Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Εισαγγελική παρέμβαση για τα βασανιστήρια στους συλληφθέντες της Κοζάνης - Προκλητικές δηλώσεις Δένδια

Τα πρόσωπα των βασανισμένων συλληφθέντων που είναι κατηγορούμενοι για την ένοπλη ληστεία της τράπεζας στο Βελβεντό Κοζάνης, έχουν κάνει έναν γύρο σε όλα τα ΜΜΕ. Με μια λιγότερο πρόχειρη ματιά, πίσω από τα πρησμένα μάτια τους, φαίνεται η αποτυχημένη προσπάθεια της ΕΛ.ΑΣ να κρύψει τα σημάδια του βασανισμού.
στο τέλος της ανάρτησης, όλες οι σχετικές δημοσιεύσεις στο left.gr
Οι εξελίξεις στο θέμα, ως την Τρίτη 4/2/2013:  
Eισαγγελική παρέμβαση για την κακοποίηση των 4 συλληφθέντων


Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Παναγιώτα Φάκου για την κακοποίηση από την αστυνομία των 4 συλληφθέντων για τη ληστεία στο Βελβεντό.

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με τις εξηγήσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις φωτογραφείς των συλληφθέντων για τη ληστεία της Κοζάνης:   ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Οι εξηγήσεις Δένδια για τις φωτογραφίες είναι παιδαριώδεις και προκλητικές


Το Ρhotoshop είχε σκοπό να αναγνωρίζονται οι συλληφθέντες, λέει ο Δένδιας! -  "Απολύτως αναγκαία επιτρεπτά δικονομική καταναγκαστική σωματική βία" (η ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας) - Τι λέει ο πατέρας του ενός συλληφθέντα στο Βελβεντό - Η μητέρα του Α. Μπουρζούκου: «Βασανιστήρια στα πρότυπα του Γκουαντάναμο» - Συγκλονιστική μαρτυρία δικηγόρου ενός εκ των συλληφθέντων για τα βασανιστήρια





* * *

Σε βάρος δύο εκ των συλληφθέντων εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Οι κατηγορούμενοι, ηλικίας 19-24 ετών, σύμφωνα με τις καταγγελίες των γονέων τουςξυλοκοπήθηκαν άγρια επί τέσσερις ώρες, με δεμένα μάτια, ενώ όταν οι γονείς μπόρεσαν να τους δουν, τους αντίκρισαν δεμένους πισθάγκωνα σε μία καρέκλα, χωρίς να τους έχει επισκεφτεί γιατρός. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ένας από τους συλληφθέντες ουρεί αίμα, ενώ το πρόσωπό του είναι εντελώς παραμορφωμένο από τα βάναυσα χτυπήματα. 


Το χρονικό ενός... φώτοσοπ

Εκ πρώτης όψεως, αυτό που παρατηρεί κανείς βλέποντας τις φωτογραφίες, είναι τα πρησμένα πρόσωπα. Μάλιστα, οι τέσσερις συλληφθέντες είναι χτυπημένοι ακριβώς στα ίδια σημεία, πράγμα που μαρτυρά πιθανότατα κοινό τρόπο ξυλοδαρμού τους. Με μια δεύτερη ματιά, παρατηρείται πως οι φωτογραφίες, δημοσιευμένες στο επίσημο site της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι "πειραγμένες".

Συγκεκριμένα, έχουν σβηστεί σημάδια του ξυλοδαρμού, ενώ η πιο κραυγαλέα περίπτωση είναι εκείνη που κατά πάσα πιθανότητα έχει σβηστεί το χέρι του αστυνομικού που κρατά από τον λαιμό έναν από τους κατηγορούμενους:




Για ποιους λόγους η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε φωτογραφίες βασανισμένων συλληφθέντων και μάλιστα με μία τόσο εξόφθαλμη παραποίηση στοιχείων, μένει να απαντηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο και τον κ. Δένδια. Προς το παρόν, τηρείται σιγή ιχθύος για το τόσο ξεκάθαρο ζήτημα της καταπάτησης των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Αντιδράσεις και σιωπή

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει τοποθετηθεί δημόσια κι έχει πάρει θέση, καταγγέλοντας τους βασανισμούς. Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Δικαιωμάτων του κόμματος ζητά την άμεση επέμβαση των δικαστικών αρχών για τη διερεύνηση του περιστατικού. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

"Οι βασανισμοί κρατουμένων αποτελούν ντροπή για την Ελληνική πολιτεία

Στις φωτογραφίες των συλληφθέντων για τη ληστεία της Κοζάνης που δημοσίευσε η ΕΛΑΣ, είναι εμφανή τα σημάδια της άγριας κακοποίησης. Τόσο εμφανή μάλιστα, που δεν μπόρεσε να τα κρύψει η προφανής (άτεχνη γαρ…) αλλοίωση των φωτογραφιών. Είναι πια εξαιρετικά δύσκολο ακόμα και για τον πλέον ευνοϊκά διακείμενο στην ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, να πιστέψει ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας. Το πρόσφατο δημοσίευμα του Guardianγια τους βασανισμούς των συλληφθέντων της αντιφασιστικής μοτοπορείας, καθώς και η ακόμα πιο πρόσφατη καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης για περιστατικό κακοποίησης νεαρών από αστυνομικούς, δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με γενικευμένο φαινόμενο.

Δυστυχώς, θα πρέπει να επαναλάβουμε τα αυτονόητα. Ούτε η ποινική βαρύτητα μιας εγκληματικής πράξης ούτε η όποια ανακριτική σκοπιμότητα μπορούν να δικαιολογήσουν βασανισμούς συλληφθέντων. Τα βασανιστήρια είναι ντροπή για μια δημοκρατική πολιτεία.

Απαιτείται η άμεση επέμβαση των δικαστικών αρχών για τη διερεύνηση του περιστατικού."

Και ο βουλευτής του κόμματος Τάσος Κουράκης τοποθετήθηκε δημόσια σε συνέντευξή του στο Κόκκινο 105,5. 

Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει υπάρξει  τοποθέτηση που να παίρνει ξεκάθαρη θέση για τα εμφανώς τραυματισμένα πρόσωπα των συλληφθέντων και το ρόλο της ΕΛ.ΑΣ.  Προφανώς, όταν πρόκειται για καταδίκη βασανισμών, υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για το τι σημαίνει βία και κατάλυση της δημοκρατίας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ούτε λίγο ούτε πολύ, δε λαμβάνει καθόλου υπ'όψιν τις μαρτυρίες των κατηγορουμένων, παρά μόνο αρέσκεται να επιτεθεί για ακόμη μία φορά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, κατηγορώντας των πως με την ανακοίνωσή του, που καταδικάζει τους εμφανέστατους βασανισμούς,  στοχοποιεί την.... ΕΛ.ΑΣ!

Υπενθυμίζουμε πως μέσα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, αυτό είναι το δεύτερο περιστατικό βασανισμών από την ΕΛ.ΑΣ που βγαίνει στη δημοσιότητα. Την προηγούμενη φορά, ο κ. Δένδιας απάντησε με μηνύσεις απέναντι στην... Guardian!



Διαβάστε ακόμη:

Μηνύσεις για τα βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ: Στοιχεία σοκ καταθέτουν οι 15 συλληφθέντες




Oλες οι σχετικές δημοσιεύσεις:


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του tvxs.gr, δεν υπήρξε συμπλοκή κατά τη διάρκεια της σύλληψης των δραστών στην Κοζάνη
Ανακοίνωση – παρέμβαση για τις καταγγελίες βασανισμού των συλληφθέντων της Κοζάνης εξέδωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αστυνομικών.

Ένα σκίτσο του Alexander Bonapartis
Σε έκτακτη συνεδρίασή του την 3η Φεβρουαρίου 2013, το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση-δελτίου τύπου σχετικά με την ανάρτηση ρετουσαρισμένων φωτογραφιών των κατηγορουμένων για ληστεία στο Βελβενδό Κοζάνης 

Απάντηση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ στις δηλώσεις Κεδίκογλου

Και μερικά σχετικά άρθρα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου