Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

για το Παράκτιο Μέτωπο (της βουλευτού Χαράς Καφαντάρη)


Ομιλία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χαράς Καφαντάρη στην ολομέλεια της Βουλής για το Παράκτιο Μέτωπο.

«Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ», μια ακόμα εταιρεία που υπό την εποπτεία του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να παραδώσει άνευ όρων σε διεθνείς και εγχώριους κερδοσκόπους τα ακίνητα και τις υποδομές των ακτών του Σαρωνικού.

 ...το αθηναϊκό τουριστικό προϊόν που διαθέτει η πατρίδα μας είναι αμιγώς πολιτιστικό και περιβαλλοντικό. Δεν είναι ούτε επιχειρηματικό, όπως του Ντουμπάι, ούτε αναψυχής και τζόγου, όπως του Λας Βέγκας. Η καταστροφή του αττικού τοπίου δεν είναι επένδυση. Επένδυση στο μέλλον είναι η διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου με σεβασμό στην ιστορικότητα και τη μικρή κλίμακα, ο καθορισμός και η ανάδειξη των ακτογραμμών, η κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων, η προστασία από τους καταπατητές, η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις παραλίες. Χώροι αναψυχής, άθλησης, ψυχαγωγίας, η δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πρασίνου στο Ελληνικό είναι ζητήματα που λειτουργούν θετικά και υπέρ της κοινωνίας.

 δείτε εδώ το βίντεο:

Η Χαρά Καφαντάρη στην ολομέλεια της Βουλής για το Παράκτιο Μέτωπο

ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:


Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σήμερα που συζητάμε επί των άρθρων θα τοποθετηθώ συγκεκριμένα στο άρθρο 16 που αφορά το παράκτιο μέτωπο.
Η αξιοποίηση του παράλιου μετώπου του Σαρωνικού ήταν από τις πρώτες εξαγγελίες της Κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Σαμαρά από τις προγραμματικές ακόμα δηλώσεις. Στο εν λόγω σχέδιο νόμου το άρθρο 16 έρχεται και υλοποιεί, κατά κάποιο τρόπο, αυτά τα σχέδια.
Γι’ αυτό το σκοπό ιδρύεται η εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ», μια ακόμα εταιρεία που υπό την εποπτεία του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να παραδώσει άνευ όρων σε διεθνείς και εγχώριους κερδοσκόπους τα ακίνητα και τις υποδομές των ακτών του Σαρωνικού. Μάλιστα, η εταιρεία αυτή ονομάζεται «ειδικού σκοπού» ώστε να θεωρούνται στρατηγικές οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν και να μπαίνουν υπό καθεστώς διαδικασιών fast track αλωνίζοντας και καταστρατηγώντας τα πάντα.
Η εταιρεία αυτή, προτίθεστε να διαχειρίζεται, να διοικεί και να παραχωρεί, μέσω των ΣΔΙΤ, προς αξιοποίηση -όπως ονομάζεται το ξεπούλημα των φιλέτων- ακτογραμμές, παραθαλάσσιες εκτάσεις του μετώπου –αυτό που αποκαλούμε αττική Ριβιέρα- που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου.
Με διαδικασίες fast track, λοιπόν, η Κυβέρνηση προχωρεί στην εκποίηση της παραλιακής ζώνης της Αττικής απειλώντας την ελεύθερη πρόσβαση εκατομμυρίων πολιτών στη θάλασσα. Μεταξύ άλλων παρακάμπτονται: η περιβαλλοντική νομοθεσία, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας. Θεσπίζονται υψηλοί συντελεστές δόμησης και οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν θα έχουν ουσιαστικό λόγο. Από την αξιοποίηση, όπως λέτε, δεν ξεφεύγουν, όμως, ούτε οι αρχαιολογικοί χώροι, όπως είναι ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, μέσα στον Αστέρα Βουλιαγμένης, καθώς και κάποια ακατοίκητα νησιά.
Οι αγώνες για το παράλιο μέτωπο της Αττικής έχουν μια ιστορία χρόνων από τη δεκαετία του ’50, όταν έγιναν οι πρώτες επενδύσεις και χαράχτηκε ο πρώτος μεγάλος οδικός άξονας στην περιοχή, ενώ σταδιακά φυτεύονταν εγκαταστάσεις αναψυχής και νυχτομάγαζα, εμποδίζοντας σταδιακά την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα. «Έχεις τη γαλάζια δαντέλα σου που φιλοδοξείς να τη διαμορφώσεις σε κυανή ακτή και σου την κάνουν συρματόπλεγμα, παράπηγμα, τσαντίρι» γράφει στην εφημερίδα «Το Βήμα» τη δεκαετία του ΄50 ο Παύλος Παλαιολόγος.
Παρότι το ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας επί Υπουργίας Τρίτση προστάτευε το παράλιο μέτωπο, δεν κατάφερε να αναχαιτίσει διαρκείς επεκτάσεις σχεδίων πόλεων και παρακείμενων δήμων προς το βουνό και προς τη θάλασσα ούτε βέβαια να αποτρέψει την οικοδόμηση τμημάτων της παραλιακής ζώνης.
Το κίνημα για ελεύθερες παραλίες πήρε διαστάσεις με το νικηφόρο αγώνα της συντονιστικής επιτροπής για τη διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού, που απέτρεψε το καζίνο στο Φλοίσβο, τη μετατροπή της λίμνης Βουλιαγμένης σε νυκτερινό κέντρο και της παράκτιας έκτασης –δάσος και αρχαιότητες- στα αστέρια της Γλυφάδας σε χώρο εντατικής δόμησης και εμπορευματοποίησης. Τότε σταμάτησαν προγραμματισμένα έργα στο Μεγάλο Καβούρι. Λίγο δε, πριν τους Ολυμπιακούς η συντονιστική επιτροπή σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και άλλους φορείς, απέτρεψε την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της εταιρείας τουριστικών ακινήτων ΕΤΑ, που θα σήμαινε εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποίηση των ωραιότερων περιοχών της χώρας και ειδικότερα του μεγαλύτερου μέρους της παράκτιας ζώνης.
Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη δύο διαγωνισμοί από το ΤΑΙΠΕΔ: για το Ελληνικό, τον Άγιο Κοσμά και το αεροδρόμιο και για τον Αστέρα Βουλιαγμένης του οποίου το ενδιαφέρον φαίνεται ότι είναι πολύ μεγάλο καθότι θεωρείται εξαιρετικό φιλέτο. Ο δεύτερος διαγωνισμός, βέβαια, είναι στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και στην Εθνική Τράπεζα η οποία διενεργεί και το διαγωνισμό σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ.
Εδώ, όμως, πρέπει να σημειώσουμε ότι στον Αστέρα περιλαμβάνεται και ο αρχαίος ναός του Ζωστήρα Απόλλωνα.
Έχω να καταθέσω για τα Πρακτικά  ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων καθώς και ένα σχετικό έγγραφο για το θέμα του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου αναφέρεται μέσα πως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αντιτίθεται στην περιθωριοποίηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Επίσης, έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και οι μαρίνες Αλίμου και Γλυφάδας. Σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο του νέου ρυθμιστικού σχεδίου που ετοίμαζε ο ΟΡΣΑ είχε προχωρήσει σε μελέτη το 2010 για την περιοχή από το Φαληρικό Όρμο έως την Αγία Μαρίνα. Γι’ αυτήν την περιοχή υπάρχει, μάλιστα, Προεδρικό Διάταγμα από το 2004. Φαίνεται, όμως, ότι τίποτα δεν σας εμποδίζει, προκειμένου να εφαρμόσετε τις δογματικές, νεοφιλελεύθερες, περιβαλλοντοκτόνες απόψεις σας. Θα ρίξετε και άλλο μπετόν στο Φαληρικό Όρμο για τη δημιουργία μεγάλου συνεδριακού κέντρου και καταστημάτων, ενώ μέχρι την Αγία Μαρίνα Κορωπίου θα ξεφυτρώνουν συνέχεια τουριστικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, περιφρονώντας τα προστατευτικά διατάγματα του Οργανισμού Αθήνας.
Έχουμε στην πράξη την απαξίωση, την αγνόηση και την πλήρη παράκαμψη του ΟΡΣΑ, ενώ συζητιέται και σχέδιο νέου ρυθμιστικού σχεδίου, το οποίο, όπως ομολογείτε κιόλας, θα επανακαθορίσει χρήσεις γης, όρους δόμησης και θα δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές, ώστε να ξεπουληθεί πιο εύκολα και ελκυστικά η περιουσία του δημοσίου. Ουσιαστικά, γίνεται προσπάθεια οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις να προχωρήσουν πιο εύκολα, χωρίς νομικές δεσμεύσεις, χωρίς να έχουν προβλήματα με τα όσα προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το αθηναϊκό τουριστικό προϊόν που διαθέτει η πατρίδα μας είναι αμιγώς πολιτιστικό και περιβαλλοντικό. Δεν είναι ούτε επιχειρηματικό, όπως του Ντουμπάι, ούτε αναψυχής και τζόγου, όπως του Λας Βέγκας. Η καταστροφή του αττικού τοπίου δεν είναι επένδυση. Επένδυση στο μέλλον είναι η διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου με σεβασμό στην ιστορικότητα και τη μικρή κλίμακα, ο καθορισμός και η ανάδειξη των ακτογραμμών, η κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων, η προστασία από τους καταπατητές, η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις παραλίες. Χώροι αναψυχής, άθλησης, ψυχαγωγίας, η δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πρασίνου στο Ελληνικό είναι ζητήματα που λειτουργούν θετικά και υπέρ της κοινωνίας.
Σε αυτό, βέβαια, περιλαμβάνεται και το πάρκο στο Φαληρικό Μέτωπο χωρίς την αδικαιολόγητη περιττή δόμηση και βέβαια υπό αυτοδιοικητικό έλεγχο. Υπό τους ίδιους όρους, είναι και το σύμπλεγμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής με το Πράσινο Πάρκο του Δέλτα. Όλα αυτά είναι έργα που δημιουργούν θέσεις εργασίας, μοιράζουν το όφελος σε όλους και αφήνουν την κοινή κληρονομιά ανέγγιχτη για τους υπόλοιπους.
Καταθέτω ψήφισμα του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, σχετικά με την παραλία στο Μοσχάτο, τα διακόσια πενήντα στρέμματα, που αναφέρουν πώς μέσα από την «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» κινδυνεύουν. Εκφράζουν την αντίθεσή τους.
Δεν χρειαζόμαστε άλλον «ΑΣΤΕΡΑ», ούτε grand resort σε κάθε ακρωτήρι. Χρειαζόμαστε υποδομές μικρού ή μεσαίου μεγέθους δίπλα σε ήρεμες δασωμένες ακτές και καθαρές παραλίες. Ο σεβασμός του περιβάλλοντος, η προστασία του ως οικοσύστημα του ανθρώπου και ως αναπαλλοτρίωτη αξία θεωρείται για εσάς εμπόδιο για την ανεμπόδιστη ανάπτυξη της ιδιωτικής κερδοσκοπίας.
Κλείνοντας, θέλω να πω ότι αυτός ο τρόπος αξιοποίησης που επιδιώκετε θα στερήσει από τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου τον καθαρό αέρα της θάλασσας, τη θαλάσσια αύρα, θα επιβαρύνει περαιτέρω την ποιότητα ζωής και ατμόσφαιρας, προκαλώντας και αλλαγές στο μικροκλίμα της Αττικής. Τέλος, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο. Ήρθαν νομοθετικές τροποποιήσεις όσον αφορά το άρθρο 16 παράγραφος 5. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μία ρύθμιση επί τα χείρω.
Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου