Τρίτη, 28 Μαΐου 2013

Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα σπάσει τη διαπλοκή ΜΜΕ και κέντρων εξουσίας - Ζωντανά ολόκληρη η εκδήλωση στο Left.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ παρουσίασε τις προτάσεις του «για ένα πλαίσιο ριζοσπαστικών ανατροπών στην Ενημέρωση» τη Δευτέρα 27/5 στο Cΐne Κεραμεικός. Διαβάστε αναλυτικά τις προτάσεις και τις εισηγήσεις των ομιλητών


Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, ο Βασίλης Μουλόπουλος, υπεύθυνος του τομέα Ενημέρωσης και η Μαρία Κομνηνού, καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Kαλεσμένοι ήταν  κοινωνικοί φορείς, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Ράνια Σβίγκου, μέλος της Κ.Ε και του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.


Αλ. Τσίπρας: Η δημοκρατία στην Ελλάδα καταλύθηκε με τη βοήθεια της μιντιοκρατίας

http://avgi.gr/documents/10179/0/ts.jpg/e77187c0-1697-4eb9-8758-662844be8770?t=1369675113399&imageThumbnail=3
 Μεταξύ άλλων, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ περιλαμβάνουν:

 • Διαδικασία αδειοδότησης από μηδενική βάση.
 • Πρόβλεψη για παροχή αδειών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και σε μη εμπορικές επιχειρήσεις, όπως κοινωνικές οργανώσεις και φορείς.
 • Αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών. Πρόβλεψη για κοινωνικό ραδιόφωνο με ξεχωριστούς διαγωνισμούς.
 • Πρόβλεψη στις μεταβατικές διατάξεις για καταβολή των οφειλόμενων τελών από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς αναδρομικά από το 1995.
 • Επανασχεδιασμός του χάρτη ραδιοσυχνοτήτων και πρόβλεψη ώστε ο πάροχος ψηφιακής πλατφόρμας να μη ταυτίζεται με το πάροχο περιεχομένου.
 • Νέα ρύθμιση για τη συγκέντρωση στα ΜΜΕ, που να ανταποκρίνεται στα ελληνικά δεδομένα.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ προανήγγειλε αλλαγές και στο ρόλο του ΕΣΡ, καθώς «Το ΕΣΡ το οποίο σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι αρμόδιο, έχει απαξιωθεί πλήρως, εξαιτίας κάποιων εκ των μελών του που συμπεριφέρονται ως εντολοδόχοι της κυβέρνησης.(...) Πρόκειται για μια αρχή φάντασμα και το σκάνδαλο είναι ότι η κυβέρνηση συντηρεί αυτή την κατάσταση. Και αυτή η κατάσταση θα αλλάξει].

Β. Μουλόπουλος: Για να σωθεί ο Τύπος πρέπει να επιστρέψουμε στις θεμελιώδεις αξίες

"Χρειαζόμαστε μια επανάσταση στα media": Χαιρετισμός της Ναόμι Κλάιν στην ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα ΜΜΕ

Μ. Κομνηνού: Η δομή της δημόσιας σφαίρας μεταβλήθηκε άρδην με το μνημόνιο και τη μετάβαση της Ελλάδας σε ένα ιδιότυπο μετα-αποικιακό καθεστώς

Δείτε τα βίντεο της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα για τα ΜΜΕ:


  Φιλοδοξούμε να φέρουμε το τέλος της διαπλοκής, γιατί αυτό είναι καθήκον όχι μόνο της Αριστεράς, αλλά και όλων των δημοκρατικά σκεπτόμενων ανθρώπων, δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της εκδήλωσης με τον γενικό τίτλο:«Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για ένα πλαίσιο ριζοσπαστικών ανατροπών στην ενημέρωση».

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την διαπλοκή, τα ολιγοπώλια στα media και την χειραγώγηση του Τύπου και εξήγησε ότι "ο ολιγοπωλιακός μηχανισμός των media αποτελεί εγγύηση για την εύρυθμη λειτουργία του πολιτικού συστήματος". Μίλησε, μάλιστα, για έλλειμμα δημοκρατίας, το οποίο εντάθηκε από την εποχή του εδραιώθηκε το Μνημόνιο καταγγέλλοντας την μιντιακή τρομοκρατία κάνοντας λόγο για medio-κρατία και τηλεδημοκρατία.

Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο τρίγωνο της διαπλοκής λέγοντας πως "το καταρρέον πολιτικό σύστημα χρηματοδοτεί για την ανακεφαλαιοποίηση με λεφτά των φορολογουμένων τις χρεωκοπημένες τράπεζες και αυτές με την σειρά τους δίνουν δάνεια στα συστημικά υπερχρεωμένα media".

Αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην ΕΡΤ καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι "απαξιώνει και χειραγωγεί την ΕΡΤ και θέλει να την μετατρέψει σε μια σύγχρονη ΥΕΝΕΔ" και μίλησε για ένα "άθλιο σχέδιο της τρικομματικής κυβέρνησης που θα μείνει στα χαρτιά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει να γίνει η ΕΡΤ όχημα προπαγάνδες και παρακμής" και σε αυτό το σημείο δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "σχεδιάζει την αναγέννησή της, ώστε η ΕΡΤ να γίνει ακτίδα ποιότητας, πολυφωνίας και ποιοτικής ψυχαγωγίας". Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι "η ΕΡΤ δεν θα γίνει γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ", αλλά πρόκρινε το πρότυπο του BBC για την κρατική ραδιοτηλεόραση, με ποιοτικές εκπομπές και αξιοπρεπή μεταχείριση των εργαζομένων. Ταυτόχρονα κατήγγειλε όσους εκμεταλλεύονται την ΕΡΤ και λαμβάνουν παχυλούς μισθούς, χωρίς να προσφέρουν τίποτα στην ραδιοτηλεόραση.

Ειδικά, για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας τόνισε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, οι άδειες "θα εξεταστούν από μηδενική βάση", θα είναι πενταετούς διάρκειας και με δυνατότητα ανάκλησης από το ΕΣΡ για τους επιχειρηματίες, αλλά και για μη εμπορικές επιχειρήσεις. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας πρόκρινε τον επανασχεδιασμό του χάρτη των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.

Στο πλαίσιο των νομοθετικών παρεμβάσεων, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πρέπει:

- Να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις για τις ζημιογόνες επιχειρήσεις
- Να εφαρμοστεί ο νόμος για την προστασία των εργαζομένων στην περίπτωση πτώχευσης της επιχείρησης.
- Να ενεργοποιηθεί ο κανονισμός, που επιβάλλει στην Τράπεζα της Ελλάδας να κάνει έλεγχο στις ροές χρηματοδότησης των μιντιακών συγκροτημάτων
- Να κωδικοποιηθεί η κείμενη νομοθεσία

(πηγή: beta.avgi.gr)

2 σχόλια:

 1. Τι πάει να πει «ολιγοπωλιακός μηχανισμός των media» ρε συντρόφια, για να καταλάβουμε κι εμείς? Ξέρομε τη διαφορά μεταξύ ενός ολιγοπωλίου και μιας παρασιτικής υπερδομής διαπλεκόμενων συμφερόντων της τέταρτης με τις άλλες τρεις εξουσίες που μονοπωλεί τον φόβο και την παραπληροφόρηση?

  Τώρα θυμηθήκαμε ότι η Τρόικα Εσωτερικού «απαξιώνει και χειραγωγεί την ΕΡΤ και θέλει να την μετατρέψει σε μια σύγχρονη ΥΕΝΕΔ»?

  Και τι σημασία έχει αν στα πλαίσια της ελληνικής Τηλεδημοκρατίας θα γίνει η κρατική τηλεόραση ΥΕΝΕΔ, από ένα καθεστώς που με τις πράξεις και τις παραλείψεις του, έχει κάνει τον συνταγματικό χάρτη της χώρας κουρελόχαρτο? Αυτό σας μάρανε?

  Τα υπόλοιπα, ότι δηλαδή, για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας οι άδειες "θα εξεταστούν από μηδενική βάση", αυτό να μας το πείτε όταν θα μπαίνουν οι καναλάρχες ο ένας πίσω από τον άλλο στην ουρά για υπαγωγή στο άρθρο 99, αν τολμήσετε να ελέγξετε τις ροές χρηματοδότησης προς τα ευαγή συγκροτήματα των media...

  Αλλά σιγά μην τολμήσετε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όταν ή δεν έχει κάποιος ακούσει/διαβάσει όλη την ομιλία, ή επιδεικνύει "επιλεκτική κατανόησή" της, καταλήγει σε τέτοια "εύκολα" συμπεράσματα. Όταν εξαρχής η πρόθεση κάποιου είναι να "την πει" στον Τσίπρα, στο ΣΥΡΙΖΑ κοκ, η κριτική του είναι κυρίως ΔΙΚΗ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ και όχι επί της ουσίας. "Βερμπαλιστικές" αντιπαραβολές εννοιών χωρίς νόημα, απαξιωτικές αναφορές στην κριτική του ομιλητή προς το μιντιακό κατεστημένο και εικοτολογίες του στιλ "άμα-άμα"... Όποιος ήταν χτες παρών στην εκδήλωση και όποιος άκουσε προσεκτικά το τι ειπώθηκε (και όχι μόνο από τον Τσίπρα), κατάλαβε... Για τους υπόλοιπους, δεξιόθεν τε και "αριστερόθεν" - ξυδάκι (και για τους γκουρμέ balsamico)...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...