Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012

Για πρώτη φορά η φωνή των μεταναστών στη ΒουλήΔιαβούλευση της ΚΟ του Σύριζα για το μεταναστευτικό

Με επιτυχία και μαζικότητα ολοκληρώθηκε η διαβούλευση που διοργάνωσε σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα του Σύριζα για ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής.

 Για πρώτη φορά στο ελληνικό Κοινοβούλιο, χάρη στην πρωτοβουλία του Σύριζα, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν αποτέλεσαν αντικείμενα συκοφαντικών και ξενοφοβικών σχολίων αλλά υποκείμενα λόγου.

Στη διαβούλευση συμμετείχε πλήθος μεταναστευτικών κοινοτήτων, αντιρατσιστικών κινήσεων και θεσμικών οργανώσεων αρμόδιων για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατατέθηκε ένας πλούτος προβληματισμών, απόψεων και προτάσεων που θα επεξεργαστούν και θα αποτελέσουν τη συνισταμένη της πολιτικής πρότασης του Σύριζα για το μεταναστευτικό. 

Αναπόφευκτα η διαβούλευση σκιάστηκε από το πρόσφατο έγγραφο του Υφυπουργού Εσωτερικών που αναιρεί τις ελάχιστες κατοχυρώσεις που πρόσφερε ο νόμος Ραγκούσης το θέμα της Ιθαγένειας αλλά κι από τη διαρκώς διογκούμενη ρατσιστική βία.
«Για απαράδεκτη εγκύκλιο» έκανε λόγο η βουλευτίνα του Σύριζα Αφροδίτη Σταμπουλή, η οποία πρόσθεσε ότι « αυτό που γίνεται τώρα είναι αντισυνταγματικό και παράνομο και όχι η διάταξη Ραγκούση που έδινε τη δυνατότητα απόκτησης ιθαγένειας σε ανθρώπους που γεννήθηκαν και ζουν στην Ελλάδα».  Ως ενθαρρυντικό δείγμα χαρακτηρίστηκε το γεγονός ότι μέχρι στιγμής ήδη 6 δήμαρχοι κατέθεσαν πρόταση μη εφαρμογής της εγκυκλίου του κ. Αθανασίου.

«Οι δομές που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι στρατόπεδα εξόντωσης και όχι συγκέντρωσης» ανέφερε εκ μέρους του τμήματος δικαιωμάτων του Σύριζα η Τασία Χριστοδουλοπούλου και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις στο μεταναστευτικό, σημασία έχει να μην αφήσουμε να θριαμβεύσει η ανομία του μισαλλόδοξου τόξου της κυβέρνησης».

Στο θέμα της Ιθαγένειας στάθηκε και η εκπρόσωπος του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για του πρόσφυγες, υποστηρίζοντας ότι «Η ισχύς ενός νόμου δεν αναστέλλεται μ΄ένα έγγραφο ενός Υπουργού. Υπάρχουν παιδιά που έχουν πάρει την Ιθαγένεια και δε μπορούν να ορκιστούν γιατί έχουν παγώσει οι διαδικασίες»

Ενδεικτικές του κλίματος ξενοφοβίας ήταν οι καταγγελίες που έκανε ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέτ Ασλαμ: «Η Αστυνομία πριν 3 μέρες μάζεψε 500 άτομα από Νίκαια και Ρέντη. Από την ίδια την Αστυνομία ξεκινάει η ρατσιστική βία. Συνολικά έχουμε περίπου 800 άτομα με σπασμένα πόδια και κεφάλια. Εγώ όταν ήρθα εδώ ήξερα ότι στην Αθήνα γεννήθηκε η δημοκρατία. Τώρα που βλέπω να μας χτυπάνε και να μας βρίζουν στα λεωφορεία και να μην αντιδράει κανείς τι να πω;»

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η ομιλία της εκπροσώπου της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών: «Σήμερα μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω μετά από 25 χρόνια που ζω στην Ελλάδα. Είναι δυνατόν να είναι μια μάνα νόμιμη στην Ελλάδα και τα παιδιά της να μην είναι; Λένε ότι δεν έχουμε συνεισφέρει τίποτα στη χώρα. Ένα πράγμα θα πω μόνο, ότι έχουμε καθαρίσει εκατομμύρια σπίτια Ελλήνων»

Το πλαίσιο των προτάσεων του Σύριζα παρουσίασε η βουλευτίνα του Σύριζα Βασιλική Κατριβάνου, στο οποίο μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται: 
  • Ενεργοποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου εναντίον των «Ταγμάτων Εφόδου» 
  • Άμεση νομοθετική ρύθμιση περί δίωξης εγκλημάτων με ρατσιστικά και φασιστικά κίνητρα    
  • Προστασία και αποκατάσταση ατόμων και ομάδων είναι θύματα ρατσιστικής βίας
  • Σύσταση και λειτουργία Aανεξάρτητου Οργάνου που θα υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι στο ΠΡΟΠΟ για την καταγγελία, τη διερεύνηση  και τη δίωξη εγκλημάτων ρατσιστικής βίας
  • Μέτρα για την επιβαλλόμενη εξειδίκευση και εκπαίδευση των αστυνομικών οργάνων  
  • Μέτρα για την επιμόρφωση και εξειδίκευση των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών για τη δίωξη εγκλημάτων μίσους

Ρεπορτάζ: Μαρία Λούκα

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...