Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

9 Μαΐου: «Ποτέ πια πόλεμος - ποτέ πια φασισμός»


Σήμερα συμπληρώνονται 68 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
9 Μαΐου 1945: Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έληγε με τη νίκη των αντιφασιστικών δυνάμεων.  Οι σύμμαχοι, στο μέτωπο των οποίων συμμετείχε και η Ελλάδα, ανακήρυξαν την 9η Μαΐου ως μέρα της νίκης των αντιφασιστών κατά των Ναζί. Την παραμονή, η χιτλερική Γερμανία είχε παραδοθεί άνευ όρων, μετά την κατάληψη του Βερολίνου από τα σοβιετικά στρατεύματα, λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 2 Μαΐου.

Η φωτογραφία είναι η κλασική εικόνα που αποτυπώνει τη νίκη σε βάρος του φασισμού. Στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού βρίσκεται στην κορυφή του Ράιχσταγκ (το γερμανικό κοινοβούλιο) στο Βερολίνο, και υψώνει τη σοβιετική σημαία. Η εικόνα είχε μεταδοθεί σ’ όλο τον κόσμο από το πρακτορείο Novosti.

Όπως εύστοχα σχολιάζει το RedNotebook, «σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου γιορτάζεται η αντιφασιστική νίκη και το τέλος του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Όχι, φυσικά στην Ελλάδα, στη χώρα που οι συνεργάτες των γερμανών, οι ταγματασφαλίτες και οι πλουτίσαντες από την μαύρη αγορά, έμελλαν να γίνουν οι πρόθυμοι, «εθνικόφρονες» μαχητές  κατά του προαιώνιου εχθρού της ελληνικής φυλής, του κομμουνισμού (οι πρώτοι) και η καθεστηκυία τάξη της χώρας (οι δεύτεροι).  Και, δυστυχώς, οι ιδεολογικοί τους απόγονοι είναι ακόμα εδώ»...

Με αφορμή την επέτειο, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ 1967 - 1974) διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Κρίση και δημοκρατική νομιμότητα» στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), στην αίθουσα "Αντώνης Τρίτσης".

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, η σημερινή είναι επέτειος μνήμης και εγρήγορσης. Με τις δυνάμεις της Αριστεράς, σε Ελλάδα και Ευρώπη, οι λαοί μπορούν να οικοδομήσουν μια Ευρώπη φιλειρηνική, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«68 χρόνια μετά, εξαιρετικά επίκαιρο το σύνθημα:  «Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός». Αστείρευτη πηγή έμπνευσης η αντιφασιστική νίκη στους αγώνες για μια άλλη Ευρώπη

Η συμπλήρωση 68 χρόνων από την λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου αποτελεί επέτειο μνήμης και εγρήγορσης.

Εκφράζουμε βαθύ σεβασμό, με την ευκαιρία αυτή, για όσους όρθωσαν το ανάστημά τους στη φασιστική επιδρομή, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, για όλους όσοι σύρθηκαν και μαρτύρησαν στα στρατόπεδα των ναζί.

Η χώρα μας ήταν μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, αναλογικά με τον πληθυσμό της, αλλά δημιούργησε και ένα από τα μαζικότερα και ηρωικότερα κινήματα εθνικής αντίστασης,  κίνημα που αγωνίστηκε για «λεύτερη πατρίδα και πανανθρώπινη την λευτεριά».

Σήμερα, ζητάμε πιο έντονα να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του λαού μας  για την απόδοση των γερμανικών οφειλών στην χώρα μας, αίτημα που,  δυστυχώς, διαδοχικές κυβερνήσεις είχαν βάλει στο ράφι.

Το σύνθημα «ποτέ πια πόλεμος – ποτέ πια φασισμός», που σφράγισε την αντιφασιστική νίκη των λαών και τη συντριβή του χιτλεροφασισμού, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και σήμερα. Γιατί νέοι κίνδυνοι διαγράφονται για την διεθνή ειρήνη, ενώ οι κοινωνίες δοκιμάζονται και διαλύονται από την παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση. Την ίδια ώρα, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι συνεχίζονται, με κυριότερη εστία σύγκρουσης την Συρία και την απειλή νέου πολέμου, με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Στις συνθήκες της κρίσης σημειώνουν έξαρση τα φαινόμενα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, με τους νοσταλγούς του Χίτλερ να αποθρασύνονται και να δρουν ως τάγματα εφόδου, ιδιαίτερα εναντίον των μεταναστών.

Με την ευκαιρία της 68ης  επετείου της αντιφασιστικής νίκης  διακηρύσσουμε, ακόμα μια φορά, ότι ο νεοφιλελευθερισμός και ο ευρωατλαντισμός προκαλούν νέες διαιρέσεις στην Ευρώπη, τροφοδοτούν τον μιλιταρισμό και τον ακραίο εθνικισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με την αυξημένη επιρροή του και το διεθνές του κύρος εργάζεται για την δημιουργία ενός πανευρωπαΐκού μετώπου κατά του ρατσισμού και του νεοναζισμού, για την ειρήνη, την κατάργηση των πυρηνικών, των ξένων βάσεων, τη μετατροπή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σε αποπυρηνικοποιημένες ζώνες, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Τέλος, εκφράζουμε την ισχυρή μας πεποίθηση ότι οι συντονισμένοι αγώνες των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και γενικότερα των λαών της Ευρώπης θα καρποφορήσουν, προς όφελος μιας άλλης Ευρώπης, φιλειρηνικής, δημοκρατικής, κοινωνικής και οικολογικής, ικανής να προασπίζεται τα δικαιώματα των λαών της και την υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης».   
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...