Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Μπουένος Άιρες: Επαφές ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ με υπουργό παιδείας, συνδικάτα και αντιπρόεδρο κυβέρνησης


Επαφές της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στην Αργεντινή στις 26/12

Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας: 




H συνάντηση κράτησε πάνω από μιάμιση ώρα. O υπουργός και μια ομάδα συνεργατών του ανέπτυξαν την πολιτική στο νευραλγικό τομέα της παιδείας όλα τα χρόνια μετά την εκδίωξη του ΔΝΤ, καθώς και τα προγράμματα  που εκπόνησε και υλοποίησε.
 
Ο Αλ. Τσίπρας εξήγησε τους λόγους του ταξιδιού της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Αργεντινή, παρουσίασε τη δραματική κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης στη χώρα μας εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας και περικοπής δαπανών που επιβάλλει η κυβέρνηση και  τελικά τόνισε ότι σε όλο το Νότο της Ευρώπης επιχειρείται η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους που χαρακτήριζε την ευρωπαϊκή ήπειρο θέτοντας σε κίνδυνο τη συνοχή των κοινωνιών. 

Ο υπουργός τόνισε ότι από το 2003 και μετά, δηλαδή την περίοδο μετά τη χρεοκοπία στην οποία οδήγησε η πολιτική του ΔΝΤ, η παιδεία αναδείχθηκε σε πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι ενδεικτικό ότι την περίοδο του ΔΝΤ η ετήσια αποπληρωμή του χρέους έφτανε στο 6 τοις εκατό του ΑΕΠ ενώ οι δαπάνες για την παιδεία είχαν συρρικνωθεί στο 2 τοις εκατό, ενώ σήμερα η αποπληρωμή του χρέους αντιστοιχεί στο 2% του προϋπολογισμού και οι δαπάνες για την παιδεία έχουν ανέλθει στο 6 τοις εκατό και την επόμενη χρόνια προβλέπεται να φτάσει στο 6,4 τοις εκατό. Επίσης, ανασυγκροτήθηκε εκ βάθρων η τεχνική εκπαίδευση στη χώρα η οποία είχε ουσιαστικά διαλυθεί, θεσπίστηκε με έναν νομό πλαίσιο το 2006 η 13χρονη δημόσια δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση. Όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αυξήθηκαν σημαντικά και αριθμούν σήμερα τα 60, ενώ η αύξηση των εισακτέων σε αυτά ανέρχεται στο 22 τοις εκατό τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα προγράμματα σίτισης στα σχολεία τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τη χρεοκοπία που έφερε το ΔΝΤ.

Τέλος, ειδικοί του υπουργείου αναφέρθηκαν στη στρατηγική επιλογή ανάπτυξης της εκπαιδευτικής τηλεόρασης ως βασικό άξονα διαπαιδαγώγησης των νέων αλλά και ειδικών κατηγοριών του πληθυσμού.

Ο υπουργός, τέλος, συνόψισε τη μετανεοφιλελεύθερη στρατηγική της Αργεντινής στο τρίπτυχο:ελευθερία και λαϊκή κυριαρχία, ανάκτηση δημοσίου χώρου και συρρίκνωση της αγοράς.



Συνάντηση με εθνική συνομοσπονδία συνδικάτων (CTA)




Στη συνάντηση αναφέρθηκαν οι εκδηλώσεις που έγιναν για συμπαράσταση στον ελληνικό λαό και μεταξύ άλλων, τονίστηκε:

-Η συγκέντρωση συμπαράστασης των συνδικάτων στον ελληνικό λαό πριν από μερικούς μήνες. Η μάχη που δίνουμε όλοι οι εργαζόμενοι είναι κρίσιμη εναντίον του νεοφιλελευθερισμού.
 
-Ο κοινός αγώνας των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο υπέρ της δημοκρατίας και εναντίον των δυνάμεων των αγορών.
 
-Το παράδειγμα της Αργεντινής που αποτίναξε το ΔΝΤ μας δίνει κουράγιο.  

"Εκφράζουμε την ενθουσιώδη αλληλεγγύη μας σε εσάς και τον ελληνικό λαό. Αν οι ευρωπαϊκοί λαοί ηττηθούν από τις αγορές, τότε δεν θα αργήσει να έρθει και η δική μας σειρά".



Συνάντηση με αντιπρόεδρο της Αργεντινής και πρώην υπουργό Οικονομικών επί κυβέρνησης Μπούντου 




Αλέξης Τσίπρας: 

"Υπήρξαμε το πειραματόζωο της παγκόσμιας κρίσης. Η συνταγή είναι γνώριμη σε εσάς, λιτότητα και ξεπούλημα. Έχει δημιουργήσει μια ανθρωπιστική κρίση σε μια χώρα που διέθετε ένα σχετικά καλό επίπεδο υποδομών και βιοτικού επιπέδου. Έχει καταστραφεί η χώρα, ενώ το πρόγραμμα δεν πετυχαίνει κανένα στόχο στο επίπεδο της διαχείρισης του χρέους και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Εξυπηρετεί τη γερμανική στρατηγική μείωσης της ψαλίδας στην ανταγωνιστικότητα, διατηρώντας παράλληλα τα πλεονάσματά της σε σχέση με τον Νότο. Μια πολιτική καταστροφική για το Νότο και τους εργαζόμενους του Βορρά, ενώ παράλληλα απειλεί το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.
 
Συνεπώς, η κατάσταση αφορά και χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή δίνει χρόνο στη Γερμανία ώστε να μην παραδεχθεί το λάθος. Είμαστε ανήσυχοι ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα διαλύσει την Ελλάδα και θα γενικεύσει την κρίση στον κόσμο.
 
Βρεθήκαμε κοντά σε μια νίκη. Η κατάσταση έχει ομοιότητες με την Αργεντινή, αλλά δεν έχουμε άλλο εθνικό νόμισμα από το ευρώ. Αυτό δίνει την ευκαιρία να μπλοκαριστεί η λιτότητα πανευρωπαϊκά, καθώς τυχόν κατάρρευση της Ελλάδας θα οδηγήσει σε ντόμινο την ευρωζώνη. Άρα, το μειονέκτημα είναι ταυτόχρονα και το πλεονέκτημά μας.
 
Δεχόμαστε μεγάλη επίθεση στην Ελλάδα γιατί υπερασπιζόμαστε την επιθυμία του λαού να πάει κόντρα στην ορθοδοξία. Η Αργεντινή ενοχλεί γιατί δεν πρέπει να υπάρχει παράδειγμα που να πηγαίνει κόντρα στις αγορές. Σε περίπτωση δικής μας διακυβέρνησης θα θέλαμε προνομιακή σχέση με την Αργεντινή και άλλες χώρες της περιοχής προς όφελος των λαών, στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Θέλουμε να δούμε πως υπερβαίνετε τη νεοφιλελεύθερη επέλαση που έλαβε χώρα στη χώρα σας".


Υπουργός: 


"Υποφέραμε πολύ, προσπαθούμε να ξαναστήσουμε τους θεσμούς και το κράτος αλλά κυρίως να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας.

Η κρίση είναι βαθιά, κρίση πολιτικού συστήματος. Έχει να κάνει με την ισχύ των αγορών που θέλουν να περιορίσουν τη δημοκρατία και την επιστημονική γνώση. Πρόκειται για ένα σχέδιο επιβολής και καταδυνάστευσης των λαών και όχι για κάποιο οικονομικό σχέδιο. Πρόκειται για ένα άδικο και οικονομικά απαράδεκτο σχέδιο που βασίζεται στην αναδιανομή υπέρ των πλούσιων. Για αυτό επαναφέραμε το κράτος στην οικονομία, πχ στο ασφαλιστικό. Εδώ τα είχαν ιδιωτικοποιήσει όλα και 3-4 επιχειρηματίες αποφάσιζαν τα πάντα με βάση το βραχυπρόθεσμο χρηματικό τους όφελος. 

Η ανταγωνιστικότητα δεν είναι ουδέτερη, ούτε ίδια παντού. Καμία χώρα δεν είναι ανταγωνιστική χωρίς εσωτερική δυναμική αγορά και κατεύθυνση πλήρους απασχόλησης. Το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο κάνει μη βιώσιμες τις κοινωνίες, κάνει τα προϊόντα να παράγονται φθηνά αλλά να καταναλώνονται αλλού.
 
Θεσμικά οι οίκοι αξιολόγησης είναι επικίνδυνοι και διευκολύνει τους κερδοσκόπους να διαλύουν τις κοινωνίες. Τους έχουμε διώξει από την Αργεντινή.
 
Η καρδιά του προβλήματος είναι η υπόκλιση των πολιτικών στις αγορές που διαλύει τις κοινωνίες. Πρέπει να ακούμε τους λαούς μας και όχι τις αγορές".

.
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Νοτίου Αμερικής Ταράσιο, ξεναγήθηκε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στη συνέχεια παραβρέθηκε σε εκδήλωση της ελληνικής κοινότητας στο Μπουένος Άιρες.





left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου