Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Bενεζουέλα: Το τελευταίο αντίο σε έναν επαναστάτη


Σήμερα η Βενεζουέλα αποχαιρέτησε τον ηγέτη που άλλαξε την ιστορία της. Οι περισσότεροι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής βρέθηκαν στο Καράκας για την τελετή της κηδείας, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες προτίμησαν την απουσία ή τη χαμηλόβαθμη εκπροσώπηση. Στη λατινοαμερικάνικη χώρα βρίσκεται κι ο Αλέξης Τσίπρας. Προβληματισμός για την επόμενη μέρα, με τις προεδρικές εκλογές να αναμένεται να προκηρυχθούν σε 30 μέρες.



Η κηδεία ολοκληρώθηκε κατά τις 8.45 ώρα Ελλάδας,  με τον Ν. Μαδούρο να λέει στην ομιλία του πως «αν θέλουμε να χτίσουμε πάνω στην κληρονομιά του Τσάβες, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι μας έκανε να ξανα-ανακαλύψουμε την αληθινή ιστορία της χώρας μας και την κληρονομιά του Σιμόν Μπολίβαρ».

H ζωντανή κάλυψη με σύντομες ανταποκρίσεις στα αγγλικά σε τακτά διαστήματα, στο live blog του Guardian





Σε τεράστια διαδήλωση αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή κηδεία, στις 3.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, πουσημάδεψε με την πολιτική του την ιστορία της χώρας του. Την ίδια στιγμή, η Βενεζουέλα ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, με το στοίχημα της συνέχισης ή μη της πορείας που είχε χαράξει ο Τσάβες, με πρώτο σταθμό τις εκλογές που, κατά το Σύνταγμα, θα διεξαχθούν σε 30 μέρες.


Στις 7 τοπική ώρα (1.30 π.μ. του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας) θα γίνει η ορκωμοσία του Νικολάς Μαντούρο ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας. Ο Μαντούρο, 50 ετών, ο οποίος ήταν ο αντιπρόεδρος του Ούγκο Τσάβες, θα ηγηθεί της χώρας ως τις προεδρικές εκλογές.

Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, το σώμα του Ούγκο Τσάβες θα ταριχευτεί και θα εκτεθεί σε γυάλινο μαυσωλείο. Στη χώρα έχει κηρυχθεί 7ήμερο εθνικό πένθος για το θάνατο του δημοφιλούς ηγέτη.

ΗΓΕΤΕΣ 55 ΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ

Η συντριπτική πλειοψηφία των αρχηγών κρατών της Λατινικής Αμερικής αναμένεται την Παρασκευή στη Βενεζουέλα για να παραστεί στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες. Την τελετή θα παρακολουθήσουν επίσης ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ του Ιράν. «Μέχρι τώρα, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 55 χωρών έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους», διαβεβαίωσε ο εκτελών χρέη προέδρου Νίκολα Μαντούρο στην κρατική τηλεόραση VTV.

Cuban president Raul Castro during the funeral of President Hugo Chavez, in Caracas, on March 7, 2013. (AFP Photo / Presidencia)
O Ραούλ Κάστρο μπροστά στο φέρετρο του βενεζουελάνου ηγέτη

Η κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την Πέμπτη στην άφιξη στο Καράκας του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο. Η άφιξη του Φιντέλ Κάστρο, του πνευματικού πατέρα του Τσάβες φαίνεται απίθανη λόγω της ιατρικής κατάστασης που τον ανάγκασε να περιορίσει τις δραστηριότητές του.


Κανείς αρχηγός κράτους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ανακοίνωσε την παρουσία του.Η Γαλλία θα στείλει έναν από τους λεγόμενους «μικρούς» υπουργούς και η Ισπανία τον πρίγκιπα Φελίπε, διάδοχο του θρόνου. Η Ρωσία και η Κίνα, στενοί οικονομικοί σύμμαχοι της Βενεζουέλας επί Τσάβες θα στείλουν μεγάλες αντιπροσωπείες.


Στο Καράκας μετέβη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, όπου τον υποδέχτηκε ο Αντιπρόεδρος της χώρας, Νικόλα Μαδούρο ο οποίος και τον συνόδευσε έως τη σορό του Τσάβες. ΟΑλ. Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τη μητέρα και την κόρη του εκλιπόντος.
Στη διάρκεια της παραμονής του στη Βενεζουέλα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, τον τέως Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, την Πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, και τον Πρόεδρο του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορρέα.


Venezuelan soldiers push the protective fences as supporters wait in line to pay last respects to the late Venezuelan President Hugo Chavez. (AFP Photo / Leo Ramirez)
Στρατιώτες προσπαθούν να συγκρατήσουν το πλήθος που περιμένει για να πει το τελευταίο αντίο στον Ούγκο Τσάβες (RT)


Στην κηδεία που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει από τις 11:00 τοπική ώρα (1530 GMT) θα παραβρεθούν αντιπροσωπείες διεθνών οργανισμών όπως της Ένωσης για την Ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής (Aladi), της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur), της Ένωσης Εθνών της Νότιας Αμερικής (Unasur) και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ελία Χούα.


Τρεις ηγέτες της Λατινικής Αμερικής θεωρείται ότι ήταν πολύ κοντά στο Ούγκο Τσάβες και είναι στη Βενεζουέλα από την Τετάρτη. Ο Έβο Μοράλες της Βολιβίας, η Κριστίνα Κίρχνερ της Αργεντινής και ο αποκαλούμενος φτωχότερος πρόεδρος στον κόσμο ο Χοσέ Μουχίκα της Ουρουγουάης. Η κα Κίρχνερ αναχώρησε την Πέμπτη από τη Βενεζουέλα αφήνοντας πίσω της τον υπουργό των Εξωτερικών.


Αποψη του πλήθους κατά τη μεταφορά, την Πέμπτη, της σορού του Ούγκο Τσάβες από το νοσοκομείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή


Στην κηδεία θα παραβρεθούν από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής οι Ενρίκε Πένα Νιέτο πρόεδρος του Μεξικού, Ντίλμα Ρούσεφ πρόεδρος της Βραζιλίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος πρόεδρος της Κολομβίας, Ραφαέλ Κορέα πρόεδρος του Ισημερινού, Σεμπάστιαν Πινιέρα πρόεδρος της Χιλής, Ολάντα Χουμάλα πρόεδρος του Περού, Ντανιέλ Ορτέγκα πρόεδρος της Νικαράγουας, Ρικάρντο Μαρτινέλι πρόεδρος του Παναμά, Μαουρίτσιο Φούνες πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ και Ότο Πέρες πρόεδρος της Γουατεμάλας

Από την Καραϊβική, ο πρόεδρος της Αϊτής Μισέλ Μαρτελί και της Δομινικανής Δημοκρατίας Ντανίλο Μεντίνα.


Σταχυολογούμε μερικά από όσα δημοσιεύσαμε στο left.gr τις τελευταίες μέρες για τον Ούγκο Τσάβες:

The Guardian: Ο Τσάβες κράτησε την υπόσχεσή του
Του Όσκαρ Γκουαρντιόλα - Ριβέρα

«Ο Τσάβες ανακάλυψε τον εαυτό του βλέποντας όχι μέσα του, αλλά έξω, στις ντροπιαστικές συνθήκες των Λατινοαμερικάνων και το παρελθόν τους. Ανακάλυψε τον εαυτό του στην υπόσχεση απελευθέρωσης του Μπολιβάρ».

 
 
 
 
 Ανακοίνωση του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες
Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εκφράζει τα βαθύτερά του συλλυπητήρια για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες μετά από μακρά μάχη ενάντια στον καρκίνο.
 
 
 
Βλ. Πούτιν: «Ξεχωριστός άνθρωπος» ο Τσάβες
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε σήμερα τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες που πέθανε χθες στο Καράκας από καρκίνο, έναν "άνθρωπο ξεχωριστό, ισχυρό που κοίταζε στο μέλλον".
 
 
6/3:  Για τον θάνατο του Ούγκο Τσάβεζ στο Twitter 
Από τις χιλιάδες αναφορές στο Twitter, ένα φωτογραφικό αφιέρωμα μικρού μήκους...
 

 Δήλωση της Ρένας Δούρου για τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες
Σήμερα ο λαός της Βενεζουέλας θρηνεί την απώλεια του «προέδρου των φτωχών», αναφέρει στη δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ
 
Δείτε:
 
 Ο κύριος Πρόεδρος (El senor presidente)
Το ντοκιμαντέρ του Εξάντα για τον Ούγκο Τσάβεζ, το 2006

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου