Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε κεντρική εκδήλωση του Die Linke στο Ανόβερο



Ομιλία του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, σε κεντρική εκδήλωση της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) στο Ανόβερο


Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλες και φίλοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για μένα να βρίσκομαι απόψε ανάμεσά σας. Η παρουσία σας εδώ, απόψε, αποτελεί άλλη μια απόδειξη αυτού που πεισματικά  υποστηρίζουμε από την πρώτη στιγμή της έκρηξης της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη: Ότι, δηλαδή, Γερμανία δεν είναι μόνο η κ. Μέρκελ, ο κ. Σόιμπλε, ο κ. Ρέσλερ και οι σύμμαχοί τους. 
Γερμανία δεν είναι μόνο τα αφεντικά της Deutsche Bank και των άλλων γερμανικών τραπεζικών ομίλων, που συνεχίζουν να κερδοφορούν εν μέσω κρίσης. Γερμανία δεν είναι μόνο οι Γερμανοί μεγαλοβιομήχανοι και οι επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η Siemens, που τόσα χρόνια άδειαζε με σκανδαλώδεις συμβάσεις τα ελληνικά δημόσια ταμεία, δωροδοκώντας τις διεφθαρμένες ελληνικές κυβερνήσεις της δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας.

Γερμανία είναι και τα 13 εκατομμύρια των Γερμανών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Γερμανία είναι τα εκατομμύρια των Γερμανών που προσπαθούν να επιζήσουν με το επίδομα ανεργίας, το Χάρτζ 4 και τις «μίνι δουλειές» του ενός ευρώ. Γερμανία είναι και τα εκατομμύρια των Γερμανών εργαζόμενων που βλέπουν σήμερα την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της περιόδου της επανένωσης της χώρας.

Γερμανία, τέλος, είναι οι Γερμανοί και οι Γερμανίδες, αριστεροί και αριστερές, οι προοδευτικοί πολίτες που τα τελευταία δύο χρόνια, όσο ο δικός μας λαός δοκιμάζεται σκληρά από τα σαρωτικά μέτρα λιτότητας, υψώνουν τη φωνή της αντίστασης και της αλληλεγγύης, εδώ, στο οικονομικό κέντρο της Ευρώπης, κόντρα στην πανίσχυρη κυρίαρχη αντίληψη και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό και τους άλλους δοκιμαζόμενους ευρωπαϊκούς λαούς.

Γερμανία είναι και οι σύντροφοι της Linke, που, μέσα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο “τολμούν” να τα βάλουν με τα μεγαθήρια και να φωνάξουν “Είμαστε όλοι Έλληνες” τη στιγμή που κορυφαίοι νεοφιλελεύθεροι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν μετατρέψει σε χόμπι τους τις υποτιμητικές δηλώσεις και τις εκβιαστικές υποδείξεις προς τον ελληνικό λαό.
Με αυτή τη Γερμανία, της δική σας Γερμανία, ο ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα να χωρίσει. Μοιραζόμαστε κοινά ταξικά συμφέροντα και αντιμετωπίζουμε τους ίδιους αντιπάλους: Το μεγάλο κεφάλαιο, που ενδιαφέρεται μόνο για τη μεγιστοποίηση του κέρδους με κάθε κόστος, και τους πολιτικούς του συνεργάτες, τις νεοφιλελεύθερες, μνημονιακές εθνικές μας κυβερνήσεις και την ηγεσία της Ε.Ε, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ.

Οι αντίπαλοί μας έχουν από καιρό ενώσει τις δυνάμεις τους, συγκροτώντας την τρόικα, που επελαύνει από χώρα σε χώρα, υπαγορεύοντας την ίδια ακριβώς καταστροφική συνταγή: την ακραία λιτότητα, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και των βασικών δημόσιων αγαθών, την διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών. 

Εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών θυσιάζονται στο βωμό του νεοφιλελεύθερου φονταμενταλισμού, πέφτοντας θύματα μιας στρατηγικής που στόχο έχει  την “κινεζοποίηση” της εργασίας στην Ευρώπη και τον αφανισμό κάθε μεταπολεμικής κοινωνικής κατάκτησης.

Το μόνο αποτέλεσμα που παράγει η στρατηγική των αντιπάλων μας είναι η ακραία φτώχεια, η πείνα, η εκτόξευση της ανεργίας, αλλά και η διεύρυνση της ύφεσης, που οδηγεί στο στραγγαλισμό της πραγματικής οικονομίας, την εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη γέννηση της συνεχούς ανάγκης για νέους δανεισμούς.

Χάρη σε αυτή τη στρατηγική, τη στρατηγική των Μνημονίων, στη χώρα μου, την Ελλάδα, ζούμε μια ανθρωπιστική καταστροφή. Μόνο στην Αθήνα, αυτές τις κρύες μέρες του χειμώνα, 24.000 συμπολίτες μας προσπαθούν να επιβιώσουν με μοναδική τους προστασία μια χαρτόκουτα ή μια φθαρμένη κουβέρτα που μάζεψαν από τα σκουπίδια. Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν πλέον πρόσβαση στην τροφή, το ρουχισμό, το φάρμακο και την περίθαλψη μόνο μέσω των αναπτυσσόμενων δομών αλληλεγγύης, οι οποίες επιχειρούν, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εθελοντών-μελών τους, να καλύψουν πρωτοφανείς ανάγκες, που το διαλυμένο κράτος ούτε μπορεί,  ούτε θέλει να καλύψει.

Η ανεργία στην Ελλάδα άγγιξε πια, τον Οκτώβριο του 2012, το 27% στο γενικό πληθυσμό και ξεπερνά το 50% στις ηλικίες μέχρι τα 25 έτη. Η Ελλάδα βιώνει μαζικό «brain drain»: Χιλιάδες νέοι επιστήμονες, ειδικευμένοι και κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, μεταναστεύουν με κάθε τρόπο, σε οποιαδήποτε γωνιά της Γης, όχι για να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή να αναζητήσουν εξειδικευμένη εργασία, αλλά για να επιβιώσουν κάνοντας οποιαδήποτε δουλειά, ξυπνώντας θλιβερές μνήμες, ανάλογες με αυτές των 400.000 χιλιάδων «γκασταρμπάιτερς» που κατέκλυσαν απελπισμένοι τα γερμανικά εργοστάσια τις δεκαετίες του '60 και του '70.

Δεν μας ταιριάζει αυτή η πραγματικότητα. Δεν μας ταιριάζει αυτή η ζωή. Δεν ταιριάζει στους λαούς της Ευρώπης η υποταγή στη στρατηγική της ίδιας τους της καταστροφής. Η ιστορία της Ευρώπης μπορεί να περιέχει πολλές μελανές σελίδες. Περιέχει, όμως, και χρυσές σελίδες, που έχουν γραφτεί μέσα από τους κοινωνικούς, ταξικούς και δημοκρατικούς αγώνες των λαών μας.

Και θέλω σήμερα να μοιραστώ μαζί σας την βαθιά πεποίθησή μου, ότι οι λαοί μας θα ξαναγράψουν λαμπρές σελίδες στην ιστορία της ηπείρου μας. Το πρώτο ρήγμα στη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία έχει ήδη γίνει.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο ελληνικός λαός, το ευρωπαϊκό πειραματόζωο, αντέδρασε, έσπασε το δοκιμαστικό σωλήνα και ολοκλήρωσε ένα μεγάλο πολιτικό βήμα, που είχε ο ίδιος ξεκινήσει μέσα από τη μαζική του αντίσταση στον δημοσιονομικό αυταρχισμό της τρόικας και των μνημονιακών ελληνικών κυβερνήσεων. Ανέδειξε το ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε αξιωματική αντιπολίτευση, καταδικάζοντας τη σοσιαλδημοκρατία σε πολιτική εξαφάνιση και στερώντας από το μνημονιακό μπλοκ τη δυνατότητα σχηματισμού μιας ισχυρής κυβερνητικής πλειοψηφίας.  

Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε ότι αυτή την επιλογή του ελληνικού λαού θα την τιμήσουμε. Δεν συναινέσαμε στους μνημονιακούς σχεδιασμούς. Βαθύναμε την αντίστασή μας μέσα και έξω από το κοινοβούλιο. Καθημερινά βομβαρδίζουμε την παραπαίουσα τρικομματική κυβέρνηση, την «τρόικα εσωτερικού», όπως την αποκαλούμε εμείς, με αποκαλύψεις για τον καταστροφικό χαρακτήρα των διαδοχικών μέτρων λιτότητας. Υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, την ώρα που αυτή καταργείται στην πράξη, μέσω της μεγιστοποίησης της καταστολής στους δρόμους, αλλά και της μετατροπής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας σε καρικατούρα.  

Καταθέτουμε διαρκώς προτάσεις για την επείγουσα αντιμετώπιση των τεράστιων κοινωνικών προβλημάτων: Προτάσεις για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Προτάσεις για την μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, την προστασία των μακροχρόνια ανέργων και την επέκταση των κοινωνικών επιδομάτων. Οι προτάσεις μας απορρίπτονται συνεχώς ως «λαϊκιστικές» και «ανεύθυνες».

Σε αυτό το σημείο έχει φτάσει η αλαζονεία και ο παραλογισμός της ελληνικής κυβέρνησης, που  υπάρχει μόνο για να θεσμοθετεί ολοένα και περισσότερες περικοπές, ολοένα και περισσότερα μέτρα λιτότητας, ολοένα και περισσότερους νέους φόρους στα λαϊκά και μικρομεσαία στρώματα, ολοένα και περισσότερες απολύσεις.

Ο «ιερός νόμος» των Μνημονίων και της τρόικα έχει αντικαταστήσει κάθε δημοκρατική νομοθετική και συνταγματική διαδικασία. Οι ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο καταργούνται και υποκαθίστανται από Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η σφοδρότητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν είναι ένδειξη πυγμής. Είναι δείγμα πανικού μπροστά στην επερχόμενη κατάρρευση του μνημονιακού μπλοκ και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας από το λαό μας. Τα ψέματα τελείωσαν και οι μέρες της νεοφιλελεύθερης ασυδοσίας είναι μετρημένες.

Τις προσεχείς μέρες έρχεται προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο η υπόθεση της απόκρυψης της λεγόμενης «Λίστας Λαγκάρντ», μιας λίστας που παραδόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση το 2010 επί πρωθυπουργίας του κ. Παπανδρέου και περιείχε πάνω από 2000 ονόματα Ελλήνων που έβγαλαν τα λεφτά τους από τη χώρα και απέκτησαν καταθέσεις στην Ελβετία. 

Οι ίδιοι κυβερνώντες που διαλύουν τα λαϊκά και μικρομεσαία στρώματα με δυσβάσταχτους και συνεχείς νέους φόρους, απέκρυψαν συστηματικά μια λίστα που πιθανότατα περιέχει αποδεικτικά στοιχεία μεγάλης φοροδιαφυγής, που θα μπορούσε να είχε αποφέρει σημαντικά έσοδα στο ελληνικό κράτος.

Γι’  αυτό ακριβώς και επιμένουμε ότι η πολιτική τους, η πολιτική της διαφθοράς και της διαπλοκής, είναι μια ταξική πολιτική. Θα κάνουμε τον παν ώστε όλοι οι υπεύθυνοι αυτού και κάθε άλλου σκανδάλου διαπλοκής και διαφθοράς να τιμωρηθούν από την ελληνική δικαιοσύνη. Γιατί σε επίπεδο κοινωνίας έχουν ήδη τιμωρηθεί και σύντομα θα τιμωρηθούν ακόμη περισσότερο, όταν ο ελληνικός λαός θα τους στείλει οριστικά στο περιθώριο της ιστορίας. Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα παλέψει ενάντια στη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου. 

Και, ταυτόχρονα, θα προωθήσει μια μεγάλη τομή στο φορολογικό σύστημα, ώστε να πληρώσουν, επιτέλους, οι πλούσιοι και εκείνοι που τόσες δεκαετίες πλούτιζαν ανενόχλητοι με ζεστό κρατικό χρήμα. Σε αυτόν τον αγώνα συμπαρατάσσονται όλες οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Γιατί η ριζική αναδιανομή του πλούτου είναι βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την προώθηση επενδύσεων που θα φέρουν την πραγματική, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.


Συντρόφισσες και σύντροφοι,
 Φίλες και φίλοι,

Συχνά, όταν περιγράφουμε τα καθήκοντα και το πρόγραμμα της κυβέρνησης λαϊκής ενότητας που θέλουμε να συγκροτήσουμε στην Ελλάδα, πολλοί σύντροφοι και συναγωνιστές μας από άλλες χώρες μάς ρωτούν: «Και πώς μπορούμε εμείς να σας βοηθήσουμε;»

Η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη: Κλιμακώστε τους κοινωνικούς αγώνες στη χώρα σας, σε κάθε χώρα, στριμώξτε το μεγάλο κεφάλαιο και τους πολιτικούς του συνεργάτες προτού να είναι αργά, προτού να γκρεμιστούν οριστικά όλες οι κοινωνικές κατακτήσεις στις χώρες σας και στην Ευρώπη συνολικά. 

Γνωρίζουμε ότι έχετε δύσκολο έργο μπροστά σας. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες στη Γερμανία διαφέρουν από αυτές του ευρωπαϊκού Νότου.
Γνωρίζουμε, όμως, και την κεντρική σημασία που έχει για ολόκληρη την Ευρώπη ένας ισχυρός κλονισμός της καγκελαρίου Μέρκελ και της πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης.
Και σας λέμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας: Ο ελληνικός λαός, η ελληνική Αριστερά και τα κινήματα είναι στο πλάι σας! Είμαστε μαζί σας στον αγώνα για τη ριζική αλλαγή των συσχετισμών  στη χώρα σας, που θα επηρεάσει θετικά τον πανευρωπαϊκό αγώνα για την ανατροπή των σημερινών συσχετισμών δύναμης και της αλλαγή πορείας της ηπείρου και των λαών μας!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και όλες οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι στο πλάι σας! 
Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις μπορεί να μην επιβεβαιώνουν την πεποίθησή μας και το στόχο μας για ισχυρό πλήγμα έναντι της δεξιάς πολιτικής στη Γερμανία. Παρόλα αυτά, ο κυβερνητικός εταίρος και συνένοχος της κ. Μέρκελ, οι Φιλελεύθεροι, πληρώνουν ήδη το τίμημα των νεοφιλελεύθερων εμμονών τους κι αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη.

Έχετε μπροστά σας αρκετούς μήνες για να ανατρέψετε τα μέχρι τώρα προγνωστικά και να προκαλέσετε σημαντικές πολιτικές εξελίξεις για ολόκληρη την Ευρώπη! 
Με ενότητα και ανάπτυξη των κοινωνικών αντιστάσεων, μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Η ελπίδα θα νικήσει τη βαρβαρότητα!

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου