Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Mια μικρή νίκη στο μέτωπο της παιδείας... στην Ισπανία!


Mια μικρή νίκη στο μέτωπο της παιδείας... στην Ισπανία!
Η κυβέρνηση Ραχόι, μετά τις χθεσινές πολυπληθείς διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου που προβλέπει γενναίες περικοπές στην παιδεία, το παίρνει προσωρινά πίσω. Το νομοσχέδιο επρόκειτο να υποβληθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ώστε να εγκριθεί και να πάρει το δρόμο για ψήφιση στη Βουλή.



 Η κυβέρνηση, ωστόσο, αποφάσισε να το «επανεξετάσει» και να αναβάλει την υποβολή του κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο μήνα.

Επίσημα, η ισπανική κυβέρνηση επικαλείται κάποια ζητήματα «τεχνικής φύσης» τα οποία θα πρέπει επιλυθούν. Ανεπίσημα, πιστεύεται ότι θορυβήθηκε έντονα από τις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών οι οποίες ξεπέρασαν και αυτές τις προσδοκίες των διοργανωτών τους. Μολονότι η κυβέρνηση Ραχόι διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία και θα μπορούσε άνετα να περάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή, την ίδια στιγμή πλήττεται άσχημα από τις συνεχείς αποκαλύψεις για οικονομικά σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται εξέχοντα πρώην και νυν στελέχη του δεξιού Λαϊκού Κόμματος.

Η κυβέρνηση αναβάλλει την έγκριση του νομοσχεδίοου προκειμένου να αποφύγει μια νέα κοινωνική σύγκρουση», γράφει η αριστερή διαδικτυακή εφημερίδα El Diario. «Σύμφωνα με πηγές του κυβερνόντος Λαϊκού Κόμματος, πίσω από αυτή την απόφαση κρύβεται η έλλειψη κοινωνικής συναίνεσης», σημειώνει η εφημερίδα. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχουν δυο βασικά σημεία τριβής που αφορούν στη διδασκαλία των θρησκευτικών και των ωρών διδασκαλίας της ισπανικής και της καταλανικής γλώσσας στην Καταλονία. Ωστόσο, οι αντιδράσεις που προκαλεί ο «οργανικός νόμος για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης» ή «νόμος Βερτ» (από το επίθετο του υπουργού παιδείας), ξεπερνούν κατά πολύ αυτά τα ζητήματα.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι θέλει να εξοικονομήσει 6,7 δις ευρώ από τη δημόσια παιδεία, περικοπές που μεταφράζονται, μεταξύ άλλων, σε κλείσιμο και συγχώνευση σχολικών μονάδων, μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, αύξηση των ωρών διδασκαλίας και του αριθμού των μαθητών σε κάθε τάξη. Το αντίθετο, δηλαδή, από τη «βελτίωση της ποιότητας της παιδείας» που ευαγγελίζεται ο τίτλος του νομοσχεδίου.

Το ψαλίδισμα που πραγματοποιείται τα τελευταία δυο χρόνια στη δημόσια παιδεία τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό (αυτοδιοικητικό) επίπεδο έχουν ενώσει σε ένα κοινό μέτωπο την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. Χθες, οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν απεργία η οποία είχε συμμετοχή της τάξης του 72%, μαζί με διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν και οι γονείς και οι μαθητές. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 120.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Μαδρίτη και άλλοι 100.000 στη Βαρκελώνη, ζητώντας την παραίτηση του υπουργού παιδείας Χοσέ Ιγνάθιο Βερτ.


Πληροφορίες από την ισπανική διαδικτυακή εφημερίδα El Diario

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου