Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Ομαδική «αποχώρηση» από τη Σοσιαλιστική Διεθνή



Ομαδική «αποχώρηση» από τη Σοσιαλιστική  ΔιεθνήΤην πλάτη γυρίζει, λιγότερο ή περισσότερο διακριτικά, στη Σοσιαλιστική Διεθνή μέρος της ευρωπαϊκής Αριστεράς, προεξαρχόντων των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, ιδρύοντας μια παράλληλη «λέσχη», τη σαφώς πιο σύγχρονη Προοδευτική Συμμαχία. Το ιδρυτικό της συνέδριο θα διεξαχθεί στις 22 Μαΐου στη Λειψία, εκεί όπου το SPD θα γιορτάσει πανηγυρικά την επομένη, με επίτιμο προσκεκλημένο τον Φρανσουά Ολάντ, τα 150ά γενέθλιά του.

«Μια λειτουργική Σοσιαλιστική Διεθνής θα ήταν σήμερα πιο σημαντική από ποτέ. Εντούτοις, η Διεθνής δεν έχει παραγάγει αυτά τα τελευταία χρόνια την παραμικρή ουσιαστική συνεισφορά, ούτε αναφορικά με τις ακρότητες των χρηματοπιστωτικών αγορών ούτε αναφορικά με τις παγκόσμιες προκλήσεις», εξηγεί ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο πρόεδρος του SPD.
Ηδη οι Γερμανοί δηλώνουν βέβαιοι πως έχουν με το μέρος τους καμιά πενηνταριά πολιτικούς σχηματισμούς, ανάμεσά τους οι ομόλογοί τους στη Γαλλία, στην Ιταλία καθώς και στη Βόρεια Ευρώπη. Οι γάλλοι Σοσιαλιστές αποφάσισαν να μειώσουν στο ήμισυ, στα 53.500 ευρώ, την ετήσια συνδρομή τους στη Σοσιαλιστική Διεθνή, οργάνωση που ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1889 και έχει αντιπρόεδρο τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ. «Ενσαρκώνει μια ιστορία και αξίες που μας είναι προσφιλείς και εκπροσωπεί ένα απαράμιλλο δίκτυο στις χώρες του Νότου», επισημαίνει ο Αρλέμ Ντεζίρ, ο επικεφαλής του PS, εκφράζοντας την ευχή «να αναζωογονηθεί». Το SPD είναι πιο αυστηρό. Οσο δύσκολο και αν του είναι να εγκαταλείψει μια οργάνωση της οποίας προήδρευε από το 1976 έως το 1992 ο Βίλι Μπραντ, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μείωσε τη συνεισφορά του SPD από 118.000 σε 5.900 ευρώ. «Για να συμμετέχουμε στις συνόδους ως παρατηρητές», λένε στο κόμμα.

ΟΙ «ΔΕΣΠΟΤΕΣ». Ο Γκάμπριελ προσάπτει στη Σοσιαλιστική Διεθνή ότι ανέχθηκε στους κόλπους της, «για υπερβολικά μεγάλο διάστημα», πολιτικούς όπως ο «ισόβιος» πρόεδρος της Ανγκόλας Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος ή ο υπόδικος σήμερα στο ΔΠΔ Λοράν Γκμπαγκμπό από την Ακτή του Ελεφαντοστού και κόμματα όπως εκείνο του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο ή του Μπεν Αλι στην Τυνησία. Τον Μάρτιο του 2011, ο Γκάμπριελ είχε υπογράψει στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Rundschau» άρθρο με τον τίτλο: «Οχι φιλίες με τους δεσπότες». Ζητούσε από τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου - «η πολιτική και προσωπική ακεραιότητα του οποίου είναι πέραν κάθε αμφιβολίας» - να βάλει τάξη. Στο μεταξύ, ο Παπανδρέου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αξίωμά του στην Ελλάδα και κανένας γερμανός Σοσιαλδημοκράτης χωρίς αυτοκτονικές τάσεις δεν διανοείται να φωτογραφιστεί στο πλευρό του. Η ιδέα της ίδρυσης μιας παράλληλης «λέσχης» μοιάζει να γεννήθηκε μέσα από μια ήττα: τον Σεπτέμβριο του 2012, κατά το 24ο συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, Γάλλοι και Γερμανοί υποστήριξαν την ανανεωτική υποψηφιότητα της Σουηδής Μόνα Σάλιν για γενική γραμματέα απέναντι στον αμετακίνητο από το 1989 στο πόστο αυτό Λούις Αγιάλα. Μάταια. Ο Χιλιανός επανεξελέγη για νέα εξαετή θητεία. Η ηγεσία της Προοδευτικής Συμμαχίας, διευκρινίζει το SPD, θα είναι «σίγουρα συλλογική».

.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου