Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Δ. Βίτσας: Ζητούμενο η ενιαία αντίληψη για τη μεταβατική πορεία του κόμματος

Με κεκτημένο τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, σε μια περίοδο μετά τη δίμηνη κοινωνική αμηχανία κι ενώ η κοινωνία επανέρχεται στο προσκήνιο, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συζητάει για την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών που θα συγκροτήσουν ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο ανατροπής της κυβέρνησης.


Οι διαφορετικές απόψεις δεν λείπουν, φάνηκε όμως ότι είναι δυνατές οι πολιτικές συγκλίσεις, τόσο αναγκαίες μάλιστα σε μια φάση συγκρότησης και "βίαιης ενηλικίωσης" του νέου κόμματος. Γι' αυτό η δημοκρατική λειτουργία αναδεικνύεται σε λυδία λίθο του κόμματος, όπως όλοι παραδέχονται. Όλοι τονίζουν ότι κρίσιμο ζήτημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ "να ταυτιστεί στο μυαλό του κόσμου με μια δύναμη που δεν έχει σχέση με το σημερινό σάπιο πολιτικό σύστημα, ώστε να καταγράφονται με σαφήνεια οι δύο διακριτοί πόλοι στο πολιτικό σύστημα".


*************


Να ξεπεράσουμε τις ανεπάρκειές μας, να συμβάλουμε στη συγκρότηση κοινωνικού μετώπου ανατροπής


Ο Δημήτρης Βίτσας, συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, στο εισηγητικό του σημείωμα είπε ότι οι κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις βρίσκονται σε οριακή στιγμή και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προσανατολιστεί επίμονα στην ανάπτυξη κοινωνικών αγώνων αντίστασης και να ξεπεράσει ανεπάρκειες και αδυναμίες του, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός ευρύτατου πολιτικού ρεύματος ανατροπής και ριζικής αλλαγής. Αναφερόμενος στις συναντήσεις με ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής αλλά και με παράγοντες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, είπε ότι "δόθηκε η δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να διεθνοποιήσει και μάλιστα με τη δική του οπτική το ζήτημα της Ελλάδας και των Μνημονίων, να προβάλει αδιαμεσολάβητα τις θέσεις του, να αποκτήσει άμεσες εμπειρίες και γνώσεις, ώστε να σπάσει μπροστά στην κοινωνία η εικόνα δήθεν μη αποδοχής και απομόνωση που κατασκευάζουν για τον ΣΥΡΙΖΑ οι πολιτικοί του αντίπαλοι".

Ο Δ. Βίτσας σημείωσε ότι "χρειάζεται να αποτιμήσουμε αναλυτικότερα τα αποτελέσματα των συναντήσεων και να σχεδιάσουμε καλύτερα τις διεθνείς επαφές", παραδεχόμενος επίσης ότι "στη διαχείριση της κατάστασης δεν έλειψαν λάθη και αδυναμίες, προϊόντα λειψών εμπειριών και ωρίμανσης του χώρου στην πορεία του προς τη διακυβέρνηση". Ο εισηγητής έκανε λόγο για "τις παλιές συνήθειες του ΣΥΡΙΖΑ που επιβιώνουν" αναφερόμενος σε "εκφωνήσεις που έδιναν την ευκαιρία στον αντίπαλο να στοχοποιήσει καταρχήν πρόσωπα, αλλά στην ουσία τον χώρο", και πρόσθεσε:

"Το ζήτημα της αποτελεσματικής διεύθυνσης και της δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, της συνειδητής πειθαρχίας και της ενιαίας δημόσιας εκφώνησης, παρά τα βήματα που έχουν γίνει, είναι μπροστά μας. Η εμβάθυνση των συμμετοχικών λειτουργιών είναι το αναγκαίο ισχυρό θεμέλιο για να πετύχει η μεγάλη κοινωνική αντεπίθεση που θα πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα". Και πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει ενιαία αντίληψη περί της μεταβατικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα άλλοτε να εκδηλώνεται μια ανυπόμονη προσπάθεια λειτουργίας του ως ενιαίου κόμματος, κι άλλοτε να εμφανίζονται περιπτώσεις που ανθίστανται υπέρ του συμμαχικού χαρακτήρα".

 

Διακυβέρνηση: μέσο κι όχι αυτοσκοπός

Ο Δ. Βίτσας, μιλώντας "για τη νέα κατάσταση που βάζει νέα καθήκοντα", τόνισε, ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη σαφούς προγράμματος και προτεραιοτήτων που θα αποτελούν το πλαίσιο πάλης όσο γίνεται περισσότερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων". Μίλησε για την ανάγκη "καταξίωσης στα μάτια της κοινωνίας μιας ηγετικής ομάδας αποφασισμένης, ικανής και έτοιμης να κυβερνήσει", καθώς και για "την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώνει συμμαχίες με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά και ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, που, ανεξάρτητα με τον βαθμό συμφωνίας μαζί του επιθυμούν την ακύρωση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και μια προοδευτική διέξοδο στη χώρα".

Αναφερόμενος στο ζήτημα της διακυβέρνησης τόνισε ότι "η ριζοσπαστική Αριστερά το αντιμετωπίζει όχι ως αυτοσκοπό αλλά ως το μέσο για να ανακοπεί η καταστροφή και να προχωρήσει ή χώρα στην απεξάρτησή της από τα Μνημόνια, στην παραγωγική ανασυγκρότηση, με μεγάλες προοδευτικές, διαρθρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα".

Ο Δ. Βίτσας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι της άποψης πως "εντός Μνημονίων μπορούν να υπάρχουν ικανοποιητικές αλλαγές, αλλά ωστόσο δεν περνάει και τη λογική ότι, μέχρι να γίνουν οι επιθυμητές αλλαγές στο κεντρικό επίπεδο, δεν κάνουμε τίποτα. Η ανεργία, οι απολύσεις, τα χαράτσια, οι συντάξεις πείνας, τα φάρμακα ,οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η περίθαλψη, απαιτούν προτάσεις και δράσεις από σήμερα".


___________


Άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ θα οργανώσει τέσσερις μεγάλες παρεμβάσεις, που θα αφορούν: α) αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, β) ο κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους - ιδιωτικοποιήσεις, γ) εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, δ) φορολογικό σύστημα.


Τέλος, η Κ.Ε. αποφάσισε κατά προτεραιότητα να ασχοληθεί με τη συγκρότηση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και με το συνέδριο του κόμματος, που η ημερομηνία του θα οριστεί τον Μάρτιο.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου