Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Αντιπερισπασμός της σαμαρικής Ακροδεξιάς,για να καλυφτεί η συνένοχη τριανδρία,του ξεχαρβαλιάσματος της κοινωνίας!



Σκούπα τώρα σε όλες τις καταλήψεις
καθ΄ υπόδειξη της χρυσής αυγής!

Σχέδιο «εκκαθάρισης» περίπου σαράντα κτιρίων που έχουν καταληφθεί από διάφορες ομάδες σε όλη την Ελλάδα θέτει σε εφαρμογή η Αστυνομία. Το πρώτο βήμα έγινε ήδη χθες, με την επέμβαση στην «κατάληψη Σκαραμαγκά» ή αλλιώς βίλα Κάλλας, στην οδό Πατησίων. 

Η επιχείρηση έγινε λίγες ώρες μετά την προσπάθεια επανακατάληψης της βίλας Αμαλία χθες το πρωί. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί για τις καταλήψεις στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ήταν το σχόλιο επιτελούς: «Στη βίλα Αμαλία η πρώτη κατάληψη κράτησε 22 χρόνια και η δεύτερη 22 λεπτά».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επέμβαση στη βίλα Κάλλας σχεδιαζόταν να γίνει έπειτα από λίγες ημέρες, αλλά αποφασίστηκε να γίνει χθες προκειμένου να σταλεί σαφές μήνυμα ότι «καταστάσεις ανομίας δεν θα είναι πλέον ανεκτές». Κατά τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. το κτίριο αποτελούσε μία από τις «βάσεις ανεφοδιασμού» σε μολότοφ όταν εξελίσσονταν επεισόδια και γι' αυτό επικαλούνται τα ευρήματα: δεκάδες άδεια μπουκάλια μπίρας, κράνη, αντιασφυξιογόνους μάσκες. «Η δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να επιτρέψει στις δυνάμεις της ανομίας και του χάους να ανακόψουν την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη», δήλωσε μετά τις αστυνομικές επιχειρήσεις στη βίλα Αμαλία και στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, στην Αγίου Κωνσταντίνου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας.
Από νωρίς χθες το πρωί, πάντως, στήθηκε σκηνικό έντασης σε όλο το κέντρο της Αθήνας. Συντονισμένα και οργανωμένα έδρασαν οι ομάδες των νεαρών, που προχώρησαν σε ανακατάληψη της βίλας Αμαλία και στη συνέχεια πραγματοποίησαν κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ. Στη βίλα Αμαλία έγιναν 92 συλλήψεις, ενώ άλλα 40 άτομα προσήχθησαν από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ. Αργότερα, ομάδες κουκουλοφόρων εισέβαλαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), προκαλώντας νέες καταστροφές και βανδαλισμούς, καταστρέφοντας ακόμη και το άγαλμα του ευεργέτη του Ιδρύματος Γρηγορίου Μαρασλή, από την περιουσία του οποίου κτίστηκε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο.
Οι βανδαλισμοί προκάλεσαν την αντίδραση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου που σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει πως «όταν νεολαίοι κουκουλοφόροι βανδαλίζουν πανεπιστημιακούς χώρους που αποτελούν εθνικά μνημεία, τότε το μέλλον της κοινωνίας είναι σε κίνδυνο. Μόνο ψυχικά ασθενείς μπορούν να στοχεύουν αγάλματα και μόνο άτομα αποκομμένα από κάθε κοινωνική και εθνική συλλογικότητα μπορούν να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο. Σκοπός αυτών των ενεργειών είναι η παράδοση του δημόσιου πανεπιστήμιου στον έλεγχο και στην εξουσία περιθωριακών αντικοινωνικών ομάδων».

ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ. Σε αυτό το σκηνικό της έντασης η Αστυνομία αποφάσισε να επέμβει στην κατάληψη της βίλας στη συμβολή των οδών Πατησίων και Σκαραμαγκά. Από την υπό κατάληψη βίλα συνελήφθησαν οκτώ άτομα ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μπουκάλια, κράνη, κουκούλες, τροχοί και τρυπάνια. Ολα τα κατασχεθέντα αντικείμενα έχουν αποσταλεί για εργαστηριακή εξέταση.

Ρεπορτάζ: Λία Νεσφυγέ, Μάνος Χαραλαμπάκης

tanea.gr
Σε σκληρό πόλεμο κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί το σκηνικό «αντάρτικου πόλης» που στήθηκε χθες στο κέντρο της Αθήνας, μετά το μπαράζ καταλήψεων της βίλας Αμαλία και άλλων ιστορικών κτιρίων, αλλά και των κεντρικών γραφείων της ΔΗΜΑΡ επί της Αγίου Κωνσταντίνου. 

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέχει πολιτική κάλυψη, εάν δεν υποκινεί, τους καταληψίες. Κάλεσαν δε την Κουμουνδούρου να καταδικάσει απερίφραστα τις επεισοδιακές καταλήψεις - μάλιστα η ΝΔ, κλιμακώντας την επίθεση, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί «να εδραιώσει τη θέση του ως αποκλειστικός εγγυητής των άκρων».

«ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΣ». Η Κουμουνδούρου πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι στήνει «επιχείρηση αντιπερισπασμού» για να περάσει σε δεύτερο πλάνο τα νέα μέτρα σκληρής λιτότητας. Στη γραμμή αυτή κινήθηκε χθες το βράδυ από τη Φλώρινα και ο Αλέξης Τσίπρας, ξιφουλκώντας κατά της κυβέρνησης για την πολιτική που εφαρμόζεται σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης. «Η κυβέρνηση σας έχει ξεχάσει, καθώς δεν έχετε βίλα Αμαλία για να ασχοληθεί μαζί σας», ανέφερε στους κατοίκους της ακριτικής πόλης.
Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η κυβέρνηση κατέγραψε χθες μια διπλή επιτυχία - σε πολιτικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Ως προς το επιχειρησιακό σκέλος, στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι η άμεση απομάκρυνση των καταληψιών ενισχύει την εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ η αποτελεσματική αντίδρασή της θα παίξει τον ρόλο της για την αποτροπή και μελλοντικών σχεδίων για καταλήψεις.
Σημαντικότερα, ωστόσο, θεωρούν τα πολιτικά μηνύματα από την επεισοδιακή αναμέτρηση με τους καταληψίες, καθώς όσα διαδραματίστηκαν χθες απογύμνωσαν - όπως λένε - τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαίωσαν ότι τηρείται κατά γράμμα η πρωθυπουργική εντολή για «μηδενική ανοχή στην ανομία». Συνεργάτες του κ. Σαμαρά τόνιζαν ότι η θέση αυτή «είναι αδιαπραγμάτευτη» για την κυβέρνηση, ενώ υπενθύμιζαν ότι ήταν μια από τις πρώτες εντολές του Πρωθυπουργού και μπήκε άμεσα σε εφαρμογή, με την επέμβαση στην Ελληνική Χαλυβουργία και την επαναλειτουργία της βιομηχανικής μονάδας τον περασμένο Ιούλιο.

ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη άμεση δράση των αστυνομικών δυνάμεων υπήρξε χθες το πρωί επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, ο οποίος επίσης διεμήνυσε ότι δεν μπορεί να γίνουν σε κανένα επίπεδο ανεκτά τα φαινόμενα βίας και ανομίας. Σε ανοικτή γραμμή, εξάλλου, για τη δράση της Αστυνομίας βρίσκονταν χθες και οι κυβερνητικοί εταίροι, ιδίως μετά την κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ, που πυροδότησε ακόμη περισσότερο το πολιτικό κλίμα και ενίσχυσε το μέτωπο του τρικομματικού συνασπισμού κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ η Κουμουνδούρου εκλήθη να καταδικάσει με κατηγορηματικό τρόπο τα επεισόδια, αλλά δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν να κλιμακώσουν την αντιπαράθεση, που συνοδεύτηκε και από έναν πόλεμο ανακοινώσεων ανάμεσα στα κομματικά επιτελεία. Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώθηκε είναι η παρέμβαση στη Βουλή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, ο οποίος κατήγγειλε την αστυνομική επέμβαση και αποφάνθηκε ότι «χώροι όπως η βίλα Αμαλία θα γίνουν εφαλτήρια και θα πάρουν και θα σηκώσουν την κυβέρνηση». Επιτέθηκε δε και στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, χαρακτηρίζοντας «φασίζουσα» τη νοοτροπία του.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι από τις χθεσινές εξελίξεις η Κουμουνδούρου βγαίνει «πολλαπλά εκτεθειμένη», επειδή περιορίστηκε σε μια τυπική καταδίκη της κατάληψης των γραφείων της ΔΗΜΑΡ και αναζήτησε πολιτικό άλλοθι για την κατάληψη της βίλας Αμαλία και άλλων ιστορικών κτιρίων. Κορυφαίοι υπουργοί σχολίαζαν ότι οι καταληψίες «απέδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εγκλωβισμένος στις συνιστώσες του και σε μια τακτική μικρού κόμματος», αδυνατώντας - όπως έλεγαν - να εκπροσωπήσει τον κύριο όγκο των ψηφοφόρων που τον ανέδειξαν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει, επιτέλους, να ξεκαθαρίσει εάν καλύπτει τους γνωστούς - πλέον - κουκουλοφόρους. Η υποκριτική καταδίκη της κατάληψης των γραφείων της ΔΗΜΑΡ δεν αρκεί, γιατί η βία δεν είναι ποτέ συμβολική... Είναι η ώρα της αλήθειας για τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός και αν επιλέγει να παραμείνει στα άκρα», ήταν το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος κατήγγειλε την κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ ως «άθλια ενέργεια ακραίας πολιτικής βίας», ενώ η εκπρόσωπος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, σε μία έμμεση επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε «όσους αδυνατούν να αντιληφθούν ότι δηλώσεις τους περί "αντιασφυξιογόνων μασκών, ροπάλων και μολότοφ" ως ειδών πρώτης ανάγκης υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς».
Οξύτατη ήταν η αντίδραση και της ΔΗΜΑΡ, επιτελικά στελέχη της οποίας καταγγέλλουν επίσης ως «υποκριτική» τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «επιμένει σε μισόλογα και συνήθεις συμψηφισμούς περί κρατικής καταστολής».

Εμπρηστές κατά Γκέμπελς
Η κυβερνητική επίθεση οδήγησε και σε ένα επιμέρους πολεμικό επεισόδιο της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Συγγρού συνέστησε στην Κουμουνδούρου «να αντιληφθεί ότι οι μέρες που οι πολιτικοί σύντροφοί της έκαιγαν την Αθήνα έχουν περάσει οριστικά». Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «Γκέμπελς» τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και έκανε λόγο για «ρεσιτάλ εμφυλιοπολεμικής χυδαιολογίας» από «την ακροδεξιά δράκα της ΝΔ».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Διονύσης Νασόπουλος

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου