Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Η ψήφιση του προϋπολογισμού να γίνει η αρχή του τέλους τους



Επί σχεδόν τρία χρόνια εκβιασμοί και ψέματα φέρνουν νέα μέτρα για τη "σωτηρία της χώρας".


 Νέα μέτρα που εξαθλιώνουν την κοινωνία, που αυξάνουν την ανεργία και τη φτώχεια, που ωθούν τους νέους στη μετανάστευση, που έφεραν αυτοκτονίες, που ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία για ψίχουλα. Και τώρα έρχεται ένας νέος προϋπολογισμός λιτότητας που τινάζει στον αέρα ό,τι απέμεινε.

Από τη μία ο κ. Στουρνάρας δήλωνε για τα νέα μέτρα πως "αν δεν έρθουν η χώρα θα γυρίσει 60 χρόνια πίσω", από την άλλη τα νέα μέτρα, που θα μας έσωζαν για πολλοστή φορά από τα πάντα (χρεοκοπία, έξοδο από το ευρώ, φτώχεια) ήρθαν, αλλά δεν είναι αρκετά για την τρόικα και δε δίνει την επόμενη δόση. Το επιχείρημα της τρικομματικής κατέρρευσε εν μία νυκτί, όση αξιοπιστία κι αν της είχε απομείνει εξαφανίστηκε για τα καλά.

"Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα επιδιώξουμε αυτός ο κύκλος να είναι ο τελευταίος. Να μην ανοίξει άλλος κύκλος μνημονίων. Ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής, γνωρίζει ότι η παραμονή αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία δεν οδηγεί πουθενά και μέρα με την ημέρα προσπαθεί να οργανώσει, πέρα από την αντίστασή του, να ενισχύσει και εκείνες τις δυνάμεις που μπορούν να αποτελέσουν ελπίδα και να διαμορφώσουν μια εναλλακτική διέξοδο", σχολιάζει σε συνέντευξή του ο Πάνος Σκουρλέτης.


ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Μέσα σ'ένα χρόνο ένα κόμμα εξουσίας (εξουσίας εδώ και 30 χρόνια...) σαν το ΠΑΣΟΚ, διαλύεται. Γίνεται ξεκάθαρο πια ότι το μνημονιακό μπλοκ καταρρέει και έπεται συνέχεια. Οι διαγραφές των "ανταρτών" βουλευτών του κόμματος δείχνουν τον πανικό του κ. Βενιζέλου.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη ΔΗΜΑΡ, που έχει πια αποκοπεί από κάθε παράδοση της Αριστεράς. Ειδικά όταν μπορεί να μην υπερψηφίζει, αλλά ούτε και να καταψηφίζει τα νέα μέτρα, κρατώντας μια "ουδέτερη" στάση, διαλέγει ωστόσο να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό αλλά και να κρατήσει τις αποστάσεις της από όσους βουλευτές της έδρασαν κατά συνείδηση.

Λίγοι αριθμοί μνημονίου

Μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια...

-οι άνεργοι έφτασαν τους 1.267.595
-οι δε άστεγοι τους 40.000
-οι αυτοκτονίες τις 2.500
-μπήκαν 100.000 λουκέτα
-3.000.000 πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας
- η πορνεία αυξήθηκε δραματικά (1500% στο κέντρο της Αθήνας)

Και φυσικά εμφανίστηκε σαν ενεργό τμήμα της πολιτικής ζωής η Χρυσή Αυγή. Όλα αυτά μετά από μία σειρά σωτηρίες. Γιατί να πιστέψουμε τώρα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί;


Ακολουθεί το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

Η ψήφιση του πιο ακραίου προϋπολογισμού λιτότητας και ύφεσης συνοδεύεται από την πλήρη ήττα της στρατηγικής Σαμαρά στην Ευρώπη και της πρόσδεσης στο άρμα Μέρκελ. Ακόμα και αν η δόση καταβληθεί έστω και τμηματικά, το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παραμένει άλυτο. Η συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής όχι μόνο δεν το αντιμετωπίζει, αλλά το εκτινάσσει, όταν ακόμα και με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να φτάσει το χρέος στα προ μνημονίου επίπεδα. Οι παρασκηνιακές διαφωνίες στο πλαίσιο της τρόικας βρίσκουν μια Ελλάδα πλήρως απούσα από τις διεργασίες στην Ευρώπη, χωρίς καμία πρόταση για μια ευρωπαϊκή λύση για το χρέος που δεν θα κατεδαφίζει τη χώρα.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι, όμως, ταυτόχρονα και η αρχή του τέλους της μνημονιακής κυβέρνησης. Τέλος σε μια πολιτική φαυλότητας, κυνισμού, αναξιοπρέπειας και ανευθυνότητας. Τέλος στα ψέματα και τους εκβιασμούς που επί σχεδόν τρία χρόνια συνδέουν την ψήφιση μέτρων που εξαθλιώνουν την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας με τη «σωτηρία» της χώρας. Τέλος σε μια πολιτική που ωθεί τους νέους στη μαζική μετανάστευση, που ξεπουλά το δημόσιο πλούτο έναντι πινακίου φακής, που καταργεί στοιχειώδεις δομές του κοινωνικού κράτους.
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου