Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Το σχέδιο απόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Το σχέδιο απόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Η αντιμετώπιση της προπαγάνδας της κυβέρνησης και της ΝΔ, η επιτάχυνση των εσωκομματικών διαδικασιών προς την κατεύθυνση της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο κόμμα και η εξειδίκευση της εναλλακτικής πρότασης είναι μερικές από τις κορυφαίας προτεραιότητες του κόμματος, 



όπως τις παρουσιάζει το σχέδιο απόφασης που συζητείται στην ΚΕ σήμερα και αύριο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει η εκτίμηση ότι «το επόμενο εξάμηνο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, όσον αφορά το προς τα πού θα κινηθούν τα πράγματα, καθώς «η ανησυχία της κυβέρνησης και διεθνών κέντρων για κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα, η προφανής αδυναμία να ληφθούν πρόσθετα μέτρα περικοπών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξει αδιαλλαξία στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν ψηφιστεί και θα οξυνθεί ο αυταρχισμός και οι αντιδημοκρατικές συμπεριφορές».
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εκτιμά ότι «σε αυτή την λογική πρέπει να αναμένουμε συνέχιση της στρατηγικής της έντασης και μια τεχνητή πόλωση που θα κλιμακώσει η κυβέρνηση με βάση τα θέματα της βίας και της τρομοκρατίας ώστε να σπάσει τις αντικειμενικές πολώσεις πάνω στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα».
Το σχέδιο απόφασης τονίζει ότι η χώρα βρίσκεται σε οριακή στιγμή, καθώς «η κυβέρνηση, η οικονομική ολιγαρχία και το μιντιακό σύστημα έχουν κηρύξει «πόλεμο» στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με στόχο τόσο τον ίδιο, αλλά ακόμη περισσότερο το κοινωνικό κίνημα, τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Είναι μια μάχη ηγεμονίας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα. Θέλουν την κοινωνία γονατισμένη και υπάκουη, να λειτουργεί κατ' εντολή της τρόικας και της τρικομματικής κυβέρνησης των μνημονίων της πιο βάρβαρης και αντικοινωνικής λιτότητας».
Βασικά σημεία αυτής της κυβερνητικής τακτικής είναι:
1. Επίδειξη πυγμής όσον αφορά στα μέτρα και επιτάχυνση της υλοποίησης τους.
2. Αναπτύσσει εμφυλιοπολεμική στρατηγική έντασης με πρόσχημα την παραβατικότητα και τη βία που η ίδια πυροδοτεί με σχεδιασμένες επιχειρήσεις σε υπό κατάληψη χώρους και μετά αξιοποιεί επικοινωνιακά, με στόχο μικροκομματικά οφέλη, απόλυτα καταδικαστέες τρομοκρατικές ενέργειες, στοχοποιώντας τις δυνάμεις της Αριστεράς που έχουν σταθερό μέτωπο απέναντι στην τρομοκρατία, είτε αυτή ασκείται από το κράτος, είτε από αυτόκλητους «σωτήρες».
3.Συγκαλύπτει τις ακραίες πολιτικές και ποινικές ευθύνες των κυβερνητικών συμμάχων της και συγχρόνως αφήνει στο απυρόβλητο τη διαπλοκή, τη διαφθορά και την φοροδιαφυγή. Η διαχείριση της λίστας Λάγκάρντ είναι το κορυφαίο αλλά όχι το μόνο παράδειγμα.
4.Εξαπολύει επικοινωνιακή επίθεση «μαύρης προπαγάνδας» με τη συγκρότηση επικοινωνιακού κέντρου που προσπαθεί να εφεύρει γεγονότα, να εξευτελίσει ή διαστρεβλώσει δηλώσεις και δράσεις ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Για τα ταξίδια του Αλ. Τσίπρα αναφέρεται ότι οι συναντήσεις με ηγέτες χωρών τις Λατινικής Αμερικής, με παράγοντες κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μας έδωσε τη δυνατότητα να διεθνοποιήσουμε εμείς και με τη δική μας οπτική το ζήτημα της Ελλάδας των μνημονίων, να προβάλλουμε αδιαμεσολάβητα τις θέσεις μας, να αποκτήσουμε άμεσες εμπειρίες και γνώσεις, ώστε να σπάσει μπροστά στην κοινωνία η εικόνα δήθεν μη αποδοχής και απομόνωσης που προσπαθεί να οικοδομήσει για το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ο πολιτικός αντίπαλος. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να αποτιμήσουμε αναλυτικότερα τα αποτελέσματα των συναντήσεων και να σχεδιάσουμε ακόμη καλύτερα τις διεθνείς μας επαφές.
Εσωκομματικά:
Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, «η συγκρότηση των πολιτικών οργάνων και η τακτική και έκτακτη λειτουργία τους διήρκεσε πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι έπρεπε. Αποτέλεσμα είναι να μην έχει εμπεδωθεί ως αυτόματη λειτουργία η σχέση πολιτικού κέντρου - Τμημάτων επεξεργασίας - οργανώσεων. Επικοινωνιακά δεν ήταν λίγες οι φορές που αμυνόμαστε αν και έχουμε ισχυρά χαρτιά επίθεσης», αναφέρεται στο σχέδιο.
Σε σχέση με τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ:
Ολοκληρώνεται με σχετικά γρήγορους ρυθμούς η συγκρότηση του ενιαίου φορέα. Έως τις 15 Φεβρουαρίου όλες οι Οργανώσεις θα έχουν συγκροτήσει - εκλέξει Γραμματείες και αντίστοιχα θα έχουν συγκροτηθεί οι Προσωρινές Ν.Ε. με βάση την εγκύκλιο της Γραμματείας.
Άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να οργανώσει 4 μεγάλες παρεμβάσεις μέσα αλλά και κυρίως έξω από την Βουλή που θα αφορούν:
α) Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα
β) Ο κοινωνικός χαρακτήρας του κράτους - ιδιωτικοποιήσεις
γ) Εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα
δ) Φορολογικό σύστημα
Για τις εμφανίσεις στελεχών στα ΜΜΕ:
Σχετικά με τις εμφανίσεις στελεχών του Κόμματος στα ΜΜΕ χρειάζεται να επιμείνουμε στα εξής:
α) Το Γραφείο Τύπου είναι αυτό που συντονίζει και αξιοποιεί τις παρεμβάσεις τόσο του Προέδρου όσο και όλων των στελεχών του Κόμματος.
β) Οι ατομικά προσκεκλημένοι σύντροφοι/σσες σε τηλεοπτικές συζητήσεις ή δελτία ειδήσεων πανελλαδικής εμβέλειας ενημερώνουν και συνεννοούνται εκ των προτέρων με το Γραφείο Τύπου.
γ) Για λόγους ισότητας κανένα στέλεχος του Κόμματος, πλην του εκπροσώπου τύπου, δεν μπορεί να εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές πανελλαδικής εμβέλειας πάνω από 2 φορές την βδομάδα, εκτός αν συντρέχει σπουδαίος έκτακτος λόγος (πολύ εξειδικευμένο θέμα, έκτακτο γεγονός κ.λ.π.).
Προτάσεις της Αριστερής Πλατφόρμας
Οκτώ προτάσεις για το σχέδιο απόφασης κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατά τη σημερινή συνεδρίασή της.
Τα βασικά σημεία των προτάσεων που η Αριστερή Πλατφόρμα θα επιδιώξει να ενσωματωθούν στην απόφαση της ΚΕ είναι:
Νέο κύμα ριζοσπαστικοποίησης
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο της πολιτικής, εκλογικής και κινηματικής επιρροής του και μπροστά μας βρίσκεται το δίλημμα μιας νέας ανοδικής δυναμικής ή στασιμότητας και οπισθοχώρησης. Στόχος μια πολιτική αντεπίθεση του κόμματος, που θα απαντά και στην «λυσσασμένη και σχεδιασμένη επίθεση του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου» και «στη στρατηγική έντασης που ακολουθεί» και « επιδιώκει να ανακόψει μια νέα δεύτερη ανοδική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και να τον οδηγήσει σε πολιτική αναδίπλωσης και ασύντακτη οπισθοχώρηση».
Θέματα συλλογικότητας
Εξαιρετικά σημαντικές πρωτοβουλίες και κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ του προηγούμενου διαστήματος, ανεξαρτήτως της ορθότητας τους ή όχι, ελήφθησαν χωρίς να έχουν συζητηθεί ούτε καν ενημερωθεί, τα συλλογικά δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα του κόμματος (ΚΕ, Γραμματεία, 9-μελές).
Για τα ταξίδια στο εξωτερικό
Η ΚΕ θα αποτιμήσει αναλυτικότερα τα αποτελέσματα των συναντήσεων της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τον Σόιμπλε στη Γερμανία και το ΔΝΤ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Νέα Υόρκη, ενώ η πλειοψηφία των μελών της εξέφρασε κριτικές επιφυλάξεις για τη χρησιμότητα όλων ή κάποιων απ' αυτές και κυρίως αντιρρήσεις για ουσιώδεις πλευρές των αποτελεσμάτων και του περιεχομένου τους.
Ούτε Γερμανία ούτε ΗΠΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στον αγώνα του για μια προοδευτική διέξοδο και εναλλακτική λύση στη χώρα δεν θεωρεί ότι μπορεί να βρει στήριξη ή ακόμα και ανοχή από τις δυνάμεις που ηγούνται σήμερα σε επίπεδο ΕΕ και Γερμανίας ή ΔΝΤ και ΗΠΑ. Οι όποιες αντιθέσεις και διαφορές ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν έχουν σχέση με επιλογές που αφορούν νέους προοδευτικούς ορίζοντες για τους λαούς, απέναντι στους οποίους είναι εξίσου εχθρικές και διατηρούν αμείλικτο μέτωπο για την ακύρωσή τους.
Κυβέρνηση της Αριστεράς-Συνεργασία των αριστερών δυνάμεων
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επαναβεβαιώνει την θέση του ότι εναλλακτική απάντηση στη συγκυβέρνηση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ικανή να ανοίξει δρόμους διεξόδου, προοδευτικής ανασυγκρότησης και σοσιαλιστικής προοπτικής για τη χώρα, είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς και όχι μια κυβέρνηση κεντροαριστερών ή κεντροαριστερών, με δεξιές προσθήκες, προσανατολισμών.
Θέματα ιδιωτικοποιήσεων
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ οφείλει να συμβάλλει ώστε να αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα ένα μεγάλο και αποτελεσματικό κίνημα που θα αποτρέψει το κύμα ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων, δημόσιων εκτάσεων και ακινήτων και εθνικού πλούτου.
Η ευρωζώνη
Όσο η κυβέρνηση και οι κυρίαρχοι κύκλοι στην ΕΕ, διατείνονται σε όλους τους τόνους ότι απομάκρυναν, χάριν της σιδερένιας υπακοής στη μνημονιακή ορθοδοξία, την οποιαδήποτε πιθανότητα εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, τόσο συνδέουν αυτήν την περαιτέρω παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη με τη συνέχιση της απαρέγκλιτης εφαρμογής των μνημονιακών κατευθύνσεων και των σκληρών νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για άλλη μια φορά υπογραμμίζει ότι δεν αποδέχθηκε ούτε πρόκειται να αποδεχθεί εκβιασμούς και εκβιαστικά διλήμματα στην εφαρμογή των δεσμεύσεών του και ότι η αντιμνημονιακή προοδευτική του πρόταση δεν έχει όρια και περιορισμούς στην τήρησή της και είναι πάνω και πέρα από οποιεσδήποτε απειλές και καταστροφολογίες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν τη θέση και παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Ακύρωση των Μνημονίων -Καταγγελία των όρων των δανειακών συμβάσεων
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επαναβεβαιώνει πλήρως τη δέσμευσή του για άμεση και με νόμο κατάργηση-ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, ενώ υπογραμμίζει ότι θα απαιτήσει την άμεση αποχώρηση της τρόικας (και του ΔΝΤ) από τη χώρα και ότι δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε χρηματοδότηση με τους όρους που περιέχονται στις απαράδεκτες δανειακές συμβάσεις, τους οποίους θα καταγγείλει ως ασύμφορους και επαχθέστατους. Η επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει την επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων τους (αγγλικό δίκαιο, άρση ασυλίας κλπ), που είναι λεόντιοι και υποθηκεύουν τη χώρα, ενώ θα πρέπει να υπακούει στο αίτημα για τη, χωρίς όρους, διαγραφή του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του χρέους.-
εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου