Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Π. Σκουρλέτης: «Η ενιαιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει βάθος και περιεχόμενο»


Άρθρο του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στην «Εποχή της Κυριακής»

Η γέννηση  του ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε να εκφράσει το αίτημα ενός ευρύτερου κόσμου της αριστεράς για ενότητα. Δεν ήταν μια εύκολη προσπάθεια παρόλο που ανταποκρινόταν σε μια βαθιά ανάγκη, τα μπρός- πίσω ήταν πολλά και πολλές φορές και το εγχείρημα πέρασε δύσκολες ώρες. 



Η συνειδητοποίηση πως κανένα από τα ιστορικά ρεύματα της αριστεράς δεν μπορεί να διεκδικεί για τον εαυτό του τη δικαίωση, η  συνάντηση με τις πολύμορφες κινηματικές δράσεις των τελευταίων ετών, με κορυφαία το κίνημα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και η συμμετοχή στις μικρές και μεγάλες μάχες, αποτέλεσαν τους καθοριστικούς παράγοντες για να αντέξει αυτό το πρωτότυπο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ενωτικό εγχείρημα.

Οι επιλογές των ηγεσιών των σχημάτων που συμμετείχαν στον ΣΥΡΙΖΑ σε γενικές γραμμές και παρά τη διπλή κρίση που πέρασε ο χώρος (ΔΗΜΑΡ, Αλαβάνος) ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του κόσμου της αριστεράς να υπάρξει ο ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσει με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα της κάθε συνιστώσας, χωρίς ηγεμονισμούς. Δεν ήταν μια δεδομένη πορεία, ιδιαίτερα σε μια αριστερά που η κουλτούρα του διαλόγου, της ενότητας και των συμμαχιών δεν ήταν κυρίαρχη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πέραν των άλλων, υπήρξε μια διαρκής προσπάθεια ανασύνθεσης, το αίτημα μια ψήφος ένα μέλος, περισσότερη δημοκρατία στο εσωτερικό του έγιναν  πλειοψηφικά. Μετά τις εκλογές του Μάιου και του Ιουνίου υπάρχει μια νέα πραγματικότητα και η υπόθεση  της ανασύνθεσης της αριστεράς αποκτά νέο περιεχόμενο και διαφορετική ταχύτητα. Οι επιπτώσεις  τις κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών έχουν επιδράσει καταλυτικά στη διαμόρφωση νέων πολιτικών συνειδήσεων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Ο νέος διευρυμένος περίγυρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, πολλαπλάσιος από αυτόν προ των εκλογών, μας θέτει εκ των πραγμάτων νέα καθήκοντα. Μια μεγάλη πρόκληση μπροστά μας είναι να τον μορφοποιήσουμε πολιτικά, να διαμορφώσουμε με τις νέες δυνάμεις που μας προσέγγισαν, τη νέα ταυτότητα της αριστεράς του αιώνα μας. Πιο λαϊκή, πιο κινηματική, πιο γειωμένη. Κάτι τέτοιο δεν είναι μια απλή προσπάθεια προσαρμογής στα νέα δεδομένα και στα χαρακτηριστικά του κόσμου που μας προσέγγισε, αλλά η κατάκτηση  μιας νέας πολιτικής και ιδεολογικής ηγεμονίας για τον φορέα της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς.

Αν όλα τα παραπάνω έχουν βάση, δεν απαιτούν ένα αντίστοιχο πολιτικό υποκείμενο ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής μας; Δεν ήταν αυτή η εντολή που πήραμε από την τελευταία πανελλαδική συνδιάσκεψη; Να κινηθούμε, δηλαδή, προς μια τέτοια κατεύθυνση;

Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι  το διακύβευμα του ιδρυτικού συνεδρίου που δεν μπορεί να αρκεσθεί σε ομφαλοσκοπήσεις και στο να μετονομάσει τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών σε ενιαίο κόμμα. Αντίθετα, η ενιαιοποίηση πρέπει να έχει βάθος και περιεχόμενο. Αδικούμε, λοιπόν, την προσυνεδριακή συζήτηση αν θεωρούμε πως εξαντλείται σε κουβέντα για μέτρα εκλογής, προνόμια και ρυθμίσεις εσωτερικής κατανάλωσης. Το στοίχημα, λοιπόν, για το πρώτο μας συνέδριο είναι ο ενιαίος  ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να ανταποκριθεί στις ιστορικές προκλήσεις και ενωμένος να αγωνισθεί για την κυβέρνηση της αριστεράς ανατρέποντας το μνημόνιο, σταματώντας τον κατήφορο,  βάζοντας νέες βάσεις στον αγώνα της αριστεράς για την ολόπλευρη κοινωνική χειραφέτηση.


left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου