Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Η κυβέρνηση συζητά με την τρόικα για το τέταρτο μνημόνιο - Να φύγει μια ώρα αρχύτερα


Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται την οποιαδήποτε αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής.
Μεταφορά της συζήτησης για τα νέα επώδυνα μέτρα μετά τον Ιούνιο επιδιώκει ο Σαμαράς, με την ελπίδα να τα γλιτώσει μέχρι τις γερμανικές εκλογές και να αναζητήσει έπειτα συνολική πολιτική λύση, η οποία θα επισημοποιηθεί με τέταρτο Μνημόνιο.


Ο Στουρνάρας, παρακάμπτοντας τον Μανιτάκη, διαπραγματεύεται με την τρόικα τη συρρίκνωση του Δημοσίου "καρφώνοντας" τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για ολιγωρία, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. λένε ότι δεν θα δεχθούν απολύσεις.

Για σημαντική πρόοδο σε όλα τα επίπεδα των διαπραγματεύσεων, έκανε λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου το πρωί έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τα μέλη της τρόικας. Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε, ωστόσο, πως υπάρχουν ακόμα πολλά ανοικτά ζητήματα.

Η επόμενη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα.

Οι αστοχίες στα έσοδα λόγω της ύφεσης, που αναμένεται να επιδεινωθεί μετά την κρίση στην Κύπρο, οι ιδιωτικοποιήσεις, το νέο χαράτσι στα ακίνητα, η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, τα ανοίγματα των ασφαλιστικών ταμείων εξαιτίας της έκρηξης της ανεργίας και η εκκρεμότητα του κρίσιμου θέματος της Εθνικής Τράπεζας, καθιστούν μαθηματικά βέβαιη τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων, που προσπαθεί να μεταθέσει για αργότερα η κυβέρνηση.



Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για τις συναντήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα

Η κυβέρνηση που τώρα φέρεται να ισχυρίζεται προς τους τροϊκανούς ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα, είναι η ίδια κυβέρνηση που το Νοέμβριο ψήφισε το τρίτο μνημόνιο και τώρα συζητά για το τέταρτο, που έχει δεχτεί τη ρήτρα αυτόματης λήψης μέτρων για να “διορθώνεται” το πρόγραμμα προς το χειρότερο, που διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απόκλισης από τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται την οποιαδήποτε αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής, αλλά προσπαθεί να πάρει επικοινωνιακές ανάσες εξαιτίας της πασιφανούς αποτυχίας του προγράμματος σε όλα τα επίπεδα. Οι όποιες καθυστερήσεις, διαφοροποιήσεις, μεταθέσεις εντάσσονται στο ίδιο μνημονιακό πλαίσιο λιτότητας, εξυπηρετούν στόχους εσωτερικής κατανάλωσης, χωρίς να αμφισβητούν το ίδιο ούτε κατ' ελάχιστο.

Παγιδευμένη σε αυτά που η ίδια έχει δεσμευτεί, αδύναμη να προτείνει την παραμικρή αντιπρόταση για την έξοδο από την κρίση, το μόνο το οποίο μπορεί να προσφέρει στον ελληνικό λαό είναι το να φύγει μια ώρα αρχύτερα. Το σίριαλ των συναντήσεων με την τρόικα που έχει πάντα την ίδια πορεία και κατάληξη, πρέπει να τελειώσει. Μόνο μια κυβέρνηση προσηλωμένη στις κοινωνικές ανάγκες, αποφασισμένη να χαράξει ένα νέο δρόμο ανόρθωσης, ελπίδας και προοπτικής μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και το λαό από την εξαθλίωση.


Πληροφορίες: beta.avgi.gr, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου