Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

Ο εργασιακός Μεσαίωνας "εμπλουτίζεται" με διώξεις συνδικαλιστών


Ολοένα και αυξάνονται οι πειθαρχικές διώξεις συνδικαλιστών και από κοινού με τις απεργίες που κρίνονται "παράνομες", φαίνεται ξεκάθαρα πως ο εργασιακός μεσαίωνας δείχνει συνεχώς τα δόντια του.
Η καταστολή των εργατικών κινητοποιήσεων, με πιο πρόσφατα και πιο τρανταχτά παραδείγματα την επιστράτευση των εργαζομένων του μετρό και την επίσχεση των ναυτεργατών, κορυφώθηκε με τις ποινικές διώξεις των συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του Α. Σταματόπουλου, προέδρου του σωματείου εργαζομένων του Μετρό.


Οι διώξεις

Οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ καταδικάστηκαν σε εξάμηνη φυλάκιση επειδή έκαναν το... λάθος να στηρίξουν την απεργία των εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου το 2007.

Όπως δήλωσαν οι συνδικαλιστές: "Με τη σημερινή του απόφαση, για την καταδίκη μας σε εξάμηνη φυλάκιση επειδή «παρευρεθήκαμε» και στηρίξαμε τον απεργιακό αγώνα των συναδέλφων μας στο Δήμο Ηρακλείου το 2007 (!!!) το δικαστήριο, επιδιώκει να θέσει τους αγώνες των εργαζομένων και το συνδικαλιστικό κίνημα στο απόσπασμα.

Είναι απόφαση σταθμός, ακόμα και για τα δεδομένα μιας δικαιοσύνης που έχει νομιμοποιήσει όλους τους μνημονιακούς νόμους από το β μονομελές πλημ/κειο Αθηνών, που έπειτα από 2 ώρες ακροαματική διαδικασία χωρίς να προκύψει κανένα επιβαρυντικό στοιχείο ή αξιόποινη πράξη,  ούτε καν από τα στοιχεία και όλες τις μαρτυρικές καταθέσεις ακόμη και του διοικητή του αστυνομικού τμήματος της περιοχής(!!)  πήρε αυτή την απόφαση."


Η δίωξη Σταματόπουλου αφορά παρακώλυση συγκοινωνιών κατά τη διάρκεια των απεργιών του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το σωματείο ΣΕΛΜΑ "Διώκεται ποινικά μόνο ο πρόεδρος του Σωματείου μας Αντώνης Σταματόπουλος. Το έγκλημα που του αποδίδεται είναι η παρακώλυση συγκοινωνιών. Ο χρόνος που το διέπραξε 7, 8 και 9.1.2013. Καταγγέλλουμε τη δίωξη του συναδέλφου προέδρου. Διαδηλώνουμε την οργή και την αποφασιστικότητά μας να αποκρούσουμε τη δίωξη. Θεωρούμε ότι αφορά τον καθένα μας. Γι' αυτό και η αντίδρασή μας θα είναι δυναμική και αποφασιστική"

Η ανακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης: 

Οι πειθαρχικές και δικαστικές διώξεις και οι εκδικητικές απολύσεις δε θα κάμψουν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Η τρικομματική-μνημονιακή κυβέρνηση και η εργοδοσία επιστρατεύουν όλα τα μέσα για να κάμψουν τις αντιδράσεις και τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των εργαζομένων, για να επιβεβαιωθεί ακόμη μια φορά ότι όσο θα παίρνονται πιο σκληρά αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα, τόσο θα οξύνεται ο κυβερνητικός αυταρχισμός και ο εργοδοτικός εκβιασμός και θα χρησιμοποιούνται όλοι οι μηχανισμοί του κράτους και η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη για την πειθάρχηση των εργαζομένων.

Σ’ αυτά τα πλαίσια εντάσσονται οι καταδίκες των τριών συνδικαλιστών από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, με το πρωτοφανές για τα μεταπολιτευτικά χρονικά αιτιολογικό ότι ασκείται ψυχολογική βία από τους συνδικαλιστές στους εργαζόμενους όταν περιφρουρούν τις κινητοποιήσεις τους (!!!). Τον ίδιο στόχο έχει και η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του προέδρου των εργαζομένων στο μετρό με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, λες και ότι θα μπορούσε να γίνονται απεργιακές κινητοποιήσεις στο μετρό ή στις συγκοινωνίες και ταυτόχρονα να μην δημιουργούνται προβλήματα.

Ταυτόχρονα, το ίδιο διάστημα εντείνονται οι εκβιασμοί, η εργοδοτική τρομοκρατία και οι απολύσεις συνδικαλιστών με στόχο την διάλυση σωματείων και τη γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Χαρακτηριστική είναι η απόλυση του Παναγιώτη Μποβολανέα που εργάζεται στην Bristol-Myers Squibb Α.Ε., όπου η εργοδοσία πριν προβεί στην παράνομη και καταχρηστική απόλυση του, προσπάθησε να τον εξαγοράσει προσφέροντας του το ποσό των 230.000,00 ευρώ, οχταπλάσιου αυτού που δικαιούνταν ως αποζημίωση απόλυσής.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση καλεί όλη την εργατική τάξη, τις συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις να καταδικάσουν τον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης. Να απαιτήσουν το σταμάτημα των δικαστικών διώξεων και την περιφρούρηση της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης και ανάκληση των απολύσεων που γίνονται γι’ αυτό το λόγο. Χρειάζεται, τέλος, να εντείνουν τον αγώνα τους για την κατάργηση των μνημονίων και για την ανατροπή όλων των αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων που ψηφίστηκαν στη μνημονιακή περίοδο, για να ανοίξει ο δρόμος για την ανοικοδόμηση της χώρας μας σε όφελος του λαού και του. Αθήνα 4 Απρίλη 2013 Η Γραμματεία της Α.Π.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...