Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

«Χαστούκι» για τη Μέρκελ οι νέες δημοσκοπήσεις

«Χαστούκι» για τη Μέρκελ οι νέες δημοσκοπήσεις

Η καγκελάριος «πληρώνει» τις πολιτικές εμμονές της στις δημοσκοπήσεις δημιουργώντας προβληματισμό στο Βερολίνο, ενώ στο Παρίσι ο Φρανσουά Ολάντ «κερδίζει» την επιβράβευση των Γάλλων χάρη στις πρώτες κινήσεις του

Του Παναναγιώτη Παπαϊωάννου


Σχεδόν στα όρια του στατιστικού λάθους συρρικνώνεται η διαφορά των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Αγκελα Μέρκελ από τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που πλέον δεν υπερβαίνει το 2%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετατόπιση που καταγράφεται σε εβδομαδιαία βάση τα τελευταία επτά χρόνια, η οποία αναμφίβολα αποτελεί «καμπανάκι» για την καγκελάριο της Γερμανίας ενόψει των εκλογών του 2013. Και τούτο διότι η διαφορά του CDU από το SPD «κατρακύλησε» σε μόλις μία εβδομάδα από τις οκτώ στις δύο ποσοστιαίες μονάδες?
«Πληρώνει ακριβά» 
Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η Αγκελα Μέρκελ φαίνεται πλέον να «πληρώνει ακριβά» τόσο την εμμονή της σε πολιτικές λιτότητας και αυστηρής πειθαρχίας για την επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη όσο και την εσωκομματική κρίση που ξέσπασε στο CDU μετά τη συντριβή του κόμματος στις πρόσφατες τοπικές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που παρουσίασε η εφημερίδα «Bild am Sonntag», η δημοτικότητα του CDU και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) -του «αδελφού» κόμματος στη Βαυαρία- υποχώρησε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 32%, το χαμηλότερο ποσοστό του τελευταίου επταμήνου.
Αντίθετα, οι Σοσιαλδημοκράτες αύξησαν τη δημοτικότητά τους κατά τρεις μονάδες, στο 30%. Βάσει της δημοσκόπησης, η διαφορά των δύο κομμάτων βρίσκεται πλέον στο πιο «οριακό» σημείο από τον Οκτώβριο του 2011. Επιπλέον, οι Πράσινοι -σύμμαχοι του SPD- παραμένουν σταθεροί στο 12%, όπως επίσης και το Κόμμα των Πειρατών με 11%. Ενισχυμένο κατά μία μονάδα με ποσοστό 6% εμφανίζεται και το FDP, οι φιλελεύθεροι κυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ.
Σημειώνεται ότι η προηγούμενη εβδομάδα ήταν μία από τις πιο δύσκολες για τη Γερμανίδα καγκελάριο από την αρχή της κρίσης, καθώς βρέθηκε στη «σκιά» του νέου προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, το διεθνές «ντεμπούτο» του οποίου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Τόσο στις συνόδους του G8 και του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ όσο και στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο Ολάντ φάνηκε όχι μόνο να? στρέφει τους προβολείς της δημοσιότητας επάνω του, αλλά και να «επιβάλει» τη συζήτηση σχεδόν απαγορευμένων -μέχρι πρότινος- προτάσεων για ευρω-ομόλογα και μέτρα ανάπτυξης.
Ευφορία στο Παρίσι
Αντίθετα με το «ψυχρό» κλίμα που επικρατεί στο Βερολίνο, στο Παρίσι κυριαρχεί αίσθημα ευφορίας. Και τούτο, διότι τα δύο τρίτα των Γάλλων φέρονται να εγκρίνουν την πολιτική του νέου προέδρου τους κατά τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ipsos, την πολιτική του Ολάντ εγκρίνει το 61% των ψηφοφόρων. Πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο ποσοστό που καταγράφει νέος πρόεδρος σε δημοσκόπηση, μετά τα αντίστοιχα των Νικολά Σαρκοζί το 2007 (65%) και Σαρλ Ντε Γκολ το 1959 (67%). Ακόμη πιο θετικές είναι οι απόψεις για το νέο πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό, τον οποίο επιδοκιμάζει το 65%. Ενόψει μάλιστα των βουλευτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου, οι Σοσιαλιστές προπορεύονται με 32%, έναντι του κεντροδεξιού UMP με 31%.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου