Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συναντά στη Βουλή τις LGBT οργανώσεις



Το κατώφλι του ελληνικού Κοινοβουλίου διάβηκαν την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου οι κοινότητες των ΛΟΑΤ ατόμων στα πλαίσια ευρείας σύσκεψης που συνδιοργάνωσαν η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και το τμήμα δικαιωμάτων του πολιτικού φορέα.


 Βίντεο από τη συνάντηση και το σχετικό ρεπορτάζ με όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση.

 
Φωτογραφία-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας


Όπως σε ολόκληρη την Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα, ο πιο ακραίος νεοφιλελευθερισμός όχι μόνο «συμβαδίζει», αλλά ενίοτε υποστηρίζεται από έναν εξίσου ακραίο κοινωνικό συντηρητισμό.   Ειδικά στη χώρα μας, στο ιδεολογικό κλίμα που διαμορφώνουν η άνοδος της Χρυσής Αυγής και η υπερσυντηρητική μετατόπιση του κομματικού συστήματος, αλλά και τμημάτων της κοινωνίας, έχουν ως αποτέλεσμα τα κρούσματα κρατικού και κοινωνικού ρατσισμού προς το κάθε λογής «μη κανονικό» να πληθαίνουν ανησυχητικά. Στο κλίμα που διαμορφώνεται, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΔ ατόμων μοιάζει ευαισθησία «δευτερεύουσας» σημασίας.

Η στοχοποίηση και η βία που υφίστανται τα άτομα αυτά, αποκλειστικά και μόνο λόγω διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού ή /και ταυτότητας φύλου (διαπόμπευση οροθετικών γυναικών, επιθέσεις εναντίον ομοφυλόφιλων και τρανς ατόμων, ομοφοβικός λόγος, κλπ), αλλά και γενικότερα η επικράτηση παραδοσιακών και ακραία συντηρητικών «αξιών», εξαιτίας της οποίας θεωρείται «κανονικότητα» η περιθωριοποίηση των ατόμων αυτών και η εξαίρεσή τους από δικαιώματα, όπως το σύμφωνο συμβίωσης, διαμορφώνουν ένα πλαίσιο εξ ορισμού μη φιλικό για την Αριστερά κάθε απόχρωσης –και ιδίως τη δική μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εξακολουθεί, τόσο μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όσο και στο πλαίσιο του Τμήματος Δικαιωμάτων και των αντίστοιχων θεματικών, να παρεμβαίνει και να κινητοποιείται για τα ζητήματα αυτά. Όχι «στο όνομα» των ΛΟΑΤ ατόμων, αλλά μαζί τους: υποστηρίζοντας τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματά τους, και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ορατότητάς τους μέσα στην κοινωνία. Συμβάλλοντας, από άλλη οπτική, στην ανάσχεση του κοινωνικού συντηρητισμού, την επικράτηση του οποίου διευκολύνει δυστυχώς μια αντίληψη που θέλει τις συγκεκριμένες θεματικές εκτός συζήτησης –είτε στο όνομα «της κρίσης», είτε απλώς λόγω φόβου για το «πολιτικό κόστος».

Με τις σκέψεις αυτές, η ΕΕΚΕ Δικαιοσύνης και το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κάλεσε τις συλλογικότητες των ΛΟΑΔ ατόμων στη Βουλή, σε μια συζήτηση-διαβούλευση, και σε μια προσπάθεια συντονισμού με αυτές. 


ΣΥΡΙΖΑ και ΛΟΑΤ: συμμαχία για τη δημοκρατία


Ρεπορτάζ: Μαρία Λούκα


Το κατώφλι του ελληνικού Κοινοβουλίου διάβηκαν την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου οι κοινότητες των ΛΟΑΤ ατόμων στα πλαίσια ευρείας σύσκεψης που συνδιοργάνωσαν η Κοινοβουλευτική ομάδα του Σύριζα και το τμήμα δικαιωμάτων του πολιτικού φορέα. Αναμφισβήτητα ήταν μια σπάνια στιγμή που η Βουλή εκπλήρωσε μια από τις πιο ουσιαστικές και ευαίσθητες λειτουργίες της, άνοιξε στη διαφορετικότητα , έδωσε χώρο και φωνή σ’ αυτούς που δεν έχουν. 

Ο Σύριζα μ’ αυτή τη πρωτοβουλία επιδίωξε μεν να δώσει χώρο σε όσους και όσες η Πολιτεία έχει εξωθήσει στον αποκλεισμό και την αφάνεια, παράλληλα όμως προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, έκανε μια χειρονομία γνωριμίας με ένα κίνημα που ανέκαθεν υποστήριζε πολιτικά και ιδεολογικά. Απομακρύνθηκε από την παραδοσιακή λογική μιας στατικής και συχνά εξωτερικής  σχέσης μεταξύ πολιτικών χώρων και κοινωνικών κινημάτων και τόλμησε μια πιο ουσιαστική και βιωματική αλληλεπίδραση. Πρώτα απ’ όλα άκουσε ένα λόγο που η δημόσια άρθρωση του συνιστά ρωγμή στην κανονικότητα και τις σχέσεις εξουσίας, έτσι όπως αυτές αδιόρατα διαπερνούν τις πιο ενδόμυχες πτυχές της καθημερινότητας.


Τη συζήτηση άνοιξε η βουλευτίνα του Σύριζα Βασιλική Κατριβάνου χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία ως «αληθινό διάλογο που θα μας βοηθήσει να μάθουμε , να καταλάβουμε και να συνδιαμορφώσουμε θέσεις». «Σ’ αυτή τη συγκυρία συντηρητικοποίησης της κοινωνίας , το δικαίωμα στη διαφορετικότητα αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα εσωτερικής και εξωτερικής δημοκρατίας και στη διαρκή αναζήτηση μιας ανάσας απέναντι στις νόρμες» συμπλήρωσε.

Τη συζήτησε συντόνισε ο Αντώνης Σιγάλας εκ μέρους του τμήματος δικαιωμάτων του Σύριζα, ενώ και η Λίνα Φιλοπούλου από το τμήμα τόνισε την «ανάγκη υποστήριξης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ατόμων όχι από απλώς ανθρωπιστικής σκοπιάς αλλά ως εν δυνάμει δυνατότητας υπέρβασης των κανονιστικών πλαισίων της καπιταλιστικής κοινωνίας»

Η Ειρήνη Πετροπούλου από την ΟΛΚΕ έδωσε έμφαση στην απουσία επαρκούς νομοθετικού πλαισίου που να καλύπτει το σύνολο των δικαιωμάτων και να προστατεύει από μεροληπτικές προσεγγίσεις. Ενώ, επανέλαβε και την πάγια διεκδίκηση του ΛΟΑΤ κινήματος για ισότητα στον πολιτικό γάμο, επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια και αναγνώριση της δυνατότητας απόκτησης και ανατροφής παιδιών. Ουτως η άλλως η Ελλάδα κατόρθωσε να εγγράφει την παγκόσμια πρωτοτυπία θέσπισης Συμφώνου Συμβίωσης αποκλειστικά για ετερόφυλα ζευγάρια. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε έκατσε στο σκαμνί του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις 16 Ιανουαρίου μετά από αντίστοιχες προσφυγές ΛΟΑΤ ακτιβιστών και αναμένεται πλέον η έκδοση της απόφασης.


Την πάγια θέση του φεμινιστικού κινήματος και του κινήματος για τη σεξουαλική απελευθέρωση «το προσωπικό είναι πολιτικό» υπενθύμισε στην παρέμβαση της η Χριστίνα Νεοφώτιστου από τη ΛΟΑ. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ στη διαμόρφωση των στερεοτύπων , καταγράφοντας παράλληλα ένα ιστορικό ομοφοβικών αποφάσεων του ΕΣΡ. «Σε αντιστοίχιση το BBCέχει προγράμματα που αναπαριστούν όλες τις διαφορετικότητες» σημείωσε.  «στην Ελλάδα του 2013 δεν καταφέραμε να διασφαλίσουμε αξιοπρεπή διαβίωσης, δηλαδή συνθήκες που να ευνοούν την ελευθερία του ανθρώπου να ανακαλύψει και να επιλέξει τη σεξουαλικότητα του και να ζήσει με σεβασμό» υποστήριξε η Έλενα Διαμαντοπούλου από την Colour Youth και απηύθυνε ένα ειλικρινές κάλεσμα στο Σύριζα «σ’ αυτή την πορεία θέλουμε συμπαραστάτες και σας καλούμε σήμερα να προωθήσετε την επίλυση αυτών των προβλημάτων»


Αφοπλιστική ήταν η τοποθέτηση της προέδρου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, ΜαρίναςΓαλανού: «μιλώντας για τρανς δικαιώματα , να επισημάνουμε καταρχήν ότι είναι ανύπαρκτα. Πόσα τρανς άτομα έχετε δει σε γραφεία ή δημόσιες υπηρεσίες; Τα τρανς άτομα είναι αποκλεισμένα από την εργασία και ως εκ τούτου δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Η Κωνσταντίνα Κοσμίδου,  από την ILGA, ως η πρώτη ανοιχτά δηλωμένη λεσβία που υπήρξε υποψήφια στο δήμο του Πειραιά με τους Οικολόγους Πράσινους, εξέφρασε την ανάγκη διαβουλεύσεων σε πιο τακτική βάση «Πείσαμε ολόκληρη την Ευρώπη ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα, πρέπει να το δείτε κι εσείς» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Σημαντικές εμπειρίες μετέφεραν ο Σάββας Γεωργιάδης και ο Πέτρος Σαπουτζάκης από την Ομάδα Ενάντια στην Ομοφοβία στην Εκπαίδευση, εξηγώντας του μηχανισμούς εσωτερίκευσης της ομοφοβίας και της συνακόλουθης γκετοποίησης των ΛΟΑΤ παιδιών και εφήβων. Η Μαριαλένα Κλόκααπό τη Θετική Φωνή υπογράμμισε την απουσία των ΛΟΑΤ ατόμων στη Βουλή «Πως είναι δυνατό στους 300 της Βουλής να μην υπάρχει ένα ΛΟΑΤ άτομο; Να ανοίξει η κουβέντα σε όλα τα επίπεδα εκκινώντας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Η Andrea Gilbert από το Athens Pride , που θα διεξαχθεί και φέτος στις 8 Ιουνίου, χαρακτήρισε «ντροπή» το γεγονός ότι η Ελλάδα μετά από τόσα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε χώρες όπως η Αλβανία να σημειώνουν μεγαλύτερη πρόοδο στην κατοχύρωση των σεξουαλικών ελευθεριών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση της Κικής Σταματογιαννάκη από την Homophonia Θεσσαλονίκης, αφού στην πόλη του Άνθιμου και του Ψωμιάδη, διοργανώθηκε στις 23 Ιουνίου το Pride Θεσσαλονίκης με μεγάλη επιτυχία. «Θέλαμε να πετύχουμε μια ρωγμή σ΄ αυτό το σάπιο κατεστημένο» είπε.


Στη συνέχεια οι βουλευτές του Σύριζα είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν τα ερωτήματα τους, τους προβληματισμούς τους και γιατί όχι και την αυτοκριτική του. Ο Πέτρος Τατσόπουλος για παράδειγμα παρουσίασε όλο το ιστορικό των επιθέσεων και των απειλών που έχει δεχτεί από τη Χρυσή Αυγή από τότε που παρουσίαζε το ντοκιμαντέρ «1821» καταλήγοντας «Δε με ενδιαφέρει αν η Χρυσή Αυγή πιστεύει ότι είμαι ετεροφυλόφιλος ή ομοφυλόφιλος, δε με νοιάζει η γνώμη της για το σεξουαλικό μου προσανατολισμό».

Η Ιωάννα Γαϊτάνη , αντλώντας έμπνευση από το υπόδειγμα του Μπολσεβίκικου Κόμματος που αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία, υποστήριξε ότι αν ο Σύριζα γίνει κυβέρνηση οφείλει να κάνει νόμους τις διεκδικήσεις των κοινοτήτων και κυρίως να συμβάλλει στην κοινωνική νομιμοποίηση τους. Την ανάγκη ένταξης του ΛΟΑΤ κινήματος σ ΄ένα συνολικότερο αντιφασιστικό μέτωπο ανέδειξε η Αφροδίτη Σταμπουλή. 

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στο συμβολισμό που είχε η παρουσία των ΛΟΑΤ ατόμων στη Βουλή λέγοντας ότι «η Βουλή πρέπει να είναι η φωνή της κοινωνίας». Στο δικαίωμα στην εργασία και τη σύμπλευση με το εργατικό κίνημα επικέντρωσε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου «Στο σωματείο μας από το 1983 έχουμε και ομοφυλόφιλους μέλη και είναι τιμή μας. Αφορμή στάθηκε η ρατσιστική αντιμετώπιση που είχαν στο χώρο δουλειάς και το σωματείο τους υπερασπίστηκε». 


Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση των συμμετεχόντων ότι η διαβούλευση μόλις άρχισε. Θα συνεχιστεί στη Βουλή αλλά και στους αγώνες, επιδιώκοντας να οικοδομήσει μια συμμαχία ζωτικής φύσεως για τη δημοκρατία αλλά και να ψηλαφίσει ένα πρότυπο ζωής απαλλαγμένο από κάθε μορφής καταπίεση. Η Αριστερά δεν έχει μόνο να υποστηρίξει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ αλλά να μάθει απ’ αυτούς. Τα ΛΟΑΤ άτομα είναι ζωντανά υποδείγματα, αμφισβήτησης των μονόδρομων,  αποδόμησης των στερεοτύπων και υπέρβασης των κάθε λογής περιορισμών. Η περηφάνια τους δε μπορεί παρά να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο κάθε προσπάθεια λαϊκής χειραφέτησης.

Στο βίντεο ακούγονται δυο μουσικά κομμάτια: Bob Marley - Redemption Song, Aretha Franklin – Respect
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου