Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

οι αστοί χρηματοδοτούν τους φασίστες!


Ιστορικό ντοκουμέντο



 του Ειρηναίου Μαράκη

  Εβδομήντα έξι χρόνια μετά την επιβολή της μεταξικής δικτατορίας όπου ο στρατηγός Ιωάννης Μεταξάς με την υποστήριξη και την ανοχή του βασιλιά Γεωργίου Β' , της ελληνικής αστική τάξης και των διεθνών συμμάχων τους και τις προσπάθειες δημιουργίας οργανωμένης φασιστικής παρέμβασης τα προηγούμενα χρόνια μέσα από την οργάνωση Εθνική Ένωσις Ελλάς (ΕΕΕ) με μοναδικό στόχο την καταστολή των λαϊκών αντιδράσεων,

 την ριζοσπαστικοποίηση της εργατικής τάξης και την άνοδο της Αριστεράς για άλλη μια φορά οι ναζιστικές συμμορίες αξιοποιούνται για τον ίδιο σκοπό και μάλιστα σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος από τις δεκαετίες του 1920 - 1930. Η πρόσφατη μάλιστα είδηση ότι ο Απόστολος Γκλέτσος, υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής που δεν κατάφερε να εκλεγεί διορίστηκε ως μετακλητός υπάλληλος στη Βουλή αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι και σήμερα οι φασίστες βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με το επίσημο κράτος και τους υποστηρικτές του. Ούτως ή άλλως αν υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση από τους θεσμικούς φορείς η Χρυσή Αυγή θα ήταν παράνομη και δεν θα πουλούσε φιλάνθρωπο πρόσωπο με τα συσσίτια της υποκρισίας που ασφαλώς δέχονται μόνο Έλληνες και μόνο με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας, ούτε θα έκανε πογκρόμ μεταναστών όπου βρεθεί και σταθεί. Αυτό βέβαια (να κηρυχθεί παράνομη η Χρυσή Αυγή) είναι στο χέρι του εργατικού και αντιφασιστικού κινήματος αρκεί να το βάλει στις προτεραιότητες του και να μην σφυρίζει αδιάφορα.
     Όλα τα παραπάνω μάλιστα μας θυμίζουν το παρακάτω σχόλιο του Γ. Γκαίμπελς, επικεφαλής της Προπαγάνδας του Ράιχ όπως το δημοσίευσε στην εφημερίδα Der Angriff στις 30 Απριλίου 1928 όπου δήλωνε ότι Θα μπούμε στο Ράιχσταγκ για να εφοδιαστούμε από το οπλοστάσιο της δημοκρατίας με τα όπλα της. Θα γίνουμε βουλευτές για να εξουδετερώσουμε το πνεύμα της Βαϊμάρης χρησιμοποιώντας το ίδιο.Εάν η δημοκρατία είναι τόσο ηλίθια ώστε να μας δώσει το ελεύθερο, και μάλιστα και βουλευτική αποζημίωση για αυτό, είναι θέμα δικό της. … Κάθε νομικό μέσο μάς είναι ευπρόσδεκτο για την ανατροπή των σημερινών καταστάσεων. Εάν πετύχουμε στις εκλογές να βάλουμε εξήντα έως εβδομήντα αγκιτάτορες του κόμματος στα διάφορα κοινοβούλια, μελλοντικά το ίδιο το κράτος θα εξοπλίσει και θα υποστηρίξει οικονομικά τον αγώνα μας. … Και ο Μουσολίνι είχε μπει στο κοινοβούλιο. Κι όμως δεν άργησε να οργανώσει την πορεία προς τη Ρώμη. … Ερχόμαστε ως εχθροί! Όπως ο λύκος που πέφτει σε κοπάδι προβάτων, έτσι ερχόμαστε. Τώρα δεν είστε πλέον μεταξύ σας! Και δε θα έχετε μεγάλη χαρά με εμάς!
     Με αφορμή όλα τα παραπάνω και για να αποδείξουμε ότι η σχέση αστών και φασιστών είναι βαθιά οργανική και διαχρονική αναδημοσιεύουμε δύο ιστορικά έγγραφα από το μακρινό 1933 και τον Ριζοσπάστη της εποχής, όπως παρατίθενται από τον ιστορικό Σπύρο Μαρκέτο στο άρθρο του "Αστοί και φασισμός στον ελληνικό Μεσοπόλεμο" στο περιοδικό "Σοσιαλισμός από τα Κάτω"  όπου φαίνεται ξεκάθαρα ο πρόδρομος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών να ενίσχυει οικονομικά και όχι μόνο τις φασιστικές οργανώσεις. Τα συμπεράσματα δικά σας.


Συνδέσμος των εν Ελλάδι Ανωνύμων Εταιρειών
Αρ. 46
Προς απάσας τας εν Ελλάδι Ανωνύμους Εταιρείας ημεδαπάς και αλλοδαπάς, μέλη του ‘Συνδέσμου των εν Ελλάδι Ανωνύμων Εταιρειών’.
Αξιότιμοι Κύριοι!
Έχομεν την τιμήν να σας ανακοινώσωμεν τα εξής, τα οποία παρακαλούμεν όπως ευαρεστούμενοι λάβητε υπό ιδιαιτέραν σημείωσιν, δεδομένου ότι ο ‘Συνδέσμος των εν Ελλάδι Ανωνύμων Εταιρειών’ αποδίδει όλως εξαιρετικήν σημασίαν εις το εθνικόν έργον της οργανώσεως περί ής κατωτέρω:
Η περί ής ο λόγος οργάνωσις ονομάζεται ‘Εθνική Ένωσις Ελλάς’, ιδρύθη εν Θεσσαλονίκη, επεκταθείσα κατ’ αρχήν και εν Αθήναις (οδός Κέκροπος 7).
1. Σκοπός
Η Ε.Ε.Ε. ιδρύθη το 1927 με σκοπόν την εξύψωσιν του Εθνικού φρονήματος, την προστασίαν Θρησκείας, Πατρίδος, Οικογενείας, και των Εθνικών παραδόσεων. Η επικράτησις [δυσανάγνωστο] απετέλεσε την αιτίαν της ιδρύσεώς της.
2. Επέκτασις
Αριθμεί δύναμιν περί τας 50.000 μελών εγκατεστημένων εις τας κυριοτέρας πόλεις της Ελλάδος, και οργανωμένων εις τμήματα, [δυσανάγνωστο] ανέρχονται [δυσανάγνωστο] ως η εσώκλειστος κατάστασις.
3. Δράσις
Α. Γενικώς. Ως επισήμως ανεγνωρίσθη εξουδετέρωσε πάσαν κομμουνιστικήν προσπάθειαν εν Θεσσαλονίκη και τας κυριωτέρας πόλεις της Μακεδονίας εις άς λειτουργούν παραρτήματα (Κιλκίς, Μυτιλήνη), ενισχύσασα πάσαν εθνικήν προσπάθειαν.
Β. προς τας εργατικάς μάζας. Ίδρυσις Εθνικού Σωματείου Καπνεργατών εν Θεσ/νίκη, Σέρρας, Καβάλλα, Ξάνθη, αριθμούντος δύναμιν συνολικήν 2.500 καπνεργατών εις ό ανετέθη εν λευκώ η επεξεργασία των Κρατικών καπνών (κ. Καραπάνος) μετά την συσπείρωσιν των κομμουνιζόντων καπνεργατών εις ενιαίον μπλοκ.
Ήδη τα καπνεργοστάσια Θεσσαλονίκης, [δυσανάγνωστο] σήμερον απασχολούν αποκλειστικώς καπνεργάτας της.
Ίδρυσις σωματείου υποδηματεργατών αριθμούντος δύναμιν εκ μελών [δυσανάγνωστο] εξουδετερώσαντος κατ’ επανάληψιν [δυσανάγνωστο] απεργίας [δυσανάγνωστο]
Ο απολογισμός του 1932 αφήνει χρέη ανερχόμενα εις 67 χιλ. Δρχ. και οφειλόμενα εις την μη καταβολήν παρά του Δήμου Θεσ/νίκης λόγω οικονομικής αδυναμίας της κατ’ έτος χορηγουμένης επιχορηγήσεως εξ 60.000 δραχμών.
Η δράσις της [δυσανάγνωστο]
Μετά πάσης τιμής
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Εν Ελλάδι Ανωνύμων Εταιρειών (Υπ.) Δ. Λοβέρδος
Ο Γεν. Γραμματεύς Μ. Ρινόπουλος - Ο Διευθυντής Α. Μίχας

Πηγή: ‘Ο Λοβέρδος υπουργός των Οικονομικών χρηματοδότης των συμμοριών Ε.Ε.Ε.’, Νέος Ριζοσπάστης, φ. της 13ης Μαρτίου του 1933.

 

 

Συνδέσμος των εν Ελλάδι Ανωνύμων Εταιρειών
Αρ. Πρωτ. 101
Προς απάσας τας εν Ελλάδι Ανωνύμους Εταιρείας ημεδαπάς και αλλοδαπάς, μέλη του ‘Συνδέσμου των εν Ελλάδι Αν. Εταιρειών’.
Αξιότιμοι Κύριοι!
Αναφερόμενοι εις την υπ’ αριθ. 220 εγκύκλιον του Συνδέσμου, σχετικήν με την ‘Εθνικήν Ένωσιν Ελλάς’ ως και την υπ’ αριθμόν 83 και από 13 Φεβρουαρίου ε.ε. σχετικήν επιστολήν του προέδρου του Συνδέσμου προς τας Διευθύνσεις των Ανωνύμων Εταιρειών, έχομεν την τιμήν να σας ανακοινώσωμεν τα εξής.
Τας αποφασισθησομένας συνδρομάς υμών υπέρ της εν λόγω Εθνικής Οργανώσεως παρακαλείσθε όπως καταβάλητε εις το εν Αθήναις Κεντρικόν της Λαϊκής Τραπέζης, εις ειδικόν λογαριασμόν δηλούντες ότι πρόκειται περί της ενισχύσεως της ‘Εθνικής Ενώσεως Ελλάς’. Η Λαϊκή Τράπεζα θα φροντίζη δια την διαβίβασιν των ποσών τούτων εις την διοίκησιν του εν λόγω Σωματείου.
Μετά πάσης τιμής
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Εν Ελλάδι Ανωνύμων Εταιρειών (Υπ.) Δ. Λοβέρδος
Ο Γεν. Γραμματεύς Μ. Ρινόπουλος - Ο Διευθυντής Α. Μίχας



Παραπομπές:



γ)  ‘Τα παράσιτα και οι βδέλλες τραπεζίτες-κεφαλαιούχοι υποδείχνουν τους ένορκους και μισθοδοτούν τους φασίστες των Ε.Ε.Ε.’, Νέος Ριζοσπάστης, φ. της 18ης Φεβρουαρίου του 1933. Ο Ριζοσπάστης δεν μετέγραψε ολόκληρο το κείμενο του (δυσανάγνωστου) φωτοτυπημένου εγγράφου· το κείμενο που ακολουθεί στηρίζεται στην αντιπαραβολή της φωτοτυπίας με το κείμενο που παραθέτει ο Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου