Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

πρώτη μικρή αποτίμηση των διήμερων εργασιών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ


του Vassilis Makridis 
- Ο χρόνος προετοιμασίας του Συνεδρίου και, πολύ περισσότερο, ο χρόνος διάρκειας του προσυνεδριακού διαλόγου είναι, κατά γενική ομολογία, πολύ μικρός. Ωστόσο είναι στο χέρι των μελών και των στελεχών του κόμματος να διεξαχθεί με γόνιμο, ανοιχτό και δημοκρατικό τρόπο, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες και "τεχνικές" ή άλλες ατέλειες.


- Θεωρώ πως τα μέλη του κόμματος έχουν τη θέληση να συζητήσουν ζωντανά και χωρίς περιορισμούς όλα τα ζητήματα που θα τεθούν στον προσυνεδριακό διάλογο και γι' αυτό θα πρέπει ΟΛΕΣ οι εκδοχές Θέσεων, Προγράμματος και Καταστατικού που θα τεθούν προς συζήτηση στις Τοπικές Οργανώσεις να έχουν ΙΣΟΤΙΜΗ βάση και να τεθούν σε γνώση των μελών.
- Εκτιμώ πως η θέληση των μελών του κόμματος, όπως εκφράστηκε με την ψήφιση των μελών του σώματος της Κεντρικής Επιτροπής στην τελευταία Συνδιάσκεψη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει και να διευρύνει τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του, χωρίς "στρογγυλέματα" και χωρίς "προσωπικές στρατηγικές" των στελεχών του στο δημόσιο λόγο του.
- Σε ό,τι αφορά στο Κείμενο Θέσεων και στο Καταστατικό του κόμματος είχαμε μια ευρύτατη συναίνεση, υπάρχουν όμως ζητήματα ανοιχτά (νόμισμα, στρατηγική συμμαχιών, διάλυση ή όχι των συνιστωσών και σε τι χρονικό ορίζοντα, ενιαία ή όχι λίστα υποψηφίων), τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν ανοιχτά, δημοκρατικά και χωρίς κεντρική "καθοδήγηση" στις οργανώσεις, ώστε τα μέλη του κόμματος ν' αποφασίσουν ανεπηρέαστα και αποκλειστικά κατά την προσωπική τους κρίση.
- Τέλος, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν (πράγμα εντελώς φυσιολογικό) μέσα σε ένα κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που αποτελείται από μέλη με διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές προελεύσεις και προσλαμβάνουσες, κοινή πεποίθηση όλων μας είναι ότι το "σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ" ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ, είτε αυτό αφορά στο θέμα της εσωτερικής του δομής και οργάνωσης, είτε, πολύ περισσότερο, αφορά στον πολιτικό φορέα που θα κληθεί, πιθανότατα, πολύ σύντομα να κυβερνήσει τη χώρα. Η "ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα" πρέπει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού, έχοντας πάντα στο μυαλό μας πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αυτή τη στιγμή τη ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο τουλάχιστον. Και γι' αυτό οφείλουμε όλες και όλοι μας να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή την επιτυχία του "σχεδίου ΣΥΡΙΖΑ" όχι μόνο για τη διάσωση (σε πρώτη φάση) της ελληνικής Οικονομίας και την άνοδο του επιπέδου διαβίωσης του ελληνικού λαού, αλλά και για τη μεταλαμπάδευση της ελπίδας για πολιτική αλλαγή στον ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο στον οποίο ανήκει η Ελλάδα.
 Για μένα προσωπικά, εν παρόδω, πολύ πιο ουσιαστικό ζήτημα από αυτό της διατήρησης των συνιστωσών είναι αυτό της διατήρησης των ΤΑΣΕΩΝ και των ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ, μέσα από ευρύτερες "οσμώσεις" που ήδη γίνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Εν ολίγοις, αντί για τον "κατακερματισμό" των 13, 14, 15 συνιστωσών (μερικές εκ των οποίων μπορεί να αριθμούν μερικές δεκάδες μελών, αλλά να θεωρούνται "ισότιμες" με πολυάριθμα κόμματα και οργανώσεις, όπως είναι και ο ΣΥΝ και η ΔΕΑ), προτιμώ τη δημιουργία 3 ή 4 (εντελώς παραδειγματικά τα νούμερα) ευρύτερων ιδεολογικών τάσεων/ρευμάτων, που θα συσπειρώνουν όχι μόνο μέλη των παλιών συνιστωσών, αλλά και ανένταχτους ΣΥΡΙΖΑίους χωρίς προηγούμενη "τασική αναφορά". Πάνω σε αυτή τη βάση, νομίζω, φτιάχτηκε και το "Κόκκινο Δίκτυο" των οργανώσεων του RProject (όπου συμμετέχει και η ΔΕΑ), αλλά και η "Αριστερή Πλατφόρμα", όπου συμμετέχουν από κοινού το "Αριστερό Ρεύμα" και η "Αριστερή Ανασύνθεση" (πρώην τάσεις του ΣΥΝ), η ΚΕΔΑ, οι οργανώσεις του RProject, πολλοί ανένταχτοι και, πιθανότατα και άλλοι που, αυτή τη στιγμή δε γνωρίζω... Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και από άλλες συνιστώσες (βλ. ΑΝΑΣΑ κοκ)... Θεωρώ πως θα έπρεπε περισσότερο να επιμείνουμε στην ελεύθερη λειτουργία των τάσεων και να ζητήσουμε την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, στη βάση των όσων προβλέπονται από το παλιό Καταστατικό του ΣΥΝ , εμπλουτισμένο και από την πείρα των υπόλοιπων συνιστωσών. Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά· όρεξη να 'χουμε ν' ασχολούμαστε!!! 

απο το facebook(https://www.facebook.com/vassilis.makridis?fref=ts)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου