Τρίτη, 28 Μαΐου 2013

Απεργάζονται «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ και 2.000 απολύσεις

Δημοσίευμα της Realnews αναφέρεται σε πρόταση που συζητήθηκε στην τελευταία σύσκεψη των κυβερνητικών συνεταίρων και αφορούσε το κλείσιμο της ΕΡΤ και άνοιγμα νέου μέσου, κίνηση που θα οδηγούσε 2.000 απολύσεις για να «βγουν» οι μνημονιακές απαιτήσεις.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα της RealNews, το οποίο υπογράφει η Κάτια Μακρή: «Πρόταση-βόμβα για "λουκέτο" στην ΕΡΤ και άνοιγμα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης εκ νέου, με διαφορετικό όνομα και 2.000 άτομα λιγότερο προσωπικό, μελετά σοβαρά η κυβέρνηση. Ο αριθμός των 4.000 απολύσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί το Μέγαρο Μαξίμου στην τρόικα μέσα στο 2013 και των 15.000 συνολικά έως το τέλος του 2014 δεν βγαίνει αν δεν κλείσει ένας μεγάλος φορέας, όπως η ΕΡΤ, για την οποία δεν υπάρχουν μεγάλες αντιστάσεις ούτε από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ συζητήθηκε και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην τελευταία συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, στα μέσα Απριλίου, όταν οριστικοποιήθηκε η συμφωνία με την τρόικα. Το έβαλε στο τραπέζι ο Αντώνης Σαμαράς ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ούτε ο Φώτης Κουβέλης προέβαλαν βέτο απέναντι στο ενδεχόμενο».
Ο πρώην υπουργός επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Η. Μόσιαλος που είχε εξαγγείλει τη συγχώνευση της δημόσιας τηλεόρασης, ένα σχέδιο που ποτέ δεν υλοποιήθηκε, τόνισε μιλώντας στον Βήμα Fm πως η «ΕΡΤ χρειάζεται άμεσα αναδιάρθρωση. Δεν μπορεί να εισπράττει από το ειδικό τέλος 300 εκατ. ευρώ που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες και να έχει τόσο χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης».


«Πολιτικό έγκλημα-πρόκληση απέναντι στον έλληνα φορολογούμενο»

Δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Πάνου Σκουρλέτη, με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «RealNews» για την ΕΡΤ

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, εδώ και καιρό, υλοποιεί ένα σχέδιο απαξίωσης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ και παράλληλης μετατροπής της σε ένα απόλυτα ελεγχόμενο μέσο χωρίς την παραμικρή ανεξαρτησία στη λειτουργία της.

Αφού προηγουμένως μείωσαν μισθούς, απέλυσαν συμβασιούχους, την ίδια στιγμή που προσελάμβαναν συμβούλους με παχυλούς μισθούς, τώρα φλερτάρουν με την ιδέα του ξαφνικού θανάτου της δημόσιας ΕΡΤ. Πρόκειται για ένα πολιτικό έγκλημα-πρόκληση απέναντι στον έλληνα φορολογούμενο, που πληρώνει για να έχει αντικειμενική, πλουραλιστική και αξιόπιστη ενημέρωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα σταθεί εμπόδιο σε αυτή την πορεία κατάρρευσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ταυτόχρονα θα αγωνισθεί για την αναβάθμισή της ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο της.


************


Τη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ πραγματοποιεί στο Σινέ Κεραμεικός εκδήλωση με θέμα «Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ EKM για ένα πλαίσιο ριζοσπαστικών ανατροπών στην ενημέρωση».

Διαβάστε αναλυτικά:
Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα σπάσει τη διαπλοκή ΜΜΕ και κέντρων εξουσίας: ανοιχτή εκδήλωση

Διαβάστε επίσης: Β. Μουλόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σπάσει το σύστημα διαπλοκής στα Μέσα Ενημέρωσης________________________


Αντιδράσεις των άλλων κομμάτων


Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διά στόματος Τέρενς Κουίκ καλούν την κυβέρνηση και τον Σίμο Κεδίκογλου να δώσει διευκρινίσεις.

«Η κυβέρνηση και προσωπικά ο αρμόδιος Υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου, οφείλει να δώσει διευκρινίσεις, για το εάν υπάρχει έστω και η παραμικρή σκέψη για λουκέτο της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ απορρίπτουμε κάθε τέτοια προοπτική, κάθε τέτοιο μνημονιακό σχέδιο. Απεναντίας, ζητάμε οποιαδήποτε ενέργεια να αφορά μόνο στην αναβάθμιση των ειδησεογραφικών, ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών της στα πλαίσια του απόλυτου πλουραλισμό.»

Το ΚΚΕ τονίζει πως δεν θα επιτρέψει τη συρρίκνωση της ΕΡΤ: «Το ΚΚΕ θα βρεθεί απέναντι σε κάθε τέτοια εξέλιξη, όπως επίσης και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ, που θα πλήξει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτή και το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση».

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...