Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Είκοσι χρόνια χρειάστηκαν: Το χρονικό του εγχειρήματος του Συνασπισμού



Του Γιάννη Μπαλάφα

Κυκλοφορεί, την επόμενη εβδομάδα, από τις εκδόσεις νήσος, το βιβλίο του Γιάννη Μπαλάφα «20 χρόνια χρειάστηκαν. Το χρονικό του εγχειρήματος του Συνασπισμού». Όπως σημειώνει ο Γιάννης Δραγασάκης στον Πρόλογό του (με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο Συνασπισμός επιτέλεσε το έργο του»: «Το βιβλίο του Γιάννη Μπαλάφα αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη και μια πολύτιμη προσφορά.

 Ευχάριστη έκπληξη διότι δεν είναι μια συνήθης προσωπική υποκειμενική αφήγηση –που και αυτή θα είχε ενδιαφέρον– για τη δική του δράση και διαδρομή στο Συνασπισμό. Αποτελεί μια σοβαρή συστηματική και, όσο μπορώ να κρίνω, ακριβή καταγραφή της πορείας του Συνασπισμού από την ίδρυσή του ως τώρα. Και αποτελεί πολύτιμη προσφορά διότι δεν πρόκειται για μια στεγνή καταγραφή γεγονότων, διαδικασιών και αποφάσεων, αλλά μια ζωντανή αφήγηση της “εσωτερικής ζωής” του Συνασπισμού, όπως αυτή διαμορφώνεται με εντάσεις, διαφωνίες και συνθέσεις με βάση τις λειτουργίες, τους ανθρώπους, τις αποφάσεις των οργάνων του. Αποτελεί, επομένως, η εργασία αυτή μια πηγή γνώσης και προβληματισμού, αλλά κι ένα εργαλείο για περαιτέρω έρευνα. Και είναι, μ’ αυτή την έννοια, ένα δώρο, ιδιαίτερα σε όσες και όσους συμμετείχαμε σ’ αυτό το περιπετειώδες ταξίδι με όχημα τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, όπως ήταν ο αρχικός του τίτλος. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, είναι και μια προσφορά για τον κόσμο της Αριστεράς και για την κοινωνία γενικότερα διότι ο Συνασπισμός δεν υπήρξε ένα συνηθισμένο κόμμα. Ήταν ένα δοκιμαστήριο ιδεών και μεθόδων, ένα «πειραματόζωο» και, ενίοτε, ένας σάκος του μποξ για ολόκληρη την Αριστερά. Η πορεία λοιπόν του Συνασπισμού, τα προβλήματά του, οι περιπέτειές του, αλλά και η αντοχή του, έχουν ευρύτερη σημασία».

Τα Ενθέματα προδημοσιεύουν σήμερα, ως μια πρώτη γεύση, τον Επίλογο του συγγραφέα.

Προδημοσίευση

Το χρονικό της πορείας των είκοσι χρόνων του Συνασπισμού έφτασε στο τέλος του. Γράφοντας τις λίγες γραμμές που ακολουθούν δεν κρύβω ότι νιώθω ικανοποιημένος και –γιατί όχι– συγκινημένος.

Όταν ξεκινούσα να γράψω το βιβλίο αυτό δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ακριβώς στα είκοσι χρόνια από το ιδρυτικό 1ο Συνέδριο του ενιαίου Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, ο ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, η παράταξη της σύγχρονης ριζοσπαστικής, ανανεωτικής, δημοκρατικής και σοσιαλιστικής Αριστεράς στη χώρα μας, θα αναδεικνυόταν και με την ψήφο του λαού σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, αλλά και ευρύτερα. Αξίζει, όμως, σήμερα να ξαναθυμηθούμε πώς ξεκίνησε η προσπάθεια.

Το εγχείρημα της δημιουργίας ενός φορέα της Αριστεράς που θα υπερέβαινε και τις δύο εκδοχές που γνώρισε η ανθρωπότητα για πάνω από έναν αιώνα, την τριτοδιεθνιστική-κομμουνιστική και τη σοσιαλδημοκρατική, αντιμετώπισε στο ξεκίνημά του –και όχι μόνο– πολύ σκεπτικισμό, πολλές ενστάσεις, πολλές αντιρρήσεις, πολλά ερωτηματικά αν θα μπορούσε να αντέξει και να προχωρήσει.

Δεν πίστευαν όλοι ότι επρόκειτο για μια επιλογή μακράς πνοής, για μια εκλογή αδιαπραγμάτευτη. Όμως η σύλληψη αποδείχθηκε σωστή. Ένα υπαρκτό ρεύμα ιδεών, αξιών και πολιτικών προτάσεων απέκτησε μια σημαντική δυναμική. Ήταν ένα πολιτικό και ιδεολογικό ρεύμα της Αριστεράς που ερχόταν από μακριά, που το γεννούσε και το αναπαρήγαγε η ίδια η κοινωνικοπολιτική διαλεκτική. Και ήταν και ο κόσμος, οι εκατοντάδες χιλιάδες στην αρχή, τα εκατομμύρια στην παρούσα φάση, που τους αντιπροσώπευε, που το στήριξαν και το ενίσχυσαν και συνεχίζουν να το στηρίζουν και να το ενισχύουν.

Φυσικά, ο Συνασπισμός δεν πορεύτηκε μόνος του. Συναντήθηκε με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, με τις οποίες συγκρότησε τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ, που τον τελευταίο χρόνο διευρύνθηκε με δυνάμεις κυρίως σοσιαλιστικές-αντιμνημονιακές καθώς και με δυνάμεις της ριζοσπαστικής Οικολογίας. Δημιουργήθηκε ο ενωτικός εκλογικός συνδυασμός ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο (ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ), με τον οποίο δόθηκαν οι εκλογικές μάχες στις 6 Μάη και στις 17 Ιούνη 2012, που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι σημερινές κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις διαφέρουν πολύ από την προ εικοσαετίας κατάσταση. Υπάρχει, όμως, ένα ανάλογο ζητούμενο για τις δυνάμεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Να συγκροτηθεί ένας νέος φορέας της Αριστεράς που θα μπορέσει να συσπειρώσει και να θέσει σε κίνηση πολλές χιλιάδες μέλη. Να δημιουργηθεί η μεγάλη και δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς. Και αυτό το εγχείρημα είναι πρωτότυπο, είναι δύσκολο, είναι κι αυτό ελκυστικό. Τα μέλη, οι φίλοι, ένα σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, έχουν πάρει το μήνυμα και παλεύουν ήδη για τη δημιουργία του νέου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Για να μπει ένα τέλος στην καταστροφή από την τρόικα και την κυβέρνηση, για τη δημοκρατική ανατροπή τους, για την οικοδόμηση μιας Ελλάδας της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας. Και –όπως και τότε– μια σωστή δόση βολονταρισμού είναι αναγκαία!

Τα τελευταία λόγια είναι για τους συνοδοιπόρους, τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, παλιούς και νεότερους, της προηγούμενης εικοσαετίας, αλλά κυρίως του δύσκολου, μαζί και ελπιδοφόρου, αύριο που ξανοίγεται μπροστά μας.

Είμαστε τυχεροί, αγαπητοί φίλοι και φίλες, που ζήσαμε και ζούμε αυτές τις σημαντικές μέρες και είμαστε δύο φορές τυχεροί γιατί, μαζί με τις νεότερες γενιές, θα συμβάλουμε στο άνοιγμα ενός δρόμου που οδηγεί στην ολόπλευρη χειραφέτηση της κοινωνίας.

Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μπαλάφα

Παρασκευή  7 Δεκεμβρίου 

Οι εκδόσεις νήσος μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μπαλάφα «20 χρόνια χρειάστηκαν» την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στις 19.00  στο Σινέ Κεραμεικός (Κεραμεικού 58 και Μαραθώνος 13), Αθήνα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος  και  η Σία Αναγνωστοπούλου, με συντονιστή τον Νίκο Κιάο. Μετά την παρουσίαση θα πιούμε ένα ποτήρι κρασί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου