Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στην Αργεντινή: Συνάντηση με τις γιαγιάδες της Πλατείας Μαϊου και με το γραμματέα ΑθλητισμούΤην Πέμπτη η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ συναντήθηκε με την Εστέλλα Καρλότο, επικεφαλής της οργάνωσης Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου, οργάνωση που δημιουργήθηκε με στόχο να εντοπιστούν τα πάνω από 500 παιδιά που είχαν απαχθεί στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας της περιόδου 1976-1983 - έχουν εντοπιστεί μόλις τα 108.Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η “γιαγιά” Καρλότο, καλωσόρισε τον Αλέξη Τσίπρα και την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στο “σπίτι” των γιαγιάδων με εκείνον να απαντά πως οι γιαγιάδες “είναι ένας θρύλος” και πως η οργάνωσή τους γεμίζει ελπίδα και όραμα και τον “ελληνικό λαό που έχει υποστεί πολλά δεινά από τη δικτατορία”. 

Μέσα στους αγνοούμενους, 13 Αργεντίνοι ελληνικής καταγωγής, και ο Κωνσταντίνος Πετράκος, που είχε και ελληνική υπηκοότητα. Η κόρη του Κλάρα ψάχνει ακόμη την χαμένη αδερφή της. Η Κλάρα γνωρίστηκε με τον Τσίπρα στην εκδήλωση της ομογένειας, στην οποία παραβρέθηκε μετά από δική του παρότρυνση.  

Για “κοινή μοίρα” των δύο λαών μίλησε ο Αλ. Τσίπρας. Οι υπαίτιοι για τα εγκλήματα στην Αργεντινή οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης μετά το 2004. 

Πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα, απεύθυνε στην Καρλότο ο Αλ. Τσίπρας και εκείνη απάντησε πως “Όταν θα με καλέσετε εγώ θα είμαι εκεί!” και πως “παρακολουθεί στενά την κοινωνική κρίση”. Εκείνη συμβούλεψε τον Αλ. Τσίπρα να έχει εμπιστοσύνη στις γυναίκες, στις γιαγιάδες και στους νέους. Μιλώντας για την συγκυρία ο Αλ. Τσίπρας τόνισε τι περνάει ο ελληνικός λαός, και επεσήμανε πως στόχος είναι να μπορέσουν να “σταθούν δίπλα στους πιο αδύναμους” και κυρίως στα παιδιά ενώ έκανε έκκληση για “αλληλεγγύη διεθνών διαστάσεων”. “Εμείς θα σας στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις” απάντησε η Καρλότο. Ο μικρότερος γιος της, Ρέμο Καρλότο -είναι σήμερα πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Γερουσία- παραβρέθηκε στην συνάντηση και δήλωσε ανοιχτός σε κάθε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές γα να διαλευκανθούν οι υποθέσεις εξαφάνισης Ελλήνων στη περίοδο της χούντας στην Αργεντινή. 

blmurch under a CC Licence
Φωτογραφία από παλιότερη κινητοποίηση των Γιαγιάδων της Πλ. Μαϊου. 

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον γραμματέα Αθλητισμού της Αργεντινής 

Xθες, Πέμπτη 27/12, ο γραμματέας Αθλητισμού, και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Κλαούντιο Μορρέσι. συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κ.Ο., Αλ Τσίπρα ο οποίος μεταβίβασε σχετικό αίτημα της ΕΠΟ για φιλικό ματς ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Ελλάδας και της Αργεντινής το 2013-2014.

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι δυο λαοί φαίνεται πως έχουν «κοινή μοίρα» και  τόνισε τη σημασία που έχει η αλληλεγγύη και πως μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους, όπως είναι για παράδειγμα ο αθλητισμός. Πρότεινε, επίσης, τη διεξαγωγή του αγώνα στο Ολυμπιακό στάδιο, καθώς και την καταβολή των εσόδων από τις διαφημίσεις και τα εισιτήρια  σε όλους αυτούς που βάλλονται περισσότερο από την κρίση. Ένα τέτοιο παιχνίδι «είναι υψίστης σημασίας» είπε ο Μορρέσι. 

Η κυβέρνηση της Αργεντινής θεωρεί βασικό το δικαίωμα στην άθληση. Ο Μορρέσι εξέφρασε την άποψη ότι: «Το κράτος έχει την υποχρέωση ο αθλητισμός να φτάνει παντού». Η χώρα έχει μακρά παράδοση ομάδων και αθλητικών λεσχών σε κάθε γειτονιά. 

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...