Κυριακή, 14 Απριλίου 2013

«Εργασία, Δημοκρατία, Yγεία τα τρία θύματα του μνημονίου»


Ενα τριπλό μήνυμα: υπεράσπισης των δημόσιων ψυχιατρικών δομών, στηριξης των νοσηλευτών και των γιατρών, αλληλεγγύης και υποστήριξης των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη ψυχιατρικής φροντίδας και των οικογενειών τους, έδωσε η σημερινή επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ με τον Αλ. Τσίπρα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στο Δαφνί.


Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, αποτελούμενη από τον πρόεδρο της ΚΟ Αλ. Τσίπρα, τους βουλευτές Α. Ξανθό και Χρ. Μαντά, τον υπεύθυνο του τμ. Υγείας Γ. Μπασκόζο κ.ά.  επισκέφθηκε σήμερα το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στο Δαφνί, σε μια κίνηση με ιδιαίτερη συμβολική σημασία αφού εδώ και 30 χρόνια κανένας αρχηγός κόμματος δεν έχει επισκεφθεί το συγκεκριμένο νοσοκομείο, στέλνοντας το μήνυμα στην κυβέρνηση πως «μαζί με τους εργαζόμενους, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους επιστήμονες, θα υπερασπιστούμε τις δημόσιες ψυχιατρικές δομές» όπως τόνισε και ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του αργότερα.


Η αντιπροσωπεία συνάντησε και συνομίλησε αρχικά με τη διοίκηση του νοσοκομείου, για να ακολουθήσει συνάντηση με το σωματείο των εργαζόμενων όπου τονίστηκε πως ουσιαστικά το νοσοκομείο καταρρέει λόγω υποστελέχωσης σε προσωπικό. Οι εργαζόμενοι σημείωσαν μιλώντας με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ πως η μεταρρύθμιση στον χώρο της ψυχικής υγείας πρέπει να προχωρήσει, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως πρέπει να γίνει μέσα από το κλείσιμο του νοσοκομείου άτακτα και βίαια.

Σχετικές επισημάνσεις έγιναν και στη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ και με τοεπιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου, κατά την οποία οι γιατροί επέμειναν στην ανάγκη προώθησησης της περίφημης τομεοποίησης με την λειτουργία των απαραίτητων δομών υποστήριξης με συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια ανά την επικράτεια, μαζί με τις πολλαπλες επισημάνσεις για τις δυσλειτουργίες του νοσοκομείου, που έχει αυτή τη στιγμή 480 κενές θέσεις προσωπικού, οι οποίες προβλέπεται να αυξηθούν με τις συνταξιοδοτήσεις μέσα στο 2013.
Σε όλες τις συζητήσεις έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στη διαφαινόμενη παράδοση των υποστηρικτικών τοπικών δομών  ψυχικής φροντίδας σε ιδιώτες, εξέλιξη που θα επιβάρυνε αφόρητα τους ψυχικώς πάσχοντες και τις οικογένειές τους.Από την επίσκεψη σε χώρους του νοσοκομείου

Η αντιπροσωπεία περιηγήθηκε σε χώρους του ΨΝΑ συνομιλώντας και με ασθενείς, και ακολούθησε ομιλία του Αλ. Τσίπρα και συζήτηση με τους εργαζόμενους  στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του νοσοκομείου.
Ας σημειωθεί πως η σημερινή επίσκεψη στο Δαφνί συνέπεσε με την ημέρα των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων στον χώρο της ψυχικής υγείας, που πολλοί παραμένουν απλήρωτοι για διάστημα 3 έως και 11 μηνών, «εργαζόμενοι που αποτελούν τη φωνή όσων δεν έχουν φωνή, και οι οποίοι απεργούν, διαδηλώνουν, αντιστέκονται στη βαρβαρότητα και πρέπει να τους συμπαρασταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις», όπως τόνισε και σε σημεία της ομιλίας του ο Αλ.Τσίπρας

Επίσκεψη-μήνυμα, με τρεις αποδέκτεςΟ Αλ .Τσίπρας σημείωσε μεταξύ άλλων πως  «η επίσκεψή μας στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο εδώ στο Δαφνί έχει έναν ευρύτερο συμβολικό χαρακτήρα, είναι ένα μήνυμα με τρεις αποδέκτες. Μήνυμα στην κυβέρνηση ότι μαζί με τους εργαζόμενους, νοσηλευτικό προσωπικό, επιστήμονες, θα υπερασπιστούμε τις δημόσιες ψυχιατρικές δομές. Μήνυμα στους ηρωικούς λειτουργούς σ’ αυτό το χώρο, νοσηλευτές και γιατρούς, ότι δεν θα τους εγκαταλείψουμε, αλλά θα είμαστε στο πλευρό τους. Και, τέλος, είναι και μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης των αναγκών, μήνυμα αξιοπρέπειας των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη ψυχιατρικής φροντίδας αλλά και των οικογενειών τους, ότι απέναντι σ’ αυτή την κρίση που έχει πολλαπλές διαστάσεις,  είναι οικονομική πρωτίστως αλλά είναι και κοινωνική, και μία διάστασή της είναι και η ψυχολογική διάσταση, δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν μόνο του».


Ένας θάνατος φέρνει στο φως τις τραγικές ελλείψεις


Στις συζητήσεις της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ με γιατρούς και νοσηλευτές έπεφτε βαριά η σκιά της είδησης του θανάτου ενός ψυχικά ασθενούς χθες στο Δρομοκαϊτειο, περιστατικό-τραγική υπενθύμιση των ανυπόφορων ελλείψεων προσωπικού στο χώρο της υγείας, καθώς βρισκόταν σε θάλαμο με άλλους 30 ασθενείς και υπήρχαν μόνο μία ή δύο νοσηλεύτριες, όταν θα πρέπει κανονικά να αντιστοιχούν ένας νοσηλευτής σε δύο ασθενείς.

Το ανέφερε με έμφαση κι ο Αλ.Τσίπρας στην ομιλία του, λέγοντας: «Χθες το βράδυ είχαμε ένα περιστατικό απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής στο Δρομοκαϊτειο. Κάποιοι σήμερα θα σπεύσουν να ρίξουν το βάρος στο δημόσιο λειτουργό, δηλαδή στη νοσηλεύτρια που ήταν μία με 30 ασθενείς τουλάχιστον. Κι αναρωτιέται κανείς πώς μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος 30 ασθενείς, βαριά περιστατικά, με τις ανάγκες που έχουν».


«Ας έρθουν εδώ οι τηλε-εισαγγελείς»


«Τις τελευταίες μέρες», πρόσθεσε, «ακούμε ότι θα πρέπει να προχωρήσει γοργά η κυβέρνηση στη διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή στην κεκαλυμμένη απόλυσή τους, για να μπορέσει να επιβιώσει η ελληνική οικονομία.  Κι αυτό είναι μια παλιά ιστορία. Το ακούμε εδώ και τρία χρόνια, ότι την κρίση τη δημιούργησαν οι τεμπέληδες δημόσιοι υπάλληλοι. Βεβαίως όταν η κρίση εμφανίστηκε με την ίδια ένταση και σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, τότε δεν είχαν τι να μας πουν, γιατί φαντάζομαι ότι δεν είναι εύηχο επιχείρημα ότι σ’ όλο τον ευρωπαϊκό Νότο  υπάρχουν τεμπέληδες, ενώ εργατικοί είναι μόνο στο Βορρά. Όμως επιμένουν σ’ αυτή την αδιέξοδη λογικής (...). Τους καλώ όλους αυτούς που το διατυμπανίζουν από τα ΜΜΕ, πολιτικούς και τηλε-εισαγγελείς των δελτίων ειδήσεων των 8, να έρθουν μια βόλτα εδώ. Να κάνουν μια επίσκεψη ή στο Δαφνί ή στο Δρομοκαϊτειο και να δουν πόσοι δημόσιοι λειτουργοί αντιστοιχούν σ’ έναν τομέα οξέων περιστατικών με 30 ασθενείς, κατά μέσο όρο, μπορεί να είναι και περισσότεροι. Οι κλίνες είναι 25. Το πόσα περισσότερα ράντζα υπάρχουν εξαρτάται από τη συγκυρία»«Αποθήκες ανθρώπινων ψυχών»


«Τα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας μας μετατρέπονται συνειδητά από την πλευρά της Πολιτείας –κι αυτό είναι το δυστύχημα- σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών», τόνισε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας «τον κ. Μανιτάκη, ο οποίος σχεδιάζει τώρα αυτή τη διαδικασία των απολύσεων, των κεκαλυμμένων, τον κ. Στουρνάρα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να επισκεφτούμε μαζί μια ψυχιατρική κλινική, ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο και να δούμε αν μπορεί αυτή η εικόνα να είναι εικόνα μιας χώρας που θέλει να είναι χώρα της Ε.Ε., χώρα του προηγμένου και πολιτισμένου κόσμου».
Μερικά ακόμα από τα κύρια σημεία της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα:


«Εργασία, δημοκρατία, δομές υγείας τα 3 θύματα του μνημονίου»


«Απ’ όπου κι αν πέρασε το ΔΝΤ κι αυτή η βάρβαρη πολιτική αντιμετώπισης οικονομικών κρίσεων, εφαρμόστηκαν παρόμοιες απάνθρωπες νεοφιλελεύθερες συνταγές. Και σε κάθε περίπτωση τα τρία πρώτα θύματα ήταν ο κόσμος της εργασίας, η ίδια η δημοκρατία  και οι δομές της υγείας, της παροχής κοινωνικής φροντίδας. Διότι αν υπάρχει ένας χώρος όπου φαίνεται αυτή η αναλγησία της μνημονιακής κυβέρνησης απέναντι στην κοινωνία, αλλά και η αμηχανία απέναντι στις επιδιώξεις της τρόικας εξωτερικού είναι ο χώρος της υγείας. Αν υπάρχει ένας χώρος όπου να συνιστά η κατάσταση που επικρατεί εκεί μείζονα λόγο ακύρωσης, κατάργησης του μνημονίου, μείζονα λόγο έκτακτης κοινωνικής ανάγκης, θα έλεγα, είναι ο χώρος της υγείας».


«Σωστή η αποασυλοποίηση, τη χρησιμοποιούν ως πρόσχημα για να περάσουν την ψυχική υγεία στη μνημονιακή μέγγενη»


«Ενώ ο κίνδυνος κατάρρευσης της ψυχιατρικής υγείας είναι υπαρκτός, είναι οφθαλμοφανής, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εκμεταλλεύεται την ανάγκη μεταρρύθμισης των ψυχιατρικών δομών, εκμεταλλεύεται δηλαδή μια μεταρρύθμιση που σωστά ξεκίνησε εδώ και μια δεκαετία, και παίζει με τις λέξεις. Γιατί η αποασυλοποίηση και μεταφορά στην κοινότητα ενός μεγάλου μέρους της παροχής φροντίδας ψυχικών ασθενών είναι σε σωστή κατεύθυνση. Άλλο όμως η μεταφορά στην κοινότητα και άλλο η μεταφορά του προβλήματος στους ώμους και τις οικογένειες των ίδιων των ασθενών, γιατί αυτό επιχειρείται σήμερα.  Με πρόσχημα την αποασυλοποίηση εντάσσουν και την ψυχική υγεία στη μνημονιακή μέγγενη, στη συρρίκνωση των υπηρεσιών, στις περικοπές σε μισθούς, στις περικοπές στις λειτουργικές ανάγκες».


«Θέλουν με πρόσχημα την αποασυλοποίηση να πετάξουν τους ψυχικά πάσχοντες στο δρόμο;»


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλ.Τσίπρας και στη «διαφήμιση» και διάδοση ρατσιστικών αντιλήψεων εναντίον (και) των ψυχικά πασχόντων, όπως η εκπομπή του Γ. Τράγκα με το χρυσαυγίτικο κουαρτέτο την προηγούμενη εβδομάδα:

«Θέλει μήπως η κυβέρνηση με πρόσχημα την αποασυλοποίηση να πετάξει  τους ψυχικά πάσχοντες στο δρόμο; Να ζήσουμε κι εδώ στην Ελλάδα παρόμοιες σκηνές μ’ αυτές που συνέβησαν  την περίοδο της κυβέρνησης Ρήγκαν στις ΗΠΑ, όπου κοιμόντουσαν και πέθαναν οι ψυχικά πάσχοντες στις γέφυρες και τις πλατείες;  Αυτή θέλουμε να είναι η εικόνα της χώρας μας το 2013;

Οι περίφημες μεταρρυθμίσεις τους είναι κατεδαφίσεις. Είναι κατεδαφίσεις ολόκληρης της κοινωνίας, της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας και πρέπει να μπει ένα φρένο. Απέναντι σ’ αυτήν την πραγματικότητα η κοινωνία ασφυκτιά και συνθλίβεται από τη μια μεριά από τη βαρβαρότητα κυβερνητικών επιλογών και από την άλλη από τη διάδοση απάνθρωπων και φασιστικών αντιλήψεων, οι οποίες παρουσιάζονται κι ως κυρίαρχες σε μερίδα των ΜΜΕ. Μας προειδοποίησε βέβαια γι’ αυτό στη βουλή ο κ. Βενιζέλος. Μας είχε πει, δεν είστε εσείς τώρα της μόδας, είναι η Χρυσή Αυγή. Που στην πραγματικότητα είναι χέρι βοηθείας του ίδιου του συστήματος, το άλλοθι του ίδιου του μνημονιακού συστήματος».


Οι κύριοι λοιπόν που βγήκαν πριν από μια βδομάδα κουαρτέτο σε μια εκπομπή ευρείας τηλεθέασης σε τηλεοπτικό σταθμό μας είπαν ότι οι ψυχικά πάσχοντες στη χώρα μας οφείλουν να στειρώνονται και να οδηγούνται σε ευθανασία. Βεβαίως δημοκρατία έχουμε να ακούμε όλες τις απόψεις. Αλλά να ξέρουν ορισμένοι ότι δεν θα οδηγήσουν αυτή τη χώρα στη βαρβαρότητα και τον εκφασισμό».


«Υπερασπιζόμαστε την αποασυλοποίηση»


«Τη στήριξη όλων των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας ως προτεραιότητα» του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ έθεσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΚΟ, μιλώντας συγκεκριμένα για «στήριξη των ΝΠΙΔ με δημόσιο έλεγχο και αξιολόγηση, τη διασφάλιση των οργανικών θέσεων και των θέσεων εργασίας και βεβαίως τις δομές της υγείας, της πρόνοιας και της παιδείας ως προτεραιότητα», και πρόσθεσε:

«Η στρατηγική μας κατεύθυνση στο χώρο της ψυχικής υγείας έχει να κάνει με έναν κορμό υπηρεσιών στην κοινότητα προσανατολισμένες, όμως,  στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Βεβαίως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπερασπιζόμαστε την μεταρρυθμιστική  διαδικασία της αποασυλοποίησης. Για εμάς, όμως, αυτό δεν σημαίνει συρρίκνωση των μεγάλων ψυχιατρικών νοσοκομείων, αλλά κυρίως σημαίνει ουσιαστική εξασφάλιση εναλλακτικών δομών που να λειτουργούν θεσμικά και ουσιαστικά σε κοινοτική και όχι ασυλική κατεύθυνση. Δομές, όμως, που θα βρίσκονται σε δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, ώστε να μην μεταφέρουμε τα βάρη στους ίδιους τους ασθενείς και στις οικογένειές τους.

Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες και θεραπευτικές συνθήκες στα ψυχιατρεία και για την περίφημη τομεοποίηση με αποφασιστικές αρμοδιότητες και πολύπλευρη στήριξη των δομών της ψυχικής υγείας και για τη διεκδίκηση τουλάχιστον των εξαιρετικά αναγκαίων προσλήψεων για να μην κλείσουν οι δομές, με προτεραιότητα στην ανάπτυξη και την στήριξη δομών για παιδιά και εφήβους».


Από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα σήμερα στο ΨΝΑ


«Το παραμύθι με τον υπερμεγέθη δημόσιο τομέα πρέπει να τελειώνει. Στην ψυχική υγεία χρειάζονται προσλήψεις, όχι απολύσεις»


«Ας τελειώνει αυτό το παραμύθι με τον υπερμεγέθη δημόσιο τομέα», πρόσθεσε. «Ο δημόσιος τομέας στη χώρα μας είναι στρεβλά δομημένος και αποτέλεσμα διαχρονικά των πελατειακών σχέσεων των κομμάτων εξουσίας που κυβέρνησαν και τον έκαναν σαν τα μούτρα τους. Αλλά υπάρχουν τομείς που χρειάζονται προσλήψεις και όχι απολύσεις. Και εμείς αυτό θα κάνουμε. Δεν μπορούμε να αφήνουμε 30 ψυχικά πάσχοντες και βαριά περιστατικά σε ένα νοσηλευτή. Δεν μπορεί η χώρα μας να γίνει μια τριτοκοσμική χώρα. Και αυτός είναι ο δείκτης της ποιότητας μιας χώρας. Σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα της ψυχικής υγείας εμείς θα κάνουμε προσλήψεις και όχι απολύσεις. Ας πάει ο κ. Τόμσεν στη Δανία που είναι η χώρα του και ο κ. Ράιχενμπαχ στη Γερμανία να μας πουν ποιες είναι εκεί οι δομές στην πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας, στη δευτεροβάθμια και στην τριτοβάθμια. Και να έρθουν να μας εξηγήσουν εάν αυτό που εφαρμόζουν εδώ, αυτή η βαρβαρότητα  μπορεί να μας εξυγιάνει και να μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση».


«Οι δημοκρατικοί θεσμοί έχουν γίνει κουρελόχαρτο»


«Στη χώρα μας οι δημοκρατικοί θεσμοί βρίσκονται σε κίνδυνο, το Σύνταγμα έχει γίνει κουρελόχαρτο και η βουλή διακοσμητικό όργανο», επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε για να αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις που δεν εφαρμόστηκαν και έκτοτε τον βλέπουμε μια φορά το 3μηνο στις πολύ αναγκαίες περιστάσεις. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αντικατασταθεί από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δυο κομπάρσους που στηρίζουν την κυβέρνησή του και οι οποίοι αλληλοκαλύπτουν και επικαλύπτουν και αλληλεπικαλύπτονται με τον κ. Κεδίκογλου ως κυβερνητικοί εκπρόσωποι κάνοντας δηλώσεις. Συνήθως το Συμβούλιο των Αρχηγών ορίζεται στις 6 ώστε στις 8 να βγουν και οι δυο, ο ένας μετά τον άλλον με ωραίο φόντο τον κήπο του Μεγάρου Μαξίμου και να πέσουν και πάνω στα δελτία των ειδήσεων, μη τυχόν και χάσουμε τις βαρυσήμαντες δηλώσεις τους.

Αλλά δεν είναι μόνο ότι ο πρωθυπουργός κρύβεται από τη βουλή, κρύβονται και οι υπουργοί. Οχτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με ερώτηση που έχουν καταθέσει για τα κρίσιμα ζητήματα της ψυχικής υγείας περιμένουν 45 μέρες τώρα να πάρουν απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό. Ελπίζω έστω σήμερα να δούμε καμιά από αυτές τις κωμικοτραγικές ανακοινώσεις του κ. Κεδίκογλου για αυτά που σας είπα. Θα είναι κι αυτό μια απάντηση.

Αλλά, βεβαίως, η κοινοβουλευτική διαδικασία είναι πολύ παραγωγική στο να προωθεί τροπολογίες της τελευταίας στιγμής σαν αυτές όπως της ασυλίας των τραπεζιτών, που έδωσαν «θαλασσοδάνεια» 200 και πλέον εκατομμυρίων στα κόμματα για να τα κάνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις και αφίσες με ψεύτικες υποσχέσεις. Εκεί είναι παραγωγική η βουλή».


Για την ανεργία


Για τη δραματική αύξηση των ανέργων στο 1.300.000 ο Αλ. Τσίπρας τόνισε:

«Χθες ανακοινώθηκε ότι οι άνεργοι στη χώρα μας έφτασαν αισίως το 1.300.000 και πληροφορηθήκαμε ότι τον περασμένο Γενάρη κάθε μέρα είχαμε 3000 νέους ανέργους. Και βγήκε και ο υφυπουργός Οικονομικών να κάνει δήλωση ότι δεν αυξάνεται ο αριθμός και είναι σταθερό. Κάθε μέρα είναι 3000. Και θέλω να σας πω με πάσα ειλικρίνεια. Αυτή η κυβέρνηση που έχουμε δεν είναι εκτός τόπου και χρόνου. Είναι επικίνδυνη για την κοινωνική συνοχή. Και πλέον είναι ζήτημα έκτακτης ανάγκης να αναλογιστούμε που πάμε. Αυτοί που έχουν επιλέξει για συμμάχους, δηλ τον κ. Σόιμπλε και την κ. Μέρκελ, φαίνεται ότι έχουν στρατηγική να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια αποικία χρέους. Με ανεργία στο 30%, με μισθούς συγκρίσιμους μονάχα με χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού. Άλλωστε, για αυτούς η στρατηγική τους για την ΕΕ είναι απολύτως ανοιχτή. Με διαρκείς εκβιασμούς και διαρκείς διεκδικήσεις. Και όταν τους βάζει κανείς ευθέως ζητήματα που αφορούν τις δικές τους οφειλές, τις δικές τους υποχρεώσεις είτε πετάν τη μπάλα στην εξέδρα, είτε δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Όχι το φιλικό πρόσωπο που μας έδειξε ο κ. Ρεχάγκελ που ήρθε στην Ελλάδα πριν από λίγο καιρό, προκειμένου να ωραιοποιήσει την κατάσταση, αλλά το πρόσωπο του κ. Σόιμπλε και της κ. Μέρκελ. Ιδίως του κ. Σόιμπλε που απάντησε χθες, μια απάντηση παρόμοια με αυτή που έδωσε και σε εμένα πριν από λίγους μήνες σε ότι αφορά το ζήτημα των αποζημιώσεων».


«Βασικός πυρήνας της κοινωνικής συνοχής είναι η δημόσια υγεία»

Ο Αλ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας προς τους εργαζόμενους πως «γνωρίζουμε τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε και καταβάλλετε μια ηρωική προσπάθεια και σας ευγνωμονούμε γι’ αυτό εκ μέρους της ελληνικής κοινωνίας, όπως ευγνωμονούμε και κάθε λειτουργό που υπό τη δαμόκλεια σπάθη της απόλυσης ή της νέας περικοπής μισθών εντούτοις δίνει ό,τι περισσότερο μπορεί, προκειμένου να επιτελέσει το καθήκον του. Και πολλές φορές με 600 ευρώ δίνει από την ικμάδα των δυνάμεών του για να σταθεί δίπλα στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη είτε αυτός είναι ασθενής σε μια χειρουργική ή παθολογική κλινική ή σε μια ψυχιατρική κλινική. Ξέρουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά οφείλουμε πρώτον να βάλουμε ένα φρένο σε αυτήν την κατηφόρα και δεύτερον να περισώσουμε τον βασικό πυρήνα της κοινωνικής συνοχής που είναι η δημόσια υγεία, η κοινωνική φροντίδα που αποτελεί βασικό κρίκο της κοινωνικής συνοχής και σιγά – σιγά να οραματιστούμε την ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους και του Εθνικού Συστήματος Υγείας».


«Τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε και να μην φοβηθούμε»


«Το μήνυμα που θέλω να σας δώσω είναι ένα. Απέναντι σε αυτές τις δυσκολίες πρέπει να δείξουμε πίστη στις δυνάμεις μας. Τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε και να μην φοβηθούμε. Θα μας κερδίσουν ολοκληρωτικά, κυρίως αν εμείς αποδεχθούμε ότι η μοίρα μας είναι προδιαγεγραμμένη. Θα μας κερδίσουν ολοκληρωτικά αν μας κάνουν να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Θα μας κερδίσουν ολοκληρωτικά αν μας κάνουν να τους φοβηθούμε και να σταματήσουμε να αντιστεκόμαστε. Σας διαβεβαιώνω όσο κι αν φαίνονται ισχυροί είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Πρέπει να επιδείξουμε ενότητα και αποφασιστικότητα. Με αλληλεγγύη, με αξιοπρέπεια και με αντίσταση θα δώσουμε δύναμη στην ελπίδα και προοπτική ανασυγκρότησης στον τόπο».
 

Περισσότερες φωτογραφίες: Eπίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...