Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΤΕΛΙΚΑ,ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ;



Αυτοί που ρητορεύουν για τους θεσμούς υπονομεύουν αδίστακτα τη Βουλή

"Είμαστε έτοιμοι" δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών εν όψει του σημερινού Eurogroup. Είναι φυσικό να ανησυχούμε! Να ανησυχούμε για την πραξικοπηματική αντίληψη με την οποία συστηματικά η κυβέρνηση κάνει πολιτική. Τι άλλο σημαίνουν οι 11 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου σε διάστημα λίγων μηνών;


Μια δυνατότητα που το Σύνταγμα παρέχει κατ' εξαίρεση μετατρέπεται σε κανόνα. Προκαταλαμβάνεται η βούληση της Βουλής, η οποία τίθεται προ τετελεσμένων γεγονότων. Έχει εφευρεθεί μάλιστα (πατέντα του συνταγματολόγου υπουργού Ευ. Βενιζέλου) και το τέχνασμα να κατατίθενται προς κύρωση στη Βουλή οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου "βελτιωμένες και επηυξημένες"!

Αυτοί που ρητορεύουν για τους θεσμούς υπονομεύουν αδίστακτα τη Βουλή, φοβούμενοι ότι η λαϊκή κατακραυγή μπορεί να λειτουργήσει σαν αντίβαρο στον εκβιασμό που επιχειρούν εις βάρος των κυβερνητικών βουλευτών.


Η κυβέρνηση φοβάται τη Βουλή. Δεν σέβεται ούτε τη Δικαιοσύνη. Παρ' ότι δύο ανώτατα δικαστήρια, το Ελεγκτικό Συνέδριο και ο Άρειος Πάγος, γνωμοδότησαν για την αντισυνταγματικότητα των μέτρων, η κυβέρνηση εκβίασε την ψήφισή τους.


Πρόκειται για δείγματα αυταρχικής διακυβέρνησης, που προσομοιάζουν σε κράτος εκτάκτου ανάγκης. Αφαιρούνται από τη Βουλή νευραλγικές αρμοδιότητες, όπως να αποφασίζει για την τροποποίηση του προϋπολογισμού, αρμοδιότητες που εκχωρούνται στον "αυτόματο μηχανισμό" της τρόικας και την κυβέρνηση. Υπεξαιρείται το ταμείο του κράτους, ώστε να πληρώνονται κατά προτεραιότητα οι πιστωτές. Και επιμηκύνεται το καθεστώς του Μνημονίου, δηλαδή η χώρα φορτώνεται με νέα αβάσταχτα δάνεια και η οικονομία βουλιάζει στην ύφεση και την ανεργία.


Αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, γιατί είναι αδίστακτη. Μοναδική έγνοια της είναι η προσκόλληση στην εξουσία, που έχει ως τίμημα την πρόσδεσή της στο καθεστώς των πιστωτών. Δηλαδή την υποτέλεια. Ζητιανεύει αντί να διεκδικεί. Θριαμβολογεί αντί να απολογείται. Καταστρέφει αντί να δίνει ελπίδα στον λαό. Τώρα θα επιχειρηθεί η μεταμφίεσή της μέσω του φημολογούμενου ανασχηματισμού. Ό,τι λίφτινγκ κι αν κάνει, όμως, θα είναι η ίδια κυβέρνηση, η κυβέρνηση των Μνημονίων και των πιστωτών, με διαφορετικά, αλλά, το πιθανότερο, πολύ γνωστά πρόσωπα.


Η κυβέρνηση Σαμαρά επιχειρεί να μεταμφιεστεί ώστε να ανατάξει το μνημονιακό κατεστημένο δορυφορικά γύρω από τη Ν.Δ. Στον χορό των μεταμφιεσμένων προσκαλούνται κόμματα που ολοένα και περισσότερο διολισθαίνουν στο παρελθόν και προσωπικότητες που βαρύνονται με τις αμαρτίες του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος. Οι μεταμφιέσεις τους δεν ξεγελούν κανέναν.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου