Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Ακύρωση του Μνημονίου και νέο σχέδιο για τη χώρα

Ακύρωση του Μνημονίου και νέο σχέδιο για τη χώρα

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα ακυρώσει όλους τους εφαρμοστικούς νόμους και θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. 



Τέλος τα χαράτσια στα μικρομεσαία εισοδήματα. Εθνικοποίηση των τραπεζών και πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων. Ρύθμιση αγροτικών χρεών, φόρος στα κεφάλαια που βγαίνουν από τη χώρα, μεταξύ των προτάσεων
Τον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση και το κυβερνητικό οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου, προαναγγέλλοντας ως πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς την ακύρωση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων. Ταυτόχρονα και αμέσως μετά την ακύρωση του μνημονίου, ο κ. Τσίπρας είπε πως η κυβέρνηση της Αριστεράς θα καταγγείλει τους επαχθείς όρους και θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Και σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα αναζητήσει ευρωπαϊκή λύση. «Θα διεκδικήσουμε νέα επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο τη δραστική μείωσή του, ή ένα μορατόριουμ για το χρέος και αναστολή πληρωμών των τόκων, έως ότου διαμορφωθούν συνθήκες σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ αν συνεχιστεί η εφαρμογή του Μνημονίου», υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του επικαιροποιημένου κυβερνητικού προγράμματος του κόμματός του.
Ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς αλλαγή της μνημονιακής πολιτικής, σημαίνει μικρότερο από το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα καθώς και πως αυτό συνεπάγεται ή μεγαλύτερο δανεισμό από την τρόικα ή γενναίο κούρεμα του θεσμικού και διακρατικού χρέους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει το ύψος της εξυπηρέτησης του χρέους να συνδεθεί με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (ρήτρα ανάπτυξης). Δύο άμεσα μέτρα, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να γίνουν άμεσα, όπως η κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία μειώθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 22%, καθώς και τα επιδόματα ανεργίας αλλά και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και τα επιδόματα ανεργίας στα 461 ευρώ. Ταυτόχρονα θα άρει την κατάργηση της μετενέργειας και θα επαναφέρει την υποχρεωτική επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων. Τέλος θα καταργήσει τις ειδικές επιβαρύνσεις (χαράτσια) για τα μικρομεσαία εισοδήματα και πρώτα από όλα για τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα αλλά και τον υπεύθυνο του οικονομικού προγράμματος Γιάννη Δραγασάκη, η κυβέρνηση της Αριστεράς θα θέσει σε εφαρμογή τρεις άμεσους στόχους: την υλική ανακούφιση των θυμάτων της οικονομικής κρίσης, τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας και ελπίδας.
Αυτοί οι τρεις στόχοι θα επιτευχθούν με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, όπως τη σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ στο επίπεδο του 43%, η οποία θα προέλθει από την αύξηση των δημόσιων εσόδων. Η προσαρμογή θα προέλθει από τη φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων.
Πρόταση
Ταμείο Εθνικού Πλούτου
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ακόμη την ίδρυση Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης και σε αυτό θα μεταφέρονται όλα τα δικαιώματα επί του φυσικού και του ορυκτού πλούτου της χώρας, περιλαμβανομένων και των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εφόσον αποδειχθούν οικονομικά εκμεταλλεύσιμα, καθώς και όλη η εμπορεύσιμη κινητή και ακίνητη περιουσία του κράτους.
Δράσεις για ανάπτυξη
Χρηματοδότηση με πόρους από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές
Σημείο - αναφοράς στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η νέα κυβέρνηση να κινητοποιήσει πόρους για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης τόσο από εσωτερικές όσο και από εξωτερικές πηγές.
Στις εσωτερικές πηγές περιλαμβάνονται: η δημιουργία όρων για την επιστροφή καταθέσεων και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η αύξηση των πόρων από τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος για την αναπτυξιακή αναδιανομή του πλούτου, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων, η υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία για τη φορολόγηση των εκεί καταθέσεων Ελλήνων πολιτών, που ακόμα εκκρεμεί, καθώς και η αναστολή αποπληρωμής τόκων για χρονικό διάστημα που θα προκύψει από διαπραγμάτευση.
Στις εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης της ανάπτυξης περιλαμβάνονται: ο επανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ και η αύξηση της απορροφητικότητάς του, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης επενδύσεων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση της ύφεσης και η ανάπτυξη της πολυμερούς οικονομικής διπλωματίας, ως πιθανή πηγή νέων χρηματοδοτικών πόρων.
Ακόμη να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι για τη στήριξη της ανεργίας, για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι» και άλλων δομών και υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας.
Στο πλαίσιο αυτό θα οργανωθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με στοχευμένα αναπτυξιακά κίνητρα για τη στήριξη των ανταγωνιστικών τομέων της οικονομίας, όπως άμεσα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό.
Φορολογική μεταρρύθμιση
«Κλειδί» το περιουσιολόγιο
Κλειδί για τη φορολογική μεταρρύθμιση είναι το περιουσιολόγιο, στο οποίο θα αποτυπώνεται η περιουσία όλων των Ελλήνων υπηκόων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε όλες τις μορφές του κινητού και ακίνητου πλούτου. Σύμφωνα με τον Γιάννη Δραγασάκη, αυτό θα επιτρέψει τη θέσπιση ενός βασικού ενιαίου φόρου επί του οποίου μπορούν στη συνέχεια να θεσπίζονται εκπτώσεις ή πρόσθετες επιβαρύνσεις, με πρόνοια για αποτροπή διπλής φορολογίας. Ακόμη προτείνεται η επανεξέταση από μηδενική βάση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και πλήρη αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Για τον δημόσιο τομέα, την ανασυγκρότηση των δημόσιων οργανισμών και την ταχεία διερεύνηση των δυνατοτήτων για σύναψη προγραμματικών συνεργασιών ανάμεσα στον δημόσιο τομέα και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Ακόμη τη ριζική επανεξέταση και ανακατανομή των δημοσίων δαπανών, την εξοικονόμηση και τον εξορθολογισμό σε τομείς όπως η επικάλυψη υπηρεσιών. Για όσο διαρκεί η κρίση, θα στοχεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ισοσκελισμένο πρωτογενές αποτέλεσμα του τακτικού προϋπολογισμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών με την έκδοση κοινών μετά ψήφου μετοχών, δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται με δημόσιο χρήμα.
Ακόμη αναδιάρθρωση «κούρεμα» στο ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών προς τις τράπεζες, με απαγόρευση κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά εισοδήματα και αναπροσαρμογή των μηνιαίων δόσεων ώστε να μην υπερβαίνουν το 30% του μηναίου εισοδήματος.
Εγγύηση των καταθέσεων
Εθνικοποίηση τραπεζών, «κούρεμα» χρέους νοικοκυριών
Aμεσοι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα των τραπεζών, όπως προκύπτουν από την εισήγηση του οικονομικού υπεύθυνου Γιάννη Δραγασάκη, είναι: η με κάθε πρόσφορο τρόπο εγγύηση των καταθέσεων και η ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών και της οικονομίας.
Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την έκδοση κοινών μετά ψήφου μετοχών, ώστε να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και των Ελλήνων φορολογουμένων. Δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικός έλεγχος των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται με δημόσιο χρήμα. Αναδιάρθρωση «κούρεμα» στο ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών προς τις τράπεζες, με απαγόρευση κατάσχεσης στην πρώτη κατοικία για τα χαμηλά εισοδήματα και αναπροσαρμογή των μηνιαίων δόσεων ώστε να μην υπερβαίνουν το 30% του μηνιαίου εισοδήματος του οφειλέτη.
Ακόμη, αναμόρφωση του «Τειρεσία» ώστε να ελαφρύνουν τα επιβαρυντικά στοιχεία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις με συνυπολογισμό των ειδικών συνθηκών που δημιούργησαν η κρίση και η πιστωτική ασφυξία. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ακόμη την αναμόρφωση των κριτηρίων και των όρων λειτουργίας των τραπεζών, ώστε αυτές να καταστούν μοχλός ανάπτυξης, στήριξης της πραγματικής οικονομίας και της στοχευμένης παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ο κ. Δραγασάκης κατέθεσε και μέτρα κοινωνικής πολιτικής για την ανακούφιση των αδύναμων, υποστηρίζοντας ότι θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Μεταξύ αυτών είναι και τα εξής: αναδιαπραγμάτευση όσο διαρκεί η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, μέρος των πόρων του ΕΣΠΑ να διατεθεί για τη χρηματοδότηση ενός ειδικού προγράμματος καταπολέμησης της ακραίας φτώχειας, με τη θεσμοθέτηση ενός ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης, την εξασφάλιση στέγης και διατροφής στους αστέγους και ένα ειδικό επίδομα στα νοικοκυριά των οποίων κανένα μέλος δεν έχει εργασία ή άλλο επαρκές εισόδημα. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προηγούμενα επίπεδα και επέκταση του επιδόματος ανεργίας. Μέτρα άμεσης φορολογικής ανακούφισης (χαράτσι κ.λπ.) για την πρώτη κατοικία, τους ανέργους και όσους ζουν κάτω ή γύρω από το όριο της φτώχειας. Μέτρα πιστωτικής πολιτικής με ρύθμιση δανείων, εξασφάλιση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε άλλα δημόσια αγαθά.
Οι επιχειρήσεις
Ακόμη, επανασχεδιασμός των προγραμμάτων στήριξης νέων αγροτών, καθώς και των προγραμμάτων απασχόλησης και δυνατότητα λειτουργίας ή επαναλειτουργίας κλειστών ή υπό χρεοκοπία επιχειρήσεων από τους ίδιους τους εργαζομένους, μέσα από συνεταιρισμούς ή άλλες συλλογικές νομικές μορφές.
Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η ενθάρρυνση μορφών άμεσου εμπορίου ανάμεσα σε παραγωγούς και καταναλωτές και η δημιουργία μιας μόνιμης διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, η οποία θα επεξεργασθεί μια ολοκληρωμένη πολιτική για την καταπολέμηση της φτώχειας σε μεσο-μακροπρόθεσμη βάση.
Κρατικοποιήσεις
Αμεσα πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων σε στρατηγικούς τομείς για την εθνική οικονομία δημόσιων οργανισμών που έχουν περάσει στο Ειδικό Ταμείο. Σταδιακά και ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας, θα περάσουν υπό δημόσιο έλεγχο στρατηγικές επιχειρήσεις που είτε βρίσκονται σε πορεία ιδιωτικοποίησης είτε έχουν ιδιωτικοποιηθεί.
Ανασφάλιστη εργασία
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μειωθεί η εισφοροδιαφυγή από το σημερινό 30-35%, στα επίπεδα εισφοροδιαφυγής των ευρωπαϊκών χωρών (1-3%), με την τήρηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Θέσπιση αυτεπάγγελτης εισαγγελικής δίωξης και ποινή φυλάκισης για τους υπευθύνους των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν παράνομη - «μαύρη» εργασία και έχουν ανασφάλιστους εργαζομένους.
«Χαράτσι» στα ακίνητα
Κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων (χαράτσι) με άμεση προτεραιότητα την κατάργησή του για μικρομεσαία εισοδήματα και ακίνητες περιουσίες και πρώτα απ' όλα για τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους διαβιούν στα όρια της φτώχειας.
Χρέη - Δάνεια
Ρύθμιση των αγροτικών χρεών στις τράπεζες. Διαμόρφωση χαμηλών επιτοκίων, μέσω κρατικής επιδότησης του επιτοκίου, για βραχυπρόθεσμα δάνεια και έκδοση καλλιεργητικής κάρτας για κάθε αγρότη και μέσω αυτής ο αγρότης θα επιλέγει τους νόμιμους προμηθευτές του.
Παναγιώτης Τσούτσιας
ptsoutsias@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου