Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Βίντεο: Όλη η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στη ΝΕΤ



Η συνέντευξη του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, στη δημόσια τηλεόραση και την Έλλη Στάη, τη Δευτέρα 28/01. Μερικά από τα βασικά σημεία, δυο από τα σχετικά δημοσιεύματα λίγο μετά την ολοκλήρωσή της. Ολο το βίντεο της συνέντευξης.



Στο βίντεο, ολόκληρη η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα.

Δείτε παρακάτω, μετά τα σημεία που καταγράψαμε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, τι αναφέρουν τα δημοσιεύματα για τη συνέντευξη Τσίπρα, λίγο μετά το τέλος της.


Επιγραμματικά μερικά από τα σημεία της συνέντευξης (νεότερα πρώτα):

Κλείνοντας: «Πρέπει, όχι μόνο για να πετύχω εγώ αλλά και για να ξαναμπεί σε μια άλλη κατεύθυνση η πολιτική ζωή του τόπου, πρέπει να κάνω ένα πράγμα: να σταθώ στις αξίες και στις θέσεις μου με αξιοπιστία. (...) Ελπίζω η συνέπειά μου να μην είμαι μόνο στο ότι δεν θα φοράω γραβάτα, θα είναι και στις θέσεις και στις στάση και στις αξίες που διακηρύσσω και πριν και μετά τις εκλογές».

«Εγώ θέλω να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, όχι να αντιγράψω τα κακέκτυπα των κακών αρχηγών» (των άλλων κομμάτων)

«Γιατί ενα κόμμα είναι κακό να έχει τάσεις, να έχει συνιστώσεις;»

«Λέμε από το 2007 για τον [αμοιβαία] επωφελή διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους»

«Οι καταλήψεις δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Υπάρχουν και σε άλλες, πιο συντηρητικές κοινωνίες και χώρες. Η "βίλα" που πρέπει να ανακαταλάβουμε είναι της διαφθορας, της λίστας Λαγκάρντ... κι αυτές δεν θα τις ανακαταλάβει η αστυνομία».


Μετά από μακροσκελή ερώτηση περί βίας, καταλήψεων κ.λπ.: «Στο τέλος θα μας κάνουν και ορό της αλήθειας για το αν καταδικάζουμε» πράξεις όπως η κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ κ.ά. «Επικίνδυνος ο Δένδιας» - «Ακρο είναι μόνο ένα, η Χρυσή Αυγή».

Μηδενική ανοχή θα έπρεπε να δείξει η κυβέρνηση σε αυτούς που έχουν βγάλει τα χρήματα τους στο εξωτερικό χωρίς συχνά να δικαιολογείται η προέλευσή τους

«Λεφτά δεν υπάρχουν, αλλά μπορούμε να φύγουμε από τον ολισθηρό κατήφορο»

«Κατώτερος μισθός να είναι ένας μισθός αξιοπρέπειας. Αυτή η πολιτική ισοπεδώνει τα πάντα»



Ερώτηση για τις απεργίες. «Επιχειρήθηκε να δοθεί η εντύπωση της συντεχνίας, η απεργία στα ΜΜΜ ήταν μέρος συνολικότερης αγωνίας. Το τελευταίο εργαλέιο της μνημονιακής πολιτικής είναι το ενιαίο μισθολόγιο, που  σημαίνει ότι επιμελητής Α" ή επιμελητής Β' με 10 χρόνια σπουδές παίρνει 1.800€, ο διευθυντής σχολείου 1200€ και η νοσηλεύτρια 800€ κ.λπ. Δεν ήταν συντεχνία, οι εργαζόμενοι στο μετρό, διεκδικούσαν να ζήσουν με αξιοπρέπεια».


Εως το διάλειμμα (11.45 μ.μ.):
«Μπορεί να συμμαχήσουμε και με τον διάβολο αν είναι να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό»


«Η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική μηδενικής ανοχής σε αυτούς που θέλουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, όχι στους κλεπτοκράτες»

«Αν άκουγε κανείς τον πρωθυπουργό στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα, θα νόμιζε ότι ακούει τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου». 

«Εχει δημιουργηθεί μια ψεύτικη προσδοκία στον λαό για τη δόση»


«Οποτε και να γίνουν εκλογές, πιστεύω πως το αποτέλεσμα θα είναι συντριπτικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ».

«Βγήκαν 4 δημοσκοπήσεις μαζεμένες, ω, τι σύμπτωση, που αναδεικνύουν λίγο μπροστά τη ΝΔ»

 «Δεν θα κάνουμε πίσω, γιατί έχει βυθιστεί στην ανέχεια  και την αναξιοπρέπεια ο τόπος. Εκανε εκλογές το χαλκείο της ΝΔ με σύνθημα μην ψηφίζετε ΣΥΡΙΖΑ, θα σας βγάλει από το ευρώ»

11.25 μ.μ. : «Στα συμφέροντα της Γερμανίας έχει παραδοθεί η κυβέρνηση»

11.20 μ.μ.: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τις επενδύσεις. Δεν θέλει το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Δεν θέλουμε να διώξουμε τους ε3πενδυτές, θέλουμε να βάλουμε κανόνες και όρους. Δεν θέλουμε το ξεπούλημα» - με αναφορά ιδιαίτερα στον κερδοφόρο ΟΠΑΠ


«Τη συζήτηση περί νομίσματος την άνοιξαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι» 


«Η ολιγαρχία στην Ελλάδα, 10 οικογένειες, ελέγχουν τα πάντα. Οικονομία, πολιτική, μίντια…»

«Η λιτότητα είναι σαν να ρίχνεις λάδι στη φωτιά, είπα στον κ. Σόιμπλε. Έθεσα θέμα κατοχικού δανείου και για τον Χριστοφοράκο στο σκάνδαλο Siemens»



ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Παραθέτουμε το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ λίγο μετά το τέλος της συνέντευξης του Αλ. Τσίπρα:

«Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας σε αποψινή συνέντευξή του στην ΝΕΤ, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του είναι κατά της λεηλασίας του δημοσίου και ότι όποιες ιδιωτικοποιήσεις γίνουν θα πρέπει να έχουν κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα γραφειοκρατίας, διαφθοράς και περιβάλλοντος και να υπάρξει το κατάλληλο κλίμα σταθερότητας για να προσελκύσει η χώρα επενδύσεις, ενώ σημείωσε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί και η εγχώρια ολιγαρχία που αποτελείται από λίγες οικογένειες που ελέγχουν την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας. Για την συνάντησή του με τον Β. Σόιμπλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι και ο ίδιος παρέθεσε αριθμούς στον Γερμανό υπουργό για να καταδείξει την αποτυχία του προγράμματος.

Απαντώντας για τις δημοσκοπήσεις ο κ. Τσίπρας είπε ότι μετά την εκταμίευση της δόσης δημιουργήθηκε μιά ψεύτικη προσδοκία εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ γύρω μας υπάρχει μιά σκληρή πραγματικότητα. Οι δόσεις που παίρνει η χώρα, πρόσθεσε, αρκούν ίσα ίσα για να μην χρεοκοπήσουν οι τράπεζες, αλλά δεν αρκούν για να μην χρεοκοπήσουν οι Έλληνες.

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι εμφανίζεται μιά παροδική δημοσκοπική ανάκαμψη της κυβέρνησης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχυθεί.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το κόμμα του θα συμμαχήσει ακόμη και με τον διάβολο για να πετύχει αποτελέσματα για τη χώρα, αναφερόμενος στη στάση της Βραζιλίας στο ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη το ΔΝΤ να συγκρουστεί πιό ανοιχτά με την Γερμανία και όχι με μισόλογα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η κ. Μέρκελ δεν λέει την αλήθεια στον γερμανικό λαό ενόψει των εκλογών, ότι δηλαδή το πρόγραμμα για την Ελλάδα απέτυχε. Η Βραζιλία τόνισε ο κ. Τσίπρας, έχει φόβους εξαγωγής της κρίσης από την Ευρώπη σε όλο τον κόσμο και ανησυχεί για την γερμανική πολιτική.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις της περασμένης εβομάδας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αντιδημοκρατική στάση της κυβέρνησης, υπερασπίστηκε το δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν αλλαγή των νόμων για να ζούν με αξιοπρέπεια και έκανε λόγο για αδικίες που διαλύουν τη κοινωνία και πρόσθεσε ότι μέσα από ένα σχέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανακκινήσει την οικονομία. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα σταθεί αρωγός στους εργαζόμενους.

Επικίνδυνη η θεωρία των δύο άκρων: Σε ερώτηση για τη βία και τη θεωρία των άκρων, είπε ότι είναι μιά επικίνδυνη και ανόητη θεωρία γιατί στην πραγματικότητα ανακινεί τον διχασμό στο λαό. Δεν είναι δυνατό μετά από τόσα χρόνια μεταπολίτευσης να έρχονται καποιοι σύμβουλοι του Σαμαρά να τον ωθούν σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο. Ανόητη είναι αυτή η θεωρία, γιατί θα έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύσει το πραγματικό άκρο.

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε οτι δεν έχουμε πολιτική αντιπαράθεση αλλά καθημερινή προσπάθεια ενός επιτελείου, ακόμη και με χαλκευμένο βίντεο, να αναδεικνύει αυτά τα θέματα. Μπροστά στην πρεμούρα να αναδείξουν τη θεωρία των δύο άκρων, υπάρχει μόνο μιά εγκληματική συμμορία, που μας ντροπιάζει. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε, είναι κατά της παραβατικότητας, κανείς δεν είπε να μην γίνει έλεγχος από εισαγγελείς.

Για την τοποθέτηση του βουλευτή Τ. Κουράκη σε συνέδριο σχετικά με την μισθοδοσία των ιερέων, ο κ. Τσίπρας είπε πως είναι περίεργο να υπάρχει θέμα με την πρόταση ενός βουλευτή της αριστεράς και να μην λέει κανείς τίποτα, που την ίδια άποψη διατύπωσε ο κ. Στουρνάρας.

Μας ενδιαφέρει, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, να ενωσουμε το λαό και έχουμε θέση υπέρ τουεκσυγχρονισμού των σχέσεων της εκκλησίας με το κράτος. Με διάλογο και συναίνεση θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα πληρώνεται και ο τελευταίος ιερέας, είπε ο κ. Τσίρπας και υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία κατάληξη στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί και με την εκκλησία.

Σε ερώτηση για τα φαινόμενα πολυφωνίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά του κόμματός του,  και τόνισε ότι διαφορετικές απόψεις υπάρχουν σε όλα τα κόμματα.
Σ.Σ.
ΑΠΕ - ΑΜΠ»


Και το δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής , επίσης λίγο μετά το τέλος της συνέντευξης (με τίτλο: «Αλ. Τσίπρας: Κατώτατοι μισθοί στα επίπεδα πριν το μνημόνιο»):


Υπέρ της επιστροφής των μισθών στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την εφαρμογή του Μνημονίου τάχθηκε ο πρόεδρος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ.

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είπε ότι επιχειρήθηκε να δοθεί η αίσθηση συντεχνίας. Συντεχνίες, σημείωσε, αποτελούν όσοι βγάζουν λεφτά στο εξωτερικό ενώ χαρακτήρισε εξευτελισμό των μνημονιακών πολιτικών το ενιαίο μισθολόγιο.

Ο ίδιος τάχθηκε κατά της λεηλασίας του δημοσίου ωστόσο εμφανίστηκε θετικός στη συνύπαρξη του ελληνικού δημοσίου με ιδιώτες επενδυτές, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει δημόσιες επενδύσεις με κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Για το ευρώ, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που δίνει στην Ελλάδα το κοινό νόμισμα ενώ τόνισε πως το κόμμα του θα συμμαχήσει «ακόμη και με τον διάβολο» για να πετύχει αποτελέσματα για τη χώρα, αναφερόμενος στη στάση της Βραζιλίας στο ΔΝΤ. Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι είναι ανάγκη το ΔΝΤ να συγκρουστεί πιο ανοιχτά με την Γερμανία.

Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι γεννήθηκε μια ψεύτικη προσδοκία στο λαό μετά την εκταμίευσης της τελευταίας δόσης. «Μας δίνουν τις δόσεις ίσα - ίσα για να μην χρεοκοπήσει ο μηχανισμός των τραπεζών και όχι τα ελληνικά νοικοκυριά», συμπλήρωσε.

Ακόμα χαρακτήρισε επικίνδυνη, ανιστόρητη και ανόητη τη θεωρία των άκρων.

* * *

Διαβάστε επιπλέον πώς είδαν τη συνέντευξη στο Βήμα  (διαλέγει τον τίτλο:  Αλ. Τσίπρας: Επαναδιαπραγμάτευση χωρίς μνημόνιο - «Δεν είπα τίποτε διαφορετικό στον Σόιμπλε από αυτά που λέμε μέχρι τώρα» τόνισε) και το Εθνος (που επιλέγει τον τίτλο «Εκλογές ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας» ), ομοίως λίγο μετά την ολοκλήρωσή της. Αναφερόμαστε βέβαια στις ιστοσελίδες των εφημερίδων. 
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου