κυβέρνηση να σταματήσει την καταστροφή και διεκδικήσει το δίκιο του ελληνικού λαού.

Τέλος, επιτρέψτε μου να κάνω ένα σχόλιο σε σχέση με αυτήν την εικόνα που βλέπετε γύρω σας. Μια Αθήνα ''νεκροταφείο''. Αυτή η εικόνα και το μήνυμα που εκπέμπεται προς τα έξω είναι ένα μήνυμα ζόφου προς το εσωτερικό της χώρας και ένα μήνυμα χώρας σε κατάσταση πολιορκίας προς το εξωτερικό. Μια εικόνα που δεν τιμά τη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία. Δεν τιμά τη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία να απαγορεύονται οι ειρηνικές διαδηλώσεις των πολιτών. Και ειλικρινά δεν τιμά ούτε τον προσκεκλημένο της ελληνικής της κυβέρνησης. Δεν περιποιεί τιμή στον κ. Σόιμπλε να τον υποδέχεται η φιλική του κυβέρνηση ωσάν να είναι εκπρόσωπος κατοχικών στρατευμάτων, όπου τον υποδέχονται με το φόβο και με χιλιάδες πάνοπλους αστυνομικούς. Αυτή δεν είναι δημοκρατία. Δεν είναι δημοκρατία να ξεθάβεις ένα χουντικό νόμο, να ξεθάβεις τον χουντικό γύψο για να στήσεις τα τείχη των μνημονίων. Φυσικά, πιστεύουμε ότι ελληνικός λαός θα αγνοήσει τέτοιου είδους απαγορεύσεις και θα εκφράσει ελεύθερα, όπως πάντα γνωρίζει να εκφράζει ελεύθερα, το φρόνημά του.


Μανώλης Γλέζος: Δε ζητιανεύουμε, διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε

«Δεν θα ξεχάσω τη δημοσιογραφική μου ιδιότητα και θα μιλήσω ως συνάδελφος προς συναδέλφους.

Η κρισιμότητα των στιγμών και ο συμβολισμός της παρουσίας μας σήμερα έπρεπε και πρέπει απ΄ όλα τα ΜΜΕ να προβληθεί όσο μπορεί περισσότερο. Γιατί; Γιατί υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να ξεχρεώσει η Γερμανία τις οφειλές της προς την Ελλάδα. Και, πέρα από τα γεγονότα τα οποία τα γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διότι και ως αετόπουλο συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τιμήσει με την παρουσία του τα συνέδρια του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, απλώς του υπενθύμισα ορισμένα γεγονότα, όπως ότι η Γερμανία, εάν σήμερα έχει ένα καθεστώς δημοκρατίας, αυτό που θέλει, αλλά δεν είναι κάτω από ναζιστικό καθεστώς, οφείλεται στην πάλη του ελληνικού λαού, ο οποίος με το έπος του ΄40-΄41 κατέρριψε τον μύθο του αήττητου του άξονα, ο οποίος με τη μάχη στα Μακεδονοθρακικά σύνορα και με τη μάχη της Κρήτης ανέτρεψε όλα τα σχέδια του Χίτλερ και με την καθήλωση 12 επίλεκτων γερμανικών μεραρχιών συνέβαλε ο ελληνικός λαός στη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων, στην ήττα του ναζισμού.

Έχει, λοιπόν,  ηθική υποχρέωση, πάνω απ΄ όλα η Γερμανία να εξοφλήσει τις οφειλές της προς τον ελληνικό λαό. Και ακόμα επιπλέον, δεν επιτρέπεται  να έχει εξοφλήσει όλες τις επανορθώσεις σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, εκτός από την Ελλάδα. Γιατί το κάνει; Δεν έχει δικαίωμα, ενώ έχει εξοφλήσει το αναγκαστικό δάνειο στην Πολωνία και στη Γιουγκοσλαβία, να μην εξοφλεί το αναγκαστικό της δάνειο προς την Ελλάδα.

Τα επιχειρήματά μας είναι ακλόνητα. Εδράζονται στο δίκαιο. Δεν εδράζονται σε κανένα ιδιαίτερο συμφέρον. Δεν ζητάμε ιδιαίτερη προνομιακή μεταχείριση. Διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε. Δεν θα το ζητιανέψουμε. Θα το αξιώσουμε και θα το πετύχουμε. Αγαπητοί συνάδελφοι, αν όλοι εσείς συμβάλετε, ανεξαρτήτως ιδεολογικών, πολιτικών, συμφεροντολογικών ιδιαιτεροτήτων που μπορεί να έχει το κάθε ξεχωριστό μέσο ενημέρωσης, αν συμβάλετε όλοι, γιατί το θέμα είναι πανεθνικό, προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ταξίδι του Σόιμπλε δίνει μια ευκαιρία την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε.»


Κάρολος Παπούλιας: Το θέμα δεν έχει λήξει

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι υπήρξε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που το 1995 έθεσε με ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση το  θέμα αυτό και για τις αποζημιώσεις και για το κατοχικό δάνειο.
«Βεβαίως, η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης ήταν αρνητική.  Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι, ότι σβήστηκε όλη αυτή η υπόθεση», συμπλήρωσε ο κ. Παπούλιας και κατέληξε: «Ο κ. Γλέζος συνεχώς υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις της γερμανικής κυβέρνησης.  Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό».


Διαβάστε σχετικά με τη συνάντηση  του Αλ. Τσίπρα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών τον Ιανουάριο: Ζήτησε από το Σόιμπλε κατοχικό δάνειο και κατάθεση Χριστοφοράκου 

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...