Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την τρικομματική: Ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία - Οικτρή μειοψηφία στην κοινωνία



Την εικόνα αποσάθρωσης που εμφάνισε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, αλλά και τη μαχητική συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στο Σύνταγμα και ολόκληρη τη χώρα, σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με σημερινό δελτίο τύπου.


Με τον Αντώνη Σαμαρά να δανείζεται επιχειρήματα στήριξης της πολιτικής λιτότητας του Γιώργου Παπανδρέου και να επαναλαμβάνει το χιλιοπαιγμένο δίλημμα μνημόνιο ή δραχμή. Με τους κυβερνητικούς του εταίρους, το μεν Βενιζέλο να αδυνατεί να συγκρατήσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ από την πλήρη αποσύνθεση, το δε Κουβέλη να αδυνατεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και πώς το "όχι" στο πολυνομοσχέδιο γίνεται "ναι" στον προϋπολογισμό που θα το υλοποιήσει. Με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους μπροστά από τη Βουλή και στους δρόμους ολόκληρης της χώρας να αναδεικνύουν την κοινωνική απομόνωση και απαξίωση της τρικομματικής. 

Λαμβάνοντας υπ' όψιν του όλα τα παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εκτιμά ότι η αντίστροφη μέτρηση για την ανατροπή της κυβέρνησης έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Όπως σχολιάζουν στην Κουμουνδούρου, ούτε ο φημολογούμενος ανασχηματισμός μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση υπέρ της τρικομματικής, αφού "μια αλλαγή προσώπων δεν μπορεί να εξωραΐσει μια πολιτική συνεχιζόμενης ύφεσης, ανεργίας και φτώχειας". 

Μεγάλο βάρος δίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στα παλλαϊκά συλλαλητήρια που έγιναν σε ολόκληρη τη χώρα, τονίζοντας ότι "έδωσαν και θα δώσουν και την επόμενη περίοδο το πιο ισχυρό μήνυμα αντίστασης, αλλά και ελπίδας  για την ανασυγκρότηση της χώρας και την υπεράσπιση της δημοκρατίας", δηλώνοντας ταυτόχρονα ικανοποιημένοι από τη μαχητική αντιπολίτευση του κόμματος μέσα στο κοινοβούλιο.

Για το μισθολόγιο των υπαλλήλων της Βουλής

Για το θέμα που προέκυψε με το μισθολόγιο των υπαλλήλων της Βουλής, η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ήταν ότι δεν επρόκειτο για επιχείρηση εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου σε αυτούς, αφού αυτό έχει γίνει ήδη από το 2011. Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση, παραβιάζοντας το Σύνταγμα για μια ακόμη φορά, επιχείρησε να άρει το αυτοδιοίκητο της Βουλής και να τη θέσει υπό τον έλεγχο της τρόικας των δανειστών.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 65 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο της Βουλής, στην παρά.6 σαφώς ορίζει: «O Kανονισμός [σημ: της Βουλής] καθορίζει την οργάνωση των υπηρεσιών της Bουλής υπό την εποπτεία του Προέδρου, καθώς και όλα όσα αφορούν το προσωπικό της». Αυτήν την παράγραφο προσπάθησε να καταργήσει η κυβέρνηση και αυτήν υπερασπίστηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως άλλωστε όφειλε απέναντι στο Σύνταγμα.

Στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζουν ότι από θέση αρχής αντιπαρατέθηκαν στη θεωρία του κοινωνικού αυτοματισμού και ότι δεν θα συμμετέχουν στην επιλεκτική στοχοποίηση εργαζομένων, για να τη γλυτώσουν οι πραγματικοί προστατευόμενοι του χρεοκοπημένου πολιτικού κατεστημένου, οι πραγματικές συντεχνίες της διαπλοκής.

Ολόκληρο το δελτίο τύπου

Ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία - Οικτρή μειοψηφία στην κοινωνία


Η αντίστροφη μέτρηση για την απαξιωμένη και απομονωμένη μνημονιακή συγκυβέρνηση έχει ξεκινήσει.  Η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία μέσα στο Κοινοβούλιο δεν αντιστοιχεί στην τεράστια κοινωνική πλειοψηφία που αντιστέκεται στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής λιτότητας, ύφεσης και ανεργίας. Κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να διορθώσει  αυτή την εικόνα αποσύνθεσης, κανένα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα και κανένα νέο επικοινωνιακό τερτίπι δεν μπορεί να δώσει πρόσθετη τεχνητή στήριξη στο πτώμα του μνημονίου.  

Ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνει τους ίδιους εκβιασμούς για τη δραχμή που επανέλαβε προεκλογικά, προσπαθώντας να κρύψει την απουσία οποιασδήποτε πολιτικής πρότασης για την Ευρώπη που να διαφοροποιείται κατ’ ελάχιστο από την πολιτική Μέρκελ που εξαθλιώνει τους ευρωπαϊκούς λαούς και αποδομεί την ίδια την Ευρώπη. Ο κ. Βενιζέλος σε λίγο θα μείνει μόνος του στο ΠΑΣΟΚ να υπερασπίζεται το νέο πρωθυπουργό του μνημονίου και να απολογείται για τις δικές του εγκληματικές ευθύνες. Ο κ. Κουβέλης προσπαθεί μάταια να βρει τρόπους να διαφοροποιηθεί από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όταν είναι και οι τρεις δέσμιοι της ίδιας πολιτικής.   

Το μνημονιακό πρόγραμμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Θα καταρρεύσει μαζί με την κυβέρνηση και τα κόμματα που την αποτελούν υπό το βάρος της αποτυχίας του και των λαϊκών αντιδράσεων. 

Οι εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που διαδήλωσαν χτες έξω από το Κοινοβούλιο ήταν το πιο ισχυρό μήνυμα αντίστασης και προαναγγελίας της επικείμενης ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής και στήριξης ενός προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας, ανάπτυξης και αναδιανομής του πλούτου.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου