Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Φεστιβάλ νέων ΣΥΡΙΖΑ: Το αφιέρωμα του left.gr




Ιδέες, χρώματα, μουσικές και γεύσεις γέμισε μαζί με χιλιάδες επισκέπτες το Άλσος Γουδή (ή Άλσος Ανατροπής) στο 1ο και κατα κοινή ομολογία απόλυτα επιτυχημένο φεστιβάλ των νέων του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε στις 5, 6 και 7 Οκτώβρη με κεντρικό σύνθημα "Χρέος της γενιάς μας η ανατροπή". Το left.gr ήταν εκεί.

Παρακολουθήσαμε το φεστιβάλ των νέων ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή, από τις συνελεύσεις για την προετοιμασία, από την στιγμή που βγήκε το blog του φεστιβάλ, το πρόγραμμα, η πρώτη αφίσα και το πρώτο σποτ,




καθώς και το σποτ της ομάδας φύλου



Ζήσαμε στιγμές μαζί με τα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ κατα την διάρκεια του στησίματος



και φυσικά παρακολουθήσαμε το Φεστιβάλ από την πρώτη μέχρι την εντελώς τελευταία ώρα. 

Έτσι δεν νιώθουμε μόνο επισκέπτες αλλά με κάποιο περιεργο τρόπο νιώσαμε σαν συνδιοργανωτές αφού μοιραστήκαμε το ίδιο άγχος αλλά και το ίδιο πάθος για να πάει όσο καλύτερα γίνεται αυτή η πρώτη κοινή μας γιορτή.

Με τον φακό του left.gr που μπορείς να τον φωνάζεις συνήθως Άγγελο και μερικές φορές Βασίλη και με τις τεράστιες προσπάθειες της Δώρας, του Ηλία, του Αλέξανδρου και της Μαρίας να παρακολουθησουν την ταχύτητά του, αλλά και με την στήριξη όλης της ομάδας του left καταγράψαμε έν τεράστιο υλικό που φυσικά είναι στην διάθεση των νέων του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σε αυτό το συνολικό λοιπόν αφιέρωμα αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε και να μοιραστούμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του φεστιβάλ. Επειδή για μας το Φεστιβάλ είναι οι άνθρωποί του δεν θα ξεκινήσουμε από τα μεγάλα ονόματα (αν ίσως εξαιρέσεις τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, που όμως εμείς τον θεωρούμε έναν απο μας), αλλά από ένα βίντεο με στιγμές και κυρίως με ανθρώπους που δούλεψαν και έδωσαν ψυχή στο Φεστιβάλ, από καλεσμένους όχι επίσημους αλλά από ανθρώπους που μετέχουν σε κινήσεις στη γειτονιά τους χτίζοντας κάθε μέρα ένα "άλλο" κόσμο αντίστασης και αλληλεγγύης.



Βίντεο του left.gr: Μας μιλούν αυτοί και αυτές που σας εξυπηρετούσαν στα μπαρ, τα ταμεία, τη γραμματεία, την τροφοδοσία, τα φαγητά, τα γλυκά και το βιβλιοπωλείο.  
Επίσης, μας μιλούν από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ζωγράφου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Ανδρέας Ξανθός για τα κοινωνικά ιατρεία, ο συνεταιρισμός: ''Οι εκδόσεις των συναδέλφων'', οι Πολίτες και Δικηγόροι ενάντια στα χαράτσια και το Δίκτυο Επισφαλώς Εργαζομένων-Ανέργων. 

Ας δούμε όμως και το φεστιβάλ μέρα μέρα ξεκινώντας από την μέρα με αριθμό 1: Παρασκευή 6/10 

Με φωτογραφίες,


Βίντεο από την κεντρική συζήτηση: «Η νεολαία που αντιστέκεται, η νεολαία που νικά»
Συνέλευση με εκπροσώπους σωματείων, επισφαλώς εργαζομένων και ανέργων

Παρέμβαση της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ν. Κιλκίς, Ειρήνης Αγαθοπούλου



Παρέμβαση της Εύης Βρέττα, μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Ethnodata



Παρέμβαση εργαζομένου στο Πλαίσιο




Παρέμβαση εργαζομένου στις ταχυμεταφορές 




Κέφια και χαρές με τους Χαΐνηδες. Μετά το τέλος της συναυλίας, ο Δημήτρης Αποστολάκης μίλησε στο left.gr. Δείτε το βίντεο: 



Με συμμετοχή πέρα από κάθε προσδοκία ολοκληρώθηκε η 2η μέρα του Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ. Συζητήσεις, μουσικές και πλήθος κόσμου μετέτρεψαν το Άλσος Γουδή σε Άλσος Ανατροπής. 

Φωτογραφίες από τη 2η μέρα του Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ



Η πλατεία μπροστά στην κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ ήταν ασφυκτικά γεμάτη το Σάββατο το βράδυ - ήταν άλλωστε η μέρα που πέρασαν πάνω από 12.000 άνθρωποι από το Φεστιβάλ. 

Η βραδιά ξεκίνησε με την ομιλία του Αλ. Τσίπρα. Στη συζήτηση μετείχαν επίσης ο Eric Toussaint (καθηγητής πολιτικής επιστήμης - σύμβουλος κυβέρνησης Ισημερινού) και Lisardo Suarez Fernandez (Comisiones Obreras - συνδικαλιστής ανθρακωρύχος). 



Ο Ερίκ Τουσέν μίλησε στο left.gr



Ο ισπανός ανθρακωρύχος, Λισάρντο Σουάρεζ Φερνάντεζ μιλά στο left.gr για την ανεργία και την επισφάλεια στην Ισπανία, τον αγώνα των ανθρακωρύχων, τις ομοιότητες της κατάστασης σε Ισπανία και Ελλάδα και την καταστολή. 



Στο μουσικό πρόγραμμα της κεντρικής σκηνής το Σάββατο εμφανίστηκε η Μάρθα Φριτζήλα και ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς όπου καταχειροκροτήθηκαν πολλές φορές, όπως ενδεικτικά όταν ο Γκόραν ερμήνευσε μαζί με όλο τον κόσμο το Bella Ciao. 





Την Τρίτη μέρα το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με την κεντρική συζήτηση για τον πως αντιμετωπίζουμε τον φασισμό και συναυλίες με τους Imam Baildi, τους Electrobalkana και την μοναδική Amparo Sanchez.

H Amparo αφου μας μάγεψε στην συνέχεια μίλησε στην κάμερα του left.gr στέλνοντας μεταξύ άλλων και ένα μήνυμα σε όσους ψηφίζουν φασιστικά κόμματα: 
"Να ανοίξουν την καρδιά τους, να μην φοβούνται, να μη φοβούνται το διαφορετικό, το ότι όλοι είμαστε αδέλφια. Να μπορέσουμε να επιλέξουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας , ώστε να μην καταλήξουν να σκέφτονται μετά από χρόνια το παρελθόν, το τι έγινε τότε και δυστυχώς τους καταστρέψαμε, όπως έγινε και με το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο".



Το φεστιβάλ έκλεισε με την Φωτεινή Βελεσιώτου στην λαϊκή σκηνή 






Ο Αγγελος Καλοδούκας γράφει:
«Δεν υπάρχουν λόγια. Απλά… συγκλονιστική!
Ως φωτογράφος, είχα το σπάνιο συναίσθημα να καταγράψω μια μεγάλη παρουσία, μια ιστορική φωνή. Ίσως (ελπίζω τουλάχιστον…) οι φωτογραφίες μου αυτές να διαρκέσουν στο χρόνο χάρις στη Φωτεινή…

Ο φακός μου κατέγραψε δυο εκπληκτικές ερμηνείες: το «Μ' ένα παράπονο»,  σε μουσική Δήμου Μούτση και στίχους του Νίκου Γκάτσου. Και το «Ήρθες αργά» σε στίχους Κώστα Κοφινιώτη και μουσική Γιάννη Βέλλα.

Και στα δυο τραγούδια η Φωτεινή είναι (πώς να το πω;) απίστευτη.

Στο «Ήρθες αργά» (ένα «ελαφρό» τραγούδι) αποδεικνύει ότι στην τέχνη επαληθεύεται απολύτως το χεγκελιανό αξίωμα περί της προτεραιότητας της μορφής επί της «ουσίας»: δεν είναι δυνατόν να υπάρχει «ουσία» χωρίς μορφή, χωρίς φαίνεσθαι. Το φαίνεσθαι είναι η προϋπόθεση κάθε «ουσίας». Η «ουσία» υπάρχει δια μέσου του φαίνεσθαι.

Αυτό ισχύει απολύτως στην τέχνη. Στην τέχνη το κυρίαρχο είναι πως λες, με ποιον τρόπο περιγράφεις-χρωματίζεις αυτό που θέλεις να πεις. Και ο τρόπος που η Φωτεινή ερμηνεύει το «Ήρθες αργά» σε στοιχειώνει, ξεπερνάει (κακά πολύ) τις όποιες προθέσεις του στιχουργού ή του συνθέτη. Η ερμηνεία της Φωτεινής είναι η ουσία, αυτή, και μόνο αυτή.

Πως είπατε;

Δεν μπορέσατε (για όποιους λόγους) να παραβρεθείτε στη συναυλία της Φωτεινής Βελεσιώτου στο φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ;

Αχ!, αλήθεια, πόσο σας λυπάμαι…

Άγγελος Καλοδούκας » 

Αυτό ήταν το 1ο Φεστιβάλ των Νέων ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο φεστιβάλ που το left.gr ήταν εκέι. Πάντα τέτοια λοιπόν, με τόση και ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Τα θεμέλια μπήκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Καλοτάξιδο λοιπόν...
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου