Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Ν. Χουντής: Προκλητική περιφρόνηση του Ελληνικού Συντάγματος από την Κομισιόν


Αντισυνταγματική λεηλασία του Πράσινου Ταμείου για τη μείωση του ελλείμματος
Ακραίο κυνισμό και κραυγαλέα περιφρόνηση της Ελληνικής Συνταγματικής Τάξης και των ελλήνων πολιτών εκ μέρους της Κομισιόν, αποκαλύπτει  απάντηση  του Επίτροπου κ. Ρεν σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, σχετικά με την διάθεση των πόρων του Πράσινου Ταμείου. 


Στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής κατήγγειλε ότι οι πόροι του Πράσινου Ταμείου, οι οποίοι υποτίθεται ότι προορίζονται αποκλειστικά για περιβαλλοντικές δράσεις και οι οποίοι προέρχονται από εισφορές, φόρους και πρόστιμα που πληρώνουν οι έλληνες πολίτες, με  διαδοχικές αποφάσεις (νόμος 4024/2011 και νόμος 4011/2013) απομειώθηκαν και μόνο το 2,5% των πόρων απέμεινε για περιβαλλοντικές δράσεις.  Τα υπόλοιπα χρήματα διατέθηκαν για τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ζητούσε να πληροφορηθεί αν η υφαρπαγή των πόρων του Πράσινου Ταμείου ήταν απαίτηση της Τρόικα και καλούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξηγήσει  στους έλληνες πολίτες γιατί τους επιβάλλεται να πληρώνουν «πράσινους» φόρους, όταν τα χρήματα αυτά μόνο σε ποσοστό 2,5% πηγαίνουν σε περιβαλλοντικές δράσεις».

Ο κ. Ρεν απαντώντας στην ερώτηση του έλληνα ευρωβουλευτή, αφού τόνισε ότι « Σύμφωνα με συνταγματικές διατάξεις, οι πόροι του Πράσινου Ταμείου πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τη στήριξη περιβαλλοντικών έργων», ομολογεί  ότι  «η εισαγωγή αυστηρότερου κανόνα σχετικά με τις δαπάνες του Πράσινου Ταμείου ήταν ένα εκ των μέτρων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά την περίοδο 2013-14. Από την άποψη αυτή, οι αποφάσεις για τη μεταφορά των εσόδων αποτελούσαν μέρος των όρων του προγράμματος».

Τέλος, ο κ. Ρεν, καταλήγοντας την απάντησή του, αφήνει αόριστες «υποσχέσεις» ότι μετά το 2016  «το Πράσινο Ταμείο θα δαπανήσει μεγάλο μέρος των πόρων του για περιβαλλοντικά έργα»

**************************************************************************************

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης και απάντησης: 

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001115/2013/αναθ.1 προς την Επιτροπή Nikolaos Chountis (GUE/NGL) με θέμα: Πράσινο Ταμείο στην Ελλάδα

«Με το νόμο 3889/2010 ιδρύθηκε στην Ελλάδα το λεγόμενο Πράσινο Ταμείο. Οι πόροι του Πράσινου Ταμείου προέρχονται από διάφορες πηγές (εισφορές των διανομέων ενέργειας, ειδικός φόρος κατανάλωσης βενζίνης, πρόστιμα για την ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτων, προστίμων για περιβαλλοντικές παραβάσεις, κ.ά.). Σκοπός του Ταμείου είναι «η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος με τη διαχειριστική, οικονομική, τεχνική και χρηματοπιστωτική υποστήριξη προγραμμάτων, μέτρων, παρεμβάσεων και ενεργειών που αποβλέπουν στην ανάδειξη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής...».
Από το 2011, με νομοθετικές παρεμβάσεις, τα κεφάλαια που εισπράχθηκαν υπέρ του Ταμείου άρχισαν να μεταφέρονται σε άλλες κατευθύνσεις. Με τον πρόσφατο νόμο 4111/2013, το διαθέσιμο ποσό για τις δράσεις και τα λειτουργικά έξοδα του Ταμείου περιορίστηκε στο 2,5% επί του συνόλου.

Ερωτάται η Επιτροπή:
– Γνωρίζει το ύψος των πόρων που εισέπραξε ή «κληρονόμησε» το εν λόγω Ταμείο από το 2010 μέχρι το 2012; Μπορεί να παράσχει τα αναγκαία στοιχεία για το πού πήγαν οι πόροι του Πράσινου Ταμείου;
– Οι αποφάσεις (νόμος 4024/2011 και νόμος 4011/2013) για μεταφορά των εσόδων του Πράσινου Ταμείου για τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης ήταν σε εφαρμογή προσυμφωνημένων δράσεων που συνδέονται με την εκταμίευση δόσεων του δανείου που έλαβε η Ελλάδα από τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ;
– Μπορεί να εξηγηθεί στους έλληνες πολίτες γιατί τους επιβάλλεται να εξακολουθούν να πληρώνουν «πράσινους» φόρους, όταν τα χρήματα αυτά μόνο σε ποσοστό 2,5% πηγαίνουν σε περιβαλλοντικές δράσεις;»

Απάντηση του κ. Rehn εξ ονόματος της Επιτροπής (7.5.2013)


1. « Οι πόροι του Πράσινου Ταμείου προέρχονται από τρεις πηγές: από το καθεστώς των παραβάσεων χρήσης γης, την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και τα δικαιώματα εκπομπών CO2. Οι πρώτες δύο πηγές προέρχονται από καθεστώτα περιβαλλοντικών παραβάσεων, τα οποία επιβάλλουν πρόστιμα που εισπράττονται εν μέρει από το κράτος και εν μέρει από το ίδιο το Ταμείο, ενώ η τελευταία πηγή προέρχεται από τον «πράσινο φόρο». Σύμφωνα με συνταγματικές διατάξεις, οι πόροι του Πράσινου Ταμείου πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τη στήριξη περιβαλλοντικών έργων. Αν και η Επιτροπή παρακολουθεί το συνολικό επίπεδο των δαπανών του Πράσινου Ταμείου, δεν διαθέτει λεπτομερή στοιχεία όσον αφορά τα ειδικά σχέδια που επιλέγει, διαχειρίζεται ή χρηματοδοτεί το Ταμείο.

2. Η εισαγωγή αυστηρότερου κανόνα σχετικά με τις δαπάνες του Πράσινου Ταμείου ήταν ένα εκ των μέτρων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά την περίοδο 2013-14. Από την άποψη αυτή, οι αποφάσεις για τη μεταφορά των εσόδων αποτελούσαν μέρος των όρων του προγράμματος.

3. Ο αυστηρότερος κανόνας σχετικά με τις δαπάνες, που βρίσκεται σε ισχύ έως το 2016, συνεπάγεται ότι το Πράσινο Ταμείο θα δαπανήσει μεγάλο μέρος των πόρων του για περιβαλλοντικά έργα, κυρίως μετά το 2016. Ο ρυθμός των εν λόγω δαπανών εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.»

*********************************************************************************************

Οι πόροι του Πράσινου Ταμείου σύμφωνα με την ιστοσελίδα του:

Οι Πράσινοι Πόροι που προβλέπονται στο άρθρο 3 του ν. 3889/2010. Με τον όρο «πράσινοι πόροι» νοείται το σύνολο των εσόδων και πόρων που ενδεικτικώς αναφέρονται παρακάτω:
οι πόροι υπέρ του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) που προβλέπονται στους ν. 743/1977 (Α΄ 319), 1650/1986 (Α΄ 160), 2052/1992 (Α΄ 94), 2242/1994 (Α΄162), 3468/2006 (Α΄ 129) καθώς και στον ν. 3851/2010 (Α΄85)
οι πόροι του «Ειδικού Φορέα Δασών» (Φορέας 120) που προβλέπεται στο άρθρο 8 του ν. 3208/2003 (Α΄303), όπως τροποποιείται με το άρθρο 25 του παρόντος νόμου.
οι πόροι του ειδικού κωδικού «Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» που προβλέπεται στα άρθρα 6 και 7 του ν. 3843/2010 (Α΄62).
οι πόροι από τις εισφορές των διανομέων ενέργειας, των διαχειριστών δικτύων διανομής και των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης ενέργειας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 5 του άρθρου 9 του ν. 3855/2010 (Α΄95).
κάθε άλλο τέλος, φόρος, δασμός, εισφορά, έσοδα ή πόροι που έχουν θεσμοθετηθεί εν όλω ή εν μέρει υπέρ του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων, που δεν ορίζονται ρητά στο άρθρο αυτό και προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, όπως:
οι πόροι και τα έσοδα από την επιβολή προστίμων για την ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτων ή την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης κτιρίων, την επιβολή διοικητικών ποινών προστίμων και κυρώσεων για περιβαλλοντικές παραβάσεις, την επιβολή προστίμων για λοιπές περιβαλλοντικές παραβάσεις,
τα έσοδα από την εκμετάλλευση ή εκμίσθωση ειδικών έργων, σταθμών αυτοκινήτων,
τα έσοδα από την είσπραξη αποζημιώσεων ρυμοτομικού χαρακτήρα κατά τις οικείες σχετικές διατάξεις και>
κάθε άλλος πόρος που έχει θεσμοθετηθεί υπέρ του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων από τις ισχύουσες διατάξεις για τη χρηματοδότηση δράσεων αποκατάστασης, αναβάθμισης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Κάθε φύσεως εισφορές, δωρεές, χορηγίες, κληρονομιές, κληροδοσίες από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς ή άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά ή φυσικά πρόσωπα.
Χρηματοδοτήσεις από προγράμματα και πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε άλλος πόρος που προέρχεται από διεθνείς οργανισμούς και ταμεία περιβαλλοντικής ενίσχυσης.
Κέρδη, τόκοι ή άλλα έσοδα που προέρχονται από την συμμετοχή του Πράσινου Ταμείου σε άλλα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, σύμφωνα και με αυτά που ορίζονται στην παράγραφο 7 του άρθρου 5.
Χορηγίες και δωρεές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.
Έσοδα από τη διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του.
Επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Κάθε άλλο έσοδο από νόμιμη αιτία.
Η αξιοποίηση από το Πράσινο Ταμείο των Πράσινων Πόρων γίνεται μέσω προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση δράσεων προστασίας, αναβάθμισης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος που υλοποιούν τρίτοι (φορείς υλοποίησης) και μπορεί να έχει τη μορφή επιχορηγήσεων, δανείων, κεφαλαιακής συμμετοχής ή άλλης ισοδύναμης μορφής κεφαλαιακής ενίσχυσης. Οι δράσεις αυτές επιτρέπεται ταυτόχρονα να συγχρηματοδοτούνται ή να ενισχύονται και από άλλες δημόσιες ή ευρωπαϊκές πηγές ή/και ιδιωτικούς πόρους ή που δανειοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή άλλους φορείς.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου