Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

<< Όλη η πολιτική πρέπει ν’ αλλάξει>>

Συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης φιλοξενεί η αγγλική εφημερίδα Guardian.


 Στο πλαίσιο σειράς συνεντεύξεων με  διεθνείς προσωπικότητες που έκαναν πρωτοσέλιδα το 2012 («Stories of 2012»), η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα με τίτλο: «Είμαστε η μεγάλη ελπίδα για την αλλαγή» και υπότιτλο: «Ο νεαρός αριστερός μαχητής κρατούσε το μέλλον της Ελλάδας στα χέρια του για λίγες μέρες τον Ιούνη. Μπορεί να το ξανακάνει το 2013».
Το σχετικό ρεπορτάζ του Γκάρντιαν ξεκινά με αναφορά στις εκλογές του Ιουνίου και τον Αλ. Τσίπρα να σημειώνει ότι «χάσαμε οριακά τη μάχη, αλλά δεν χάσαμε τον πόλεμο».


«Είμαστε η μεγάλη ελπίδα για την αλλαγή. 



Δεν θέλουμε μόνο να σταματήσουμε την καταστροφή – το λάθος φάρμακο. Θέλουμε και να αλλάξουμε την Ελλάδα. Μόνον εμείς μπορούμε να φέρουμε σε πέρας όλες τις θετικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.  Το πολιτικό σύστημα ήταν ένα από τα βασικά αίτια της κρίσης, όπως επίσης και το πελατειακό κράτος». 
Το ρητορικό χάρισμα του Τσίπρα, γράφει η Helena Smith, έχει αναμφισβήτητα συμβάλει στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Από το καλοκαίρι και μετά, επανειλημμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να προηγείται. Προσβλέπει στην εξουσία. Το αίτημα για νέες εκλογές αναμένεται ότι θα ακουστεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια του 2013.  Αυτήν την εβδομάδα, υπογραμμίζει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας, ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε τις επίσημες επισκέψεις του στη Βραζιλία και την Αργεντινή, προσπαθώντας να διεθνοποιήσει το ελληνικό πρόβλημα χρέους, στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, η οποία δεν είναι μονομερώς εξαρτημένη από την ΕΕ.
«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τα μέτρα λιτότητας που απηχούν το νεοφιλελεύθερο δογματισμό της συγκυβέρνησης.  Και συνέχισε: «Η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση χώρας, όπου το δημόσιο χρέος συνέχισε να αυξάνεται ακόμα και μετά την αναδιάρθρωσή του. Τα μέτρα αυτά είναι αυτοαναιρούμενα και γι’ αυτό καταδικασμένα να επιτείνουν το σπιράλ του οικονομικού θανάτου της χώρας. Ένα νέο κούρεμα είναι αναπόφευκτο και θα πραγματοποιηθεί μετά τις γερμανικές εκλογές».


Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ προσθέτει ακόμα ότι «το πρόβλημα του δημοσίου τομέα δεν είναι ποσοτικό, αλλά ποιοτικό. Το μέγεθος του δημόσιο τομέα στην Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο της Ευρώπης».


Το ρεπορτάζ επικαλείται και βοηθούς του Αλ. Τσίπρα που «επιμένουν πως μπορεί να έχει αλλάξει ο τόνος του λόγου του κόμματος -αποτέλεσμα της πίεσης να μεγαλώσει γρήγορα- αλλά οι στόχοι του παραμένουν οι ίδιοι: απεμπόληση του Μνημονίου που αφορούν τους όρους της αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης που υπέγραψε η  Ελλάδα με τους εταίρους της». 
Το ρεπορτάζ καταλήγει με τη φράση του Αλ. Τσίπρα «ό,τι είπαμε από τον πρώτο χρόνο της κρίσης επιβεβαιώθηκε. Φυσικά αισθανόμαστε δικαιωμένοι, αλλά αυτό δεν αρκεί. Όλη η πολιτική πρέπει ν’ αλλάξει». 
To ρεπορτάζ του Γκάρντιαν αναφέρεται και στις επικρίσεις προς τον Αλ. Τσίπρα, τις οποίες ήδη σπεύδουν να αναπαράγουν με ενθουσιασμό διάφορα ελληνικά ΜΜΕ: ««Λένε, οι επικριτές του, ότι πρόκειται για έναν δημαγωγό με σχολική γνώση επί των οικονομικών θεμάτων και των περίπλοκων λειτουργιών του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Για τον κ. Σαμαρά και τους εταίρους του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο ανεύθυνος αλλά και επικίνδυνος. Ο εναγκαλισμός του κράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ και η επίμονη άρνηση να αποδεχθεί ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων εταιριών - με τον Τσίπρα συχνά να συγκρίνεται στο σημείο αυτό με τον Ανδρέα Παπανδρέου- είναι, υποστηρίζουν οι επικριτές του, καταστροφικά για μια χώρα εξαρτημένη απολύτως από τους διεθνείς πιστωτές, η οποία προσπαθεί να ξαναγεμίσει τα σχεδόν άδεια δημόσια ταμεία».

Δεν παραλείπει μάλιστα το ρεπορτάζ και προσωπικές ή ενδυματολογικές αναφορές, που επίσης τυγχάνουν δυσανάλογης προβολής από τα ελληνικά ΜΜΕ, όπως ότι  «στα 38 του και με την προσθήκη του νεογέννητου υιού του στην τετραμελή του οικογένεια, ο νεαρός πολιτικός έχει αφήσει πίσω του τις μέρες εκείνες που με τους ετερόκλητους συμμάχους -αριστεριστές, πράσινους, Μαρξιστές Μαοϊκούς- δούλευαν σε μίζερα δωμάτια του δεύτερου ορόφου του Κοινοβουλίου» ή ότι «ο ενδυματολογικός κώδικας όπως και οι πρώτες γκρίζες νιφάδες στα μαύρα του μαλλιά, έχουν αλλάξει. Τα τζιν όλο και περισσότερο δίνουν τη θέση τους σε πιο κομψά κοστούμια, ιταλικά πουκάμισα και σουέντ παπούτσια, μαζί με μια εντυπωσιακή βελτίωση στα αγγλικά του, για έναν πολιτιό που σε αντίθεση με τους περισσότερους του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου δεν έχουν σπουδάσει σε ιδιωτικά σχολεία ή πανεπιστήμια του εξωτερικού: «Τώρα παρακολουθώ CNN και διαβάζω τον Guardian», δηλώνει ο κ. Τσίπρας».

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου