Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΤΣΙΠΡΑΣ:οι λαοί θα νικήσουν το νεοφιλελεύθερο ΣΟΚ(συνέντ. στην Guardian)

Για πόλεμο «καπιταλισμού και ανθρώπων» μιλάει ο Αλ. Τσίπρας στην Guardian

Η Guardian φιλοξενεί και την άποψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, άρτι εξελθόντος τη στιγμή της συνέντευξης από το γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο φαίνεται στην τηλεόραση. Εχει όμως μερικές επικίνδυνες απόψεις».



Σε συνέντευξή του στον Guardian, o Αλ. Τσίπρας μιλάει για πόλεμο μεταξύ «καπιταλισμού και ανθρώπων».
«Με ρωτάτε αν φοβάμαι. Θα φοβόμουν αν συνεχίζαμε στον ίδιο δρόμο, έναν δρόμο προς την κοινωνική κόλαση», σημειώνει.

«Η Ελλάδα» λέει στην βρετανική εφημερίδα ο κ. Τσίπρας, «επελέγη σαν πείραμα για την αναγκαστική εφαρμογή μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής – σοκ, και οι Ελληνες ήταν τα πειραματόζωα.
Εάν το πείραμα συνεχιστεί, θα θεωρηθεί επιτυχημένο και οι πολιτικές του θα εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες. Γιά αυτό είναι τόσο σημαντικό να σταματήσει αυτό το πείραμα. Δεν θα είναι θρίαμβος μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη».
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζει ότι δεν βλέπει το Βερολίνο ως εχθρό. «Δεν πρόκειται για αντιπαράθεση μεταξύ εθνών και λαών», σχολιάζει και εξηγεί: «Από τη μία πλευρά είναι οι εργαζόμενοι και η πλειοψηφία των πολιτών και από την άλλη οι παγκόσμιοι καπιταλιστές, οι τραπεζίτες, οι κερδοσκόποι των χρηματιστηρίων, τα μεγάλα κεφάλαια. Είναι ένας πόλεμος μεταξύ λαών και καπιταλισμού».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να φέρνει έναν υπερήφανο λαό σε τέτοια κατάσταση ένδειας και αναξιοπρέπειας», αναφέρει δηλώνοντας ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή ενός πολέμου που απειλεί την Ευρώπη, μαχόμενη ενάντια στην επίθεση ενός νεοφιλελεύθερου σοκ. «Οι Έλληνες επελέγησαν ως πειραματόζωο για την επιβολή αυτού του νεοφιλελεύθερου σοκ. Νίκη της Ελλάδας θα είναι νίκη για όλη την Ευρώπη», λέει ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια τονίζει ότι δεν είναι κατά του ευρώ ή της νομισματικής ένωσης. Σημειώνει ότι αυτοί που απειλούν μιλώντας για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θέλουν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο για να διατηρηθεί το στάτους κβο.

«Εμείς δε θέλουμε να εκβιάσουμε, θέλουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι ο δρόμος που έχουν επιλέξει για να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα είναι αντιπαραγωγικός. Σαν να ρίχνεις χρήματα σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο. Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι πρέπει να ξέρουν ότι αν δίνουν λεφτά στην Ελλάδα πρέπει να έχουν αντίκρισμα. Να πηγαίνουν σε επενδύσεις και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ώστε να αντιμετωπιστεί το πραγματικό πρόβλημα του χρέους», διευκρινίζει ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν αναδειχθεί κυβέρνηση θα είναι να το σκίσει, καθώς η συμφωνία έκλεισε χωρίς να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός «που το απονομιμοποίησε με την ψήφο του». Προσθέτει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πρόθεση να κινηθεί μονομερώς. «Θα ενεργήσουμε μόνο αν κάνουν εκείνοι μονομερή κίνηση. Αν σταματήσουν τη χρηματοδότηση μέσω των δανείων, δε θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τους πιστωτές μας. Είναι πολύ απλό αυτό που λέω. (…) Είναι ένα κοινό πρόβλημα, είναι δικό μας και της Μέρκελ. Είναι ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα», συμπληρώνει ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η καγκελάριος Μέρκελ πρέπει να ξέρει ότι έχει τεράστια ιστορική ευθύνη.

Οι χλιδάτοι συνεργάτες
Οι συνεργάτες του, με τσάντες Louis Vuitton και μοδάτα γυαλιά ηλίου, εύκολα παραδέχονται ότι είναι μαχητές του αγώνα κατά της παγκοσμιοποίησης, σχολιάζει η παρατηρητική συντάκτρια του Guardian που φιλοξενεί και την άποψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, άρτι εξελθόντος τη στιγμή της συνέντευξης από το γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο φαίνεται στην τηλεόραση. Εχει όμως μερικές επικίνδυνες απόψεις».
imerisia.gr


2 σχόλια:

  1. Όπως αναρωτήθηκα κι αλλού τι φοβούνται τελικά οι Ευρωπαίοι στο ΣΥΡΙΖΑ (για μένα δεν είναι ακριβώς ένα αντισυστημικό κόμμα, αλλά ένα αριστερό κινητικό σοσιαλδημοκρατικό -όποιος θέλει ας διαφωνήσει ελεύθερα).
    Φοβήθηκαν τη μελέτη για το "επαχθές χρέος"; Φοβήθηκαν την άμεση άρνηση πλήρως του μνημονίου (καλά πιστεύουν, αυτό που δεν πιστεύει κανένας Έλληνας -σσ. σχετικά με το "άμεσα") ή φοβούνται κάτι που δεν το έχω καταλάβει, πχ μήπως αποδειχθεί ότι υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι πλην της λιτότητας; Μήπως τις κινηματικές του ρίζες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φοβουνται,οτι ειναι μετωπο αριστερων δυναμεων,κ επειδη ειναι κινημα..δεν ξερουν..που θα καταληξει..ισως σε αμφισβητηση ολου του συστηματος..σπρωχνομενο απο την λογικη της παλης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή