Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Ρωσία: «Πράκτορες του εξωτερικού» οι ΜΚΟ



 


Ρωσία: «Πράκτορες του εξωτερικού» οι ΜΚΟ, σύμφωνα με νέο νόμο
Ψηφίστηκε ο νόμος που χαρακτηρίζει «πράκτορες του εξωτερικού», τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Η ρωσική Κάτω Βουλή (Δούμα) ψήφισε σήμερα σε τρίτη και τελευταία ανάγνωση ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζει «πράκτορες του εξωτερικού», θέτοντάς τις υπό ευρύ έλεγχο, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και έχουν «πολιτική» δράση.
Το νομοσχέδιο αυτό που κατέθεσε το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία, το οποίο ψηφίστηκε σε πρώτη ανάγνωση πριν από μια εβδομάδα και το οποίο έφερε προς συζήτηση η Δούμα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος παρά τις διαμαρτυρίες των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης και νομικών, εγκρίθηκε με 374 ψήφους, έναντι τριών και μιας αποχής.
Η Ενωμένη Ρωσία, η οποία διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Δούμα, με 238 έδρες σε σύνολο 450, το Κομμουνιστικό Κόμμα, που είναι αντίθετο σε κάθε δυτική «ανάμιξη», την οποία εμμέσως στοχεύει ο νόμος αυτός, καθώς και το φιλελεύθερο-δημοκρατικό Κόμμα, είχαν ανακοινώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ του νόμου.
Ο νόμος προβλέπει ένα διαφορετικό καθεστώς καταγραφής για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι οποίες έχουν «πολιτική δράση» στο ρωσικό έδαφος.
Πηγή: ΑΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου