Σάββατο 6 Απριλίου 2013

«Στην Ελλάδα η αστυνομία βασανίζει»: καμπάνια συλλογής υπογραφών


Το κείμενο των υπογραφών θα παρουσιαστεί στη συνέντευξη Τύπου της Κίνησης Ενάντια στην Αστυνομική Αυθαιρεσία και τα Βασανιστήρια την Τρίτη 9 Απριλίου, στις 12 μ., στο κτίριο της ΕΑΤ ΕΣΑ, Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας.
ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

Η νεοσύστατη Κίνηση Ενάντια στην Αστυνομική Αυθαιρεσία και τα Βασανιστήρια ζητά την υπογραφή σας στο παρακάτω κείμενο διαμαρτυρίας.


Στην Κίνηση Ενάντια στην Αστυνομική Αυθαιρεσία και τα Βασανιστήρια συμμετέχουν φορείς, οργανώσεις δικαιωμάτων και άτομα (Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Act Up, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας κ.ά.).

Αφορμή για τη δημιουργία της Κίνησης στάθηκε το πρόσφατο περιστατικό με τους βασανισμούς των τεσσάρων συλληφθέντων στο Βελβεντό Κοζάνης, σκοπός της είναι καταρχάς η ενημέρωση και η καταγγελία των όσων συμβαίνουν στα αστυνομικά τμήματα, τις φυλακές, τα κέντρα κράτησης αλλά και στους δρόμους της Ελλάδας αλλά και η καταγραφή, επιτόπου παρέμβαση και δημοσιοποίηση κάθε περίπτωσης βασανισμού από την αστυνομία.


 http://www.youtube.com/watch?v=aTpHRPF_5Hc



κείμενο υπογραφών




Στην Ελλάδα η αστυνομία βασανίζει


Ξυλοδαρμοί, βιασμοί, φάλαγγας, όπλα tazer, καψίματα με τσιγάρα, εξευτελισμοί, υποχρεωτική λήψη γενετικού υλικού, απαγωγές ακόμη και μαθητών. 

Τα σώματα που βασανίζονται, κακοποιούνται και εξευτελίζονται εναλλάσσονται:
διαδηλωτές, μετανάστες, κρατούμενοι, εκδιδόμενα άτομα, ακόμα και ανήλικοι, σε δρόμους, κρατητήρια, κέντρα κράτησης. 

Τα χέρια όμως είναι πάντα τα ίδια: της Αστυνομίας. 

Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά είτε δεν καταγγέλλονται επισήμως είτε ερευνώνται προσχηματικά και οι υπεύθυνοι μένουν ατιμώρητοι. 

Υπάρχει όμως κάποιος που τα θεωρεί πια στ’ αλήθεια μεμονωμένα;

Ούτε καν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, που δεν δίστασε να δημοσιοποιήσει φωτογραφίες των 4 αναρχικών που συνελήφθησαν στην Κοζάνη την 1η Φλεβάρη με τα πρόσωπα τριών εξ αυτών παραμορφωμένα από το ξύλο, ισχυριζόμενο και επισήμως μέσω του πορίσματός του ότι πάνω τους είχε ασκηθεί η «νόμιμη και απαραίτητη βία». 

Οι ίδιοι οι συλληφθέντες, μέσω των δικηγόρων και των γονιών τους, κατήγγειλαν ότι έμειναν επί ώρες δεμένοι πισθάγκωνα, με κουκούλες στο κεφάλι, ενώ οι αστυνομικοί τους χτυπούσαν σε βάρδιες! 

Η εμφανής παραποίηση των φωτογραφιών δεν στάθηκε ικανή να κρύψει τη φρίκη (ή μήπως δεν το επιδίωξε καν;). 

Και τα δελτία ειδήσεων την αναμετέδωσαν ασχολίαστη. 

Όπως ασχολίαστη άφησαν λίγους μήνες νωρίτερα μία ακόμα κραυγαλέα υπόθεση βασανιστηρίων στη ΓΑΔΑ, αυτή των 15 διαδηλωτών αντιφασιστικής μοτοπορείας, η οποία πήρε τις πραγματικές της διαστάσεις μόνο αφού δημοσιοποιήθηκε από διεθνή μέσα ενημέρωσης. 

Όπως έμειναν στο σκοτάδι μια σειρά από υποθέσεις, του μετανάστη που βασάνισαν με πένσα στο ΑΤ Αιγάλεω, του ανήλικου κρατούμενου που έπαθε ρήξη σπλήνα από το ξύλο στην Αμυγδαλέζα, του βιασμού με γκλομπ ενός ακόμη μετανάστη στο λιμεναρχείο Χανίων και πολλές -πολλές άλλες.

Ως πολίτες αυτής της χώρας δεν ανησυχούμε απλώς. 

Η ώρα αυτή έχει παρέλθει. 

Έχει έρθει η ώρα που πρέπει να μιλήσουμε, να δηλώσουμε δημόσια ότι: 

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα ένα εκτεταμένο Γκουαντάναμο. 

Δεν θα επιστρέψουμε σε πρακτικές δικτατορικών καθεστώτων. 

Τα βασανιστήρια είναι έγκλημα και τιμωρείται ως κακούργημα.

Δεν θα συνηθίσουμε στη φρίκη της προβολής τέτοιων πρακτικών, δεν θα παραδοθούμε στο φόβο που αυτή εξαπολύει ως μήνυμα προς την κοινωνία.

Δεν θα επιτρέψουμε αυτή τη βαρβαρότητα και την ατιμωρησία της.




left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου