Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Εθνική τρικυμία


Η εμπλοκή γύρω από τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank ξεφεύγει από το πλαίσιο των τραπεζικών εξελίξεων, που κι αυτές βεβαίως, ούτως ή άλλως, είναι καθοριστικές για την πορεία της οικονομίας. Η υπό συγκρότηση νέα τράπεζα έχει ενεργητικό ίσο με το ΑΕΠ της χώρας. Οποιοδήποτε "ατύχημα" στην πορεία συγχώνευσης και ανακεφαλαίωσης προκαλεί ανυπολόγιστους κινδύνους για την ήδη βυθισμένη ελληνική οικονομία.

Προκαλεί, όμως, και συστημικούς κινδύνους, καθώς δεν πρόκειται για μια τράπεζα, όπως π.χ. της Κύπρου, αλλά για έναν μεγάλο τραπεζικό όμιλο με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα και μεγέθη. Και αυτοί οι κίνδυνοι δημιουργούν διαπραγματευτικές δυνατότητες για την κυβέρνηση, ώστε να αποκρούσει τους εκβιασμούς της τρόικας και να διασώσει την τράπεζα. Όταν σε όλη την Ευρώπη οι καταθέτες φοβούνται για το κούρεμα των καταθέσεων, οποιαδήποτε "τρύπα" σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα όπως η Εθνική ενισχύει το ενδεχόμενο του ντόμινο.

Δεν είναι όμως αρκετό να διασωθεί η Εθνική υπό την παρούσα μορφή της. Πρέπει να τεθεί υπό ενισχυμένο δημόσιο έλεγχο. Δεν νοείται καμιά προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση, κανένα μοντέλο ανάπτυξης χωρίς μια μεγάλη δημόσια τράπεζα, ικανή να καθοδηγεί τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, να αυξάνει τη χρηματοδοτική ροή, να μειώνει τα επιτόκια, να επιλέγει ποια σχέδια θα ενισχύσει.

Δεν παραβλέπουμε τη σκοτεινή πλευρά της ιστορίας της Εθνικής Τράπεζας, ως οργάνου πελατειακών σχέσεων με ευνοημένους τους ισχυρούς του ελληνικού καπιταλισμού. Γενιές βιομηχάνων με προβληματικές επιχειρήσεις και εφοπλιστών με θαλασσοδάνεια, αετονύχηδες στα χρηματιστηριακά παιχνίδια και παρακοιμώμενοι της πολιτικής εξουσίας σφράγισαν με τη συμπεριφορά τους την πορεία της οικονομίας και ειδικότερα της Εθνικής. Αν η τράπεζα ιδιωτικοποιηθεί, αυτή τη φορά με την παραχώρησή της στο ΤΧΣ, αυτό ισοδυναμεί με παραίτηση της εκάστοτε κυβέρνησης να παρεμβαίνει για τη διαμόρφωση των τάσεων στην αγορά και την οικονομία.

Δεν ξέρουμε ποιες υποσχέσεις έδωσε η κυβέρνηση στην τρόικα και τι αθετεί τώρα. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν ευθύνες στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση. Δεν είναι αποδεκτό όμως, ό,τι κι αν συμβαίνει, η τράπεζα να οδηγηθεί σε περαιτέρω απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα της.

Να γνωρίζει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός ότι από τους χειρισμούς του για την Εθνική, και γενικότερα το τραπεζικό σύστημα, θα τον κρίνει ο ελληνικός λαός. Και δεν νομιμοποιείται να διαπραγματεύεται με αδιαφάνεια και μυστικότητα το μέλλον της ΕΤΕ, χωρίς να επιδιώκει ενημέρωση και συνεννόηση με την αντιπολίτευση.

Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου