Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Απαγόρευση διαδηλώσεων με το «έτσι θέλω» της αστυνομίας

Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως της τρικομματικής συγκυβερνήσεως απέστειλε χθες, 6/6, αιφνιδιαστικά, σχέδιο Προεδρικού Διαταγματος (ώστε να αποφύγει την κατάθεση νόμου στη Βουλή και τη σχετική, ενοχλητική διαδικασία) με το οποίο ο εκάστοτε αστυνομικός διευθυντής θα αποφασίζει αν μια ...«συνάθροιση» είναι πολύ μικρή για τη σημασία της συγκεκριμένης οδού στην οποία διεξάγεται - και ανάλογα θα την απαγορεύει.


Η ανακοίνωση του υπουργείου, που βγήκε αιφνιδιαστικά, αφού ο ίδιος ο υπουργός είχε εξαγγείλει «διάλογο», έχει τίτλο Αρμοδιότητα αστυνομικής αρχής επί δημοσίων συναθροίσεων και τροποποιεί  το άρθρο 131 του προεδρικού διατάγματος 141 του 1991 προσθέτοντας μια παράγραφο, στην οποία μάλιστα δεν αναφέρεται σε διαδηλώσεις, αλλά σε συναθροίσεις:
«2. α) Οι συναθροίσεις διεξάγονται κατά τρόπο που δεν διαταράσσεται παρά στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου η οδική κυκλοφορία και η κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης. Σε πόλεις με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων κατοίκων δεν επιτρέπεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από ιδιαίτερα μικρές, σε σχέση με τη σημασία της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης, συναθροίσεις»

Η κρίση για το αν η συνάθροιση είναι «ιδιαίτερα μικρή» εναπόκειται στον αστυνομικό διευθυντή(!), κατά την απόλυτη κρίση του, αφήνοντας προφανές περιθώριο αυθαίρετων αποφάσεων που θα οδηγούν στην καταστολή της διαδήλωσης. Στην πραγματικότητα, όλοι οι κεντρικοί δρόμοι των μεγάλων πόλεων θα καταστούν «απαγορευμένη ζώνη» για διαδηλώσεις με το πρόσχημα της εμπορικής δραστηριότητας και της διατάραξης της κυκλοφορίας

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Η εκτίμηση περί του ιδιαίτερα μικρού μεγέθους της συνάθροισης και ηδυνατότητα περιορισμού της σε μέρος του οδοστρώματος ανήκει στον αρμόδιο Αστυνομικό Διευθυντή, ο οποίος εκδίδει σχετική απόφαση την οποία γνωστοποιεί άμεσα στους ενδιαφερομένους. Η απόφαση αυτή μπορεί να είναι κατ’ αρχάς προφορική και έπεται η έγγραφη διατύπωση και επίδοσή της εντός 24 ωρών».

Δεν λείπει βέβαια η απαραίτητη αναφορά στον... τουρισμό και την εμπορική δραστηριότητα:

«Κατά τη λήψη της προαναφερόμενης απόφασης υποχρεωτικά λαμβάνεται υπόψη ιδίως ο αριθμός των συμμετεχόντων στη συνάθροιση και η σημασία της συγκεκριμένης οδού για την κυκλοφορία των οχημάτων δημόσιας συγκοινωνίας, την τουριστική κίνηση της περιοχής, την ομαλή πρόσβαση σε αρχαιολογικούς ή ιστορικούς χώρους και την εν γένει εμπορική και οικονομική δραστηριότητα».

Στην τροποποίηση αναφέρεεται ακομα ότι «οι ως άνω περιορισμοί δεν ισχύουν για συναθροίσεις και πορείες που εξαγγέλλονται και διοργανώνονται από πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και από τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις ή για συναθροίσεις ιστορικού εορτασμού ή επετειακού χαρακτήρα», και τέλος προστίθεται «Επί παραβάσεων ισχύουν οι κείμενες ποινικές διατάξεις»

ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ: «Αυτό το προεδρικό διάταγμα θα το ζήλευε κι ο Ερντογάν»

«Με ένα Προεδρικό Διάταγμα που θα ζήλευε ακόμα και ο Ερντογάν, η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρό της τώρα και τις διαδηλώσεις. Αδύναμη να απαντήσει στις τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις του μνημονίου, σχεδιάζει ένα ακόμα ακραία αυταρχικό μέτρο, όπου η διεξαγωγή των διαδηλώσεων θα εξαρτάται από τη βούληση της Αστυνομίας, η οποία θα είναι αυτή που με αυθαίρετο τρόπο θα εκτιμά τον όγκο του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ που καλεί την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η δημοκρατία και τα δικαιώματα δεν είναι κενό γράμμα», λέγοντας:

«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό  να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για την απαγόρευση των διαδηλώσεων το ενδιαφέρον για τον τουρισμό και την επιχειρηματική δραστηριότητα, όταν αυτά πλήττονται από τη μνημονιακή πολιτική. Επιτέλους, η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι η δημοκρατία και τα δικαιώματα δεν είναι κενό γράμμα. Ο λαός θα τα υπερασπιστεί, μαζί με τη ζωή και την αξιοπρέπειά του».

ΚΚΕ: Νόμος και τάξη

«Με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τις διαδηλώσεις, η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση και την εφαρμογή του δόγματος "νόμος και τάξη" εναντίον των εργαζομένων», σημειώνει σεανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου