Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Η Κύπρος δεν πρέπει να υποκύψει στους εκβιασμούς


Φάκελος: Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Κύπρο
Αποστολή της εφημερίδας "Αυγή": Αναστασία Γιάμαλη

Τις προτάσεις του ΑΚΕΛ για αναζήτηση λύσης εκτός τρόικας και εντός Ευρωζώνης, αλλά και την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ από την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα συζήτησαν, κατά τη διάρκεια μακράς συνάντησης, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στη Λευκωσία με την ηγεσία του κόμματος της κυπριακής Αριστεράς.

H συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, αποτελούμενη από τον Γιάννη Δραγασάκη, τη Ρένα Δούρου, τον Κώστα Ήσυχο, τον Μάκη Μπαλαούρα και τον Αδάμο Ζαχαριάδη, με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί σε συντροφικό κλίμα. Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκε θερμά στο πεζοδρόμιο της οδού Εζεκία Παπαϊωάννου, όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο Νεοκλής Συλικιώτης, μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, και ο Φανης Χριστοδούλου, μέλος της γραμματείας του ΑΚΕΛ. Το απόγευμα ακολούθησε συνάντηση ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Σταύρο Ευαγόρου και τους Γ. Δραγασάκη, Μ. Μπαλαούρα και Σπ. Λαπατσιώρα.

Στη διάρκεια της πρωινής συνάντησης η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη συμπαράσταση τόσο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και του ελληνικού λαού στον σκληρό αγώνα των Κυπρίων, τονίζοντας πως “ο κυπριακός λαός έδωσε και κέρδισε μάχη αξιοπρέπειας, στέλνοντας ταυτόχρονα ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη”. Τονίστηκε ακόμη το γεγονός πως επιβεβαιώθηκε βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι “ακόμη και ένας μικρός λαός μπορεί να δίνει και να κερδίζει μάχες ενωμένος”.

Ο κ. Κυπριανού, από την πλευρά του, παρουσίασε, όπως έκανε και στην ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη, τις εναλλακτικές προτάσεις του ΑΚΕΛ, που συνίστανται στην αναζήτηση λύσης εκτός τρόικας και εντός Ευρωζώνης. Οι δύο πλευρές μίλησαν αναλυτικά για τις συγκεκριμένες προτάσεις και την πρακτική υλοποίησή τους.

Παράλληλα τονίστηκε το γεγονός πως η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει συνολικό πρόβλημα, αλλά τραπεζικό, όπως και η Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει πως μπορούν να υπάρξουν ποικίλες λύσεις. Μία εξ αυτών είναι η ιδέα του "λαϊκού ομολόγου".

Όπως και να έχει, το ΑΚΕΛ διαπιστώνει πως, αν υιοθετηθεί το κούρεμα, σε οποιαδήποτε έκδοση, η Κύπρος οδηγείται στην καταστροφή. Έκδηλος είναι ωστόσο ο προβληματισμός στο κόμμα για τις πιέσεις που δέχεται η Κύπρος και για την κινδυνολογία. Η κατάσταση και το κλίμα "τρομοκράτησης" έχει τρομακτικές ομοιότητες με τις παραμονές ψήφισης των Μνημονίων στην Ελλάδα. Τα ίδια εκβιαστικά διλήμματα, οι ίδιες απειλές, που στόχο έχουν την υπαναχώρηση των δυνάμεων που όρθωσαν το ανάστημά τους στις επιταγές της Ε.Ε.

Στρατηγικός στόχος του ΑΚΕΛ, λοιπόν, είναι η έναρξη διαλόγου για λύση εκτός τρόικας και σε αυτό το πλαίσιο διατυπώνονται όλες οι προτάσεις. Πρέπει να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για μια αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΑΚΕΛ, αλλά για αντίθεση στην απόφαση του Eurogroup με οριζόντια απήχηση σε όλα τα κόμματα με διαφορετική ένταση και έκταση.

Η συνάντηση έκλεισε με τη συμφωνία οικοδόμησης ενός μόνιμου δεσμού επικοινωνίας και η μετάδοση των εμπειριών και πληροφοριών από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένη τη μεγαλύτερη εμπειρία που έχει η Ελλάδα.

Γ. Ομήρου: Η Κύπρος δεν πρέπει να υποκύψει στους εκβιασμούς


Με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής και πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, συναντήθηκε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ χθες στη Λευκωσία. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής παρουσίασε το εύρος των πιέσεων που δέχεται από το εξωτερικό η Κύπρος να "κουρέψει", αλλά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ψύχραιμη, αποφασιστική και "συνεπή" στάση που πρέπει να κρατήσει η Κύπρος, η οποία δεν πρέπει να υποκύψει στους εκβιασμούς. Από τη συζήτηση προέκυψε πως η ΕΚΤ έχει μετατραπεί σε πολιτικό όργανο της τρόικας.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής

Ο Γ. Δραγασάκης ρώτησε κατά πόσον υπάρχει "σαφής εικόνα" για τις δανειακές ανάγκες της χώρας, οι οποίες έχουν υπολογιστεί από την Pimco, με τον πρόεδρο να απαντά πως "o έλεγχος της ακρίβειας των υπολογισμών της Pimco ελέγχεται από την BlackRock". Παράλληλα τονίστηκε το γεγονός πως οι ισχυρισμοί περί υπερδιογκωμένου τραπεζικού τομέα της Κύπρου είναι αναληθείς, καθώς "το Λουξεμβούργο έχει 8 φορές μεγαλύτερο τραπεζικό τομέα απο την Κύπρο".

Από τη συζήτηση προέκυψε πως οι Γερμανοί θα κάνουν "ό,τι είναι δυνατόν για να μην δημιουργηθεί προηγούμενο" από την καταψήφιση της πρότασης του Eurogroup για κούρεμα.

Α. Κυπριανού: Υπάρχει δρόμος χωρίς την τρόικα και εντός της Ευρωζώνης(...) Τα όσα συμφωνήθηκαν από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη και το Eurogroup την περασμένη Παρασκευή, πέραν από την εξυπηρέτηση ιδεολογικών και πολιτικών αντιλήψεων αλλά και πολυεθνικών συμφερόντων που κυριαρχούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στόχευαν και στην εξυπηρέτηση μικροκομματικών προεκλογικών συμφερόντων.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του γγ του ΑΚΕΛ εδώ


Γ. Λιλλήκας: Το βλέμμα μου είναι στραμμένο στη Ρωσία, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις

Ολόκληρη η Τοποθέτηση του Γ. Λιλλήκα εδώ


Πηγή: Η Αυγή

Στην Κύπρο αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ 

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ βρίσκεται από σήμερα το πρωί στην Κύπρο και πραγματοποιεί συναντήσεις μετά "το περήφανο 'ΟΧΙ' της κυπριακής Βουλής".
Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους Γιάννη Δραγασάκη, Αντιπρόεδρο της Βουλής, Ρένα Δούρου, υπεύθυνη ΕΕΚΕ Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τον Κώστα Ήσυχο, υπεύθυνο του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και τον Μάκη Μπαλαούρα, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

20.15 Γ. Δραγασάκης από Λευκωσία: Η Κύπρος αντιμέτωπη με μέτωπο φόβου και εκβιασμών

19:15 Έληξε η συνάντηση του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τον Γιαννάκη Ομήρου. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής τόνισε οι σε κάθε περίπτωση οι λύσεις που προτείνονται για την Κύπρο, είναι "λύσεις αυτοκτονίας". Αυτήν την ώρα τμήμα της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με επικεφαλής τον Γιάννη Δραγασάκη συναντιέται με το Οικονομικό Επιτελείο του ΑΚΕΛ.

18:00 Στην Κυπριακη Βουλή η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ για να συναντήσει τον πρόεδρο Γιαννάκη Ομήρου. "Ασάφεια" για το ακριβές ποσό των δανειακών αναγκών της Κύπρου εντοπίζει ο Γ. Δραγασάκης

Ακόμα, έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, όπως επίσης και με τον Γ. Λιλλήκα.

Κύκλοι από το γραφείο του κ. Λιλλήκα μιλούν για πώληση της Λαϊκής στην Gazprom απόψε. Υπενθυμίζουμε πως ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της διοικούσας επιτροπής της Gazprom, συναντάται σήμερα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη.

Δηλώσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν έχουν γίνει ακόμα.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τις συναντήσεις:Από τη συνάντηση με τουν Άντρο Κυπριανού


 


Από τη συνάντηση με τον Γ. Λιλλήκα:


 


(Οι φωτογραφίες από την Αναστασία Γιάμαλη)


Δείτε ακόμα:

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την απόφαση του κυπριακού κοινοβουλίου και την στάση της ελληνικής κυβέρνησης
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...