Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012

«Παρακολουθούμε με αλληλεγγύη όσα γίνονται στην Ελλάδα»: Κ. Τομάδα, υπουργός Εργασίας της ΑργεντινήςΜε τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Αργεντινής Κάρλος Τομάδα, τον άνθρωπο που βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2003 – αμέσως μετά την κρίση που βίωσε η χώρα – και που θεωρείται, από πολλούς, ο «αρχιτέκτονας» της πολιτικής ανάκαμψης της οικονομίας, συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μπουένος Άιρες.


Ο Κάρλος Τομάδα - φωτό από τη συνάντηση εδώ
Bίντεο από το ρεπορτάζ της ΕΡΤ για τις συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στην Αργεντινή, δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα:


Σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και του προέδρου της Κ.Ο.Αλέξη Τσίπρα εξελίχηκε αυτή με τον Υπουργό Εργασίας, Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων  Carlos Tomada.
Ο Κάρλος Τομάδας είναι Υπουργός εργασίας από το 2003, από τη μέρα που βγήκε ο Νέστορ Κίρχνερ. Θεωρείται από τους αρχιτέκτονες της πολιτικής ανάκαμψης της Αργεντινής. Περιέγραψε όλη την πορεία της Αργεντινής που το 2001 αποτελούσε τον «καλύτερο μαθητή του ΔΝΤ» (και οδηγήθηκε στη χρεοκοπία), και περιέγραψε τα δεκάδες μέτρα που πήρε  η κυβέρνηση της χώρας από το 2003 και μετά, τα οποία ανέτρεψαν την πολιτική του ΔΝΤ, κατάργησαν τους νόμους που είχαν παρθεί επί των ημερών της εξάρτησης της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Βασικός άξονας υπήρξε η προώθηση της εργασίας, και η μείωση της ύφεσης, με αντιυφεσιακά μέτρα και στήριξη της εργασίας

Photo: Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον υπ. Εργασίας της Αργεντινής: «Παρακολουθούμε με αλληλεγγύη όσα γίνονται στην Ελλάδα» (φωτό) http://www.left.gr/article.php?id=18320

Φωτό από τη συνάντηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ με τον Κ. Τομάδα

«Εύχομαι να μην ζήσει ο ελληνικός λαός όσα ζήσαμε εμείς με τη χρεοκοπία στην οποία μας οδήγησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του ΔΝΤ που ανάγκασαν τον λαό να εξεγερθεί»,  είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας: «Παρακολουθούμε  με αλληλεγγύη όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα».
Στη συνάντηση, που διήρκεσε πάνω από μία ώρα, ο κ.Τομάδα ανέλυσε, με συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα, το πώς η πολιτική που εφαρμόστηκε και που βασίζεται στο δίπτυχο, δημιουργία θέσεων εργασίας (κατά συνέπεια μείωση της ανεργίας) συν μείωση της ύφεσης μέσω μέτρων που ενισχύουν την εσωτερική αγορά, οδήγησε στη βελτίωση των δεικτών της οικονομίας της χώρας.

«Βάλατε στόχο να ξανακερδίσετε την εργασία σε μια κατεστραμμένη χώρα και το πετύχατε», είπε οΑλέξης Τσίπρας στον Κάρλος Τομάδα με τον τελευταίο να απαντά ότι «αυτά είναι από τα πιο ζεστά λόγια που έχω ακούσει».

Σε δηλώσεις του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε: «Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την εμπειρία της Αργεντινής - με τις ομοιότητες αλλά και τις μεγάλες διαφορές από την περίπτωση της Ελλάδας - είναι να δούμε τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να αποφύγουμε τη δραματική εμπειρία της χρεωκοπίας, στην οποία οδήγησε τη χώρα η κυβέρνηση που ήταν προσκολλημένη στις συνταγές της λιτότητας και στις επιλογές του ΔΝΤ. Και ταυτόχρονα να μελετήσουμε σε βάθος τις πολιτικές της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, της τόνωσης της κατανάλωσης, που κατάφεραν να οδηγήσουν - από το 2003 και μετά - τη χώρα στην ανάκαμψη και στην έξοδο από την κρίση».

Η πρώτη μέρα των συναντήσεων της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Μπουένος Άιρες, έκλεισε μεομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού της Αργεντινής.

Οι προηγούμενες συναντήσεις:
21/12/2012
Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής, Έκτορ Μάρκος Τίμερμαν 

Με τον υπουργό των Εξωτερικών της Αργεντινής, Έκτορ Μάρκος Τίμερμαν ξεκίνησαν σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) οι συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μπουένος Άιρες, δεύτερο σταθμό της περιοδείας τους στην Λατινική Αμερική.

Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα. Η συζήτηση κινήθηκε πάνω στην εμπειρία της Αργεντινής για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της, μετά τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονταν μέχρι και το 2003. Το 2003 ήταν χρονιά ορόσημο για την Αργεντινή, είπε ο ΥΠΕΞ. 

Στη συνέχεια μίλησαν για θέματα που αφορούν τη συνεννόηση και τη συνεργασία των δυο χωρών, τις διμερείς σχέσεις  και το ρόλο της Αργεντινής στο G20. Ο ΥΠΕΞ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία της Αργεντινής στο πλαίσιο του G20 κατά τη λήψη αποφάσεων να λαμβάνονται υπόψη και οι κοινωνικοί παράγοντες. Επίσης, συζητήθηκε ο κίνδυνος ανάφλεξης της Μεσογείου, με ειδική αναφορά στο θέμα της Συρίας. Ακόμα, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την αποστρατικοποίηση του Ν. Ατλαντικού και της Ανταρκτικής.

Ο κ. Τίμερμαν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά πράγματα και βαθιά γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, τονίζοντας πως είναι άδικο να θεωρεί ένα μέρος των Ελλήνων «παράδειγμα προς αποφυγήν την Αργεντινή, με δεδομένη την αξιοπρεπή στάση που επέδειξε ο λαός της Αργεντινής από το 2003 και μετά». Ο Αλ. Τσίπρας από την πλευρά του, τόνισε πως είναι προς αμοιβαίο όφελος των δυο χωρών η συνεργασία και η ενίσχυση των δεσμών τους. 


"Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος" ,είπε ο ΥΠΕΞ και συμπλήρωσε πως: "Κανείς δεν θα κάνει για τους Έλληνες, αυτό που οι Έλληνες δεν κάνουν για τον εαυτό τους", με τον Αλ. Τσίπρα να απαντά πως "ο εναλλακτικός δρόμος είναι αυτός της αξιοπρέπειας".

Φωτογραφία

Οι επαφές της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) με συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Αργεντινής Κάρλος Τομάδα και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε συγκέντρωση των στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού «Μέτωπο για την Νίκη».

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...